Dagje Schiermonnikoog: De leukste hoogtepunten op een rij

10 juli 2020Angélico

Laatst aangepast op 22 april 2024

Schiermonnikoog is fantastisch als je even tot rust wilt komen of lekker een dagje wilt uitwaaien op een waddeneiland. Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen om het eilandgevoel te ervaren en te beleven. Ideaal is om een fiets te huren en het eiland te ontdekken. In dit artikel vertel ik je wat je in een dagje op het mooie Schiermonnikoog kunt doen.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het vijfde waddeneiland van Nederland (als je het ezelsbruggetje TVTAS gebruikt). Het ligt in de Waddenzee en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland heeft een authentiek karakter dat omringd is door strand, bos en duinen. Het kent geen drukte als in de stad, omdat de auto achtergelaten moet worden bij de veerhaven. Schiermonnikoog wordt daarom ook wel het paradijs voor fietsers en wandelaars genoemd.

Een dagje Schiermonnikoog is perfect als je door het Nationaal Park Schiermonnikoog wilt fietsen en onderweg van het unieke duinlandschap wilt genieten. Bekijk een aantal unieke plekken, maar een dagje strand is natuurlijk ook lekker. Laat je verrassen en breng een bezoek aan Schiermonnikoog voor een dag.

Neem de boot van 9:30 uur vanuit veerhaven Lauwersoog en na ongeveer 45 minuten varen, ben je op Schiermonnikoog. Na aankomst huur je een fiets bij fietsverhuur Veerdam om het eiland goed te verkennen. De meeste reizigers nemen de route met de bocht mee naar links die langs de dijk gaat. Deze weg neem je omgekeerd ook als je weer terug naar de boot gaat. Veel leuker is om de weg rechtdoor te nemen of meteen rechtsaf te slaan.

Schiermonnikoog

Wat te doen op Schiermonnikoog – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

1. Kobbeduinen

Als je richting de oostkant van Schiermonnikoog gaat en het fietspad volgt, kom je in een bijzonder gebied van het Nationaal Park Schiermonnikoog terecht. In de verte kan je de kaap van Kobbeduinen zien. Deze driehoekige bouwsels van hout was bedoeld voor de scheepvaart.

Fiets daar naar toe, want je kan daar omhoog klimmen en genieten van het uitzicht. Er ligt een kwelder waar je buiten het broedseizoen prima rond kunt wandelen. Volg de paden die je kunt herkennen aan de witte paaltjes.

Kobbeduinen Schiermonnikoog
Kobbeduinen - Schiermonnikoog

2. Lunchen bij Strandpaviljoen De Marlijn

Nadat je een stukje hebt gefietst, is het tijd voor een lekkere lunch. Hiervoor moet je zijn bij strandpaviljoen De Marlijn. Je kunt er binnen zitten, maar met mooi weer is het fijner om op het terras lekker te eten. Aangezien het een populaire plek is, kan het zijn dat je even in de rij moet wachten.

Wachten wordt beloond, want ze hebben overheerlijke gerechten. Naast hun dagkaart moet je zeker ook hun ‘vandaag naast de kaart’ bekijken. Een gerecht die ik je kan aanbevelen bij De Marlijn is een portie mosselen geserveerd met patat!

Strandpaviljoen De Marlijn
Strandpaviljoen De Marlijn

3. Breedste strand van Europa

Vlakbij De Marlijn heb je toegang tot het breedste strand van Europa dat Schiermonnikoog heeft. Het is namelijk nog een flinke stuk lopen over het strand, voordat je eindelijk een duik kunt nemen in de zee. Je hoeft dus niet op een kluitje te zitten. Er is altijd plek! Als je even een stukje verder loopt, heb je een groot stukje strand helemaal voor jezelf. Aangezien het strand kilometers lang is, kun je ook een ontspannen strandwandeling maken.

Breedste strand van Europa - Schiermonnikoog

4. Bunker De Wassermann

Op Schiermonnikoog kun je nog goed de sporen van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog vinden. Zo kun je een bezoek brengen aan de indrukwekkende Bunker De Wassermann. Het betonnen gebouw staat op de hoogste duin van het eiland.

Eigenlijk zou er op de bunker een radarantenne geplaatst worden om het luchtruim op vijandige vliegtuigen te controleren. Echter is antennemast nooit geplaatst. Mogelijk zat er opzet in het spel, omdat de koker voor de antennemast te smal was. In ieder geval heb je op de bunker een geweldig uitzicht.

Bunker De Wassermann
Bunker De Wassermann

5. De Berkenplas

Vanaf Bunker De Wassermann neem je het fietspad rechtdoor. Na enkel minuten fietsen kan je een stop maken bij De Berkenplas dat omgeven  is door bossen en duinen. Het is een zoetwater recreatieplas waar je prima kunt zwemmen en met een bootje het meer op kan. Een goed alternatief voor een bezoek aan het strand. Ook is er een restaurant met terras waar je een heerlijk een hapje en een drankje kunt doen. Niet veel mensen kennen het en mogelijk is het een goed bewaard geheim van Schiermonnikoog.

6. Een drankje op het terras van Noderstraun

Als je onderweg bent naar de rode vuurtoren, zorg ervoor dat je niet de afslag er naar toe mist. Heb je – net als ik –  dat per ongeluk wel gedaan, dan kom je uiteindelijk weer bij het strand uit waar je heerlijk kunt uitwaaien. Aangezien bij mooi weer en hoge temperaturen het belangrijk is om veel te drinken, kan het niet kwaad om een extra stop te doen. Je kunt op het terras van restaurant Noderstraun een heerlijk koud drankje nemen om vervolgens weer je route te vervolgen.

7. Twee vuurtorens

Nadat je een lekker drankje op het terras hebt gedaan, is het tijd om naar de vuurtoren te gaan. Op Schiermonnikoog kan je maar liefst twee verschillende vuurtorens vinden. De witte vuurtoren wordt de Zuidertoren genoemd en is niet meer in gebruik. Later werd het een tijdje gebruikt als een watertoren. De rode vuurtoren daarentegen, de Noordertoren, is nog steeds in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Daarom kan je rode toren niet beklimmen, maar is het wel een leuke bezienswaardigheid van Schiermonnikoog om te zien.

Vuurtorenpad - Schiermonnikoog
Vuurtoren - Schiermonnikoog

8. Vogelkijkhut

Vanaf de vuurtoren maak je een kleine omweg naar de vogelkijkhut. Onderweg kom je een aantal duinhellingen tegen die je op moet. Met een normale fiets zou dat moeten lukken, maar als je met z’n tweeën op een tandem zit, dan kan dat toch best pittig zijn. Dat kan ik je uit eigen ervaring vertellen. De vogelkijkhut ligt bij Westerplas en loopt over het water door. De zoetwaterplas trekt veel eenden, ganzen, meerkoeten, aalscholvers en futen aan en vanuit de vogelkijkhut kun je ze allemaal goed bewonderen!

9. Walviskaak

Na de vogelkijkhut ga je naar het dorpscentrum van Schiermonnikoog. Maak een rondje en bekijk de authentieke huizen die je aan de jaartallen op de gevels kunt herkennen. In het dorpscentrum vind je ook een enorme witte boogpoort die je haast niet kunt missen.

Het is een onderkaak van een blauwe walvis die tijdens een walvisexpeditie is gevangen in de Zuidelijke IJszee door Klaas Visser van Schiermonnikoog. Hij was kapitein van de Willem Barendsz. De lengte van deze walviskaak is 30 meter lang.

Walviskaak Schiermonnikoog

10. Dineren in het centrum

Voordat je de laatste veerboot van 19:30 uur terug naar het vasteland neemt, geniet van een gezellig diner in het centrum. Een leuke plek om te eten is Toxbar. Zij hebben burgers op de menu staan die geserveerd worden met krulfrietjes. Op zaterdagavond is de plek waar je moet zijn voor een leuke avond. Wil je meer keuze uit vlees- en visgerechten, dan is Brasserie Brakzand een aanrader. Je kunt je eigen 3 gangen menu samenstellen van de kaart voor 29,50 euro.

TIP: Houd er rekening mee dat het fietsen van het centrum naar de boot toch nog zo’n 20 minuten in beslag neemt. Neem dus ruim de tijd voor het eten en de weg terug naar de boot.

Schiermonnnikoog - eten en drinken
Schiermonnnikoog - eten en drinken

Vervoer Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een autoluwe waddeneiland. Je kunt dus niet met de auto ernaartoe. Houd je van natuur, dan is wandelen een leuke manier op het eiland te verkennen. Maar met de fiets kun je meerdere hoogtepunten in een dag zien. Je kunt een fiets bij aankomst huren bij fietsenverhuur Veerdam. Ook kun je de fiets minstens een dag van tevoren online reserveren, zodat de fiets op de kade voor je klaarstaat. Prijzen zijn vanaf 7 euro. Wil je op een andere manier het eiland ontdekken? Ga met de bus of neem de taxi.

Overnachten Schiermonnikoog

Wil je graag uitgebreid de tijd nemen om Schiermonnikoog te verkennen? Dan zal een dagje Schiermonnikoog waarschijnlijk te kort zijn. Een goede optie is om er een weekendje Schiermonnikoog met overnachting ervan te maken. Schiermonnikoog heeft genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hotel, dan boek je je overnachting bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties op Schiermonnikoog. Prijzen vanaf 76 euro per nacht.

Of check deze vakantieparken en bungalows van Landal Greenparcs.

Hoe kom je op Schiermonnikoog?

Vanaf Groningen

Met de auto: Vanuit de richting Groningen rijd je via N361 naar de haven van Lauwersoog. Parkeer de auto op het parkeerterrein (P1 of P2) en koop een dagkaart van 6 euro.

Met de bus: Vanaf Groningen rijdt buslijn 163 van Qbuzz naar de haven van Lauwersoog en is afgestemd op de vertrektijden van de veerdienst.

Vanaf Leeuwarden

Met de auto: Vanuit de richting Leeuwarden rijd je via N356 en N361 naar de haven van Lauwersoog. Parkeer de auto op het parkeerterrein (P1 of P2) en koop een dagkaart van 6 euro.

Met de bus: Vanaf Leeuwarden rijdt buslijn 155 van Arriva naar de haven van Lauwersoog en is afgestemd op de vertrektijden van de veerdienst.

Veerboot Schiermonnikoog Monnik

De boot naar Schiermonnikoog

Rederij Wagenborg Passagiersdiensten verzorgt de veerdienst naar Schiermonnikoog met de veerboten Monnik en Rottum. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Een retourticket in 2024 kost 16,65 euro en in de zomermaanden (01-04 t/m 30-09) betaal je 19,55 euro. Het is aan te raden om de tickets voor de veerboot online te boeken.

Let op: Per 1 januari 2024 moet je online of bij de ticketautomaat een reservering te maken voor de veerdienst.

Wil je sneller op Schiermonnikoog zijn? Neem dan de snelboot of watertaxi. Voor de snelboot geldt een toeslag van 8,65 euro per enkele reis en in 20 minuten ben je aan de overkant. De prijs van de watertaxi is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat. 

De dienstregeling van de veerboot Lauwersoog naar Schiermonnikoog is:

maandag t/m zaterdag: 06:30, 09:30, 12:30, 15:30 en 18:30 uur.

zon- en feestdagen: 09:30, 12:30, 15:30 en 18.:30 uur.

De dienstregeling van de veerboot Schiermonnikoog naar Lauwersoog is:

maandag t/m zaterdag: 07:30, 10:30, 13:30, 16:30 en 19:30 uur.

zon- en feestdagen: 10:30, 13:30, 16:30 en 19:30 uur.

Op drukke dagen worden extra afvaarten ingezet. Bekijk hier voor de actuele afvaarten.

Meer Waddeneilanden

Een dagje Schiermonnikoog is heerlijk als je even tot rust wilt komen of lekker wilt uitwaaien op het strand. Huur een fiets en verken het schitterende waddeneiland. Is een dagje Schiermonnikoog te kort? Blijf langer en maak er een leuk weekendje van. Ervaar en beleef het fantastisch eilandgevoel en ontdek ook de andere Waddeneilanden als Texel, Vlieland, Terschelling of Ameland. Of breng een bezoekje aan het Duitse eiland Borkum.

Wil je meer informatie over Nederland? Lees ook deze artikelen over Nederland voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *