Dagje Ameland: De gaafste hoogtepunten op een rij

14 november 2021Angélico

Laatst aangepast op 22 april 2024

Ameland zit vol met verrassingen en leuke activiteiten die je kunt doen om het eilandgevoel te ervaren en te beleven. Vooral als het zonnetje lekker schijnt. Maar ook bij minder mooi weer is Ameland de perfecte plek voor een dagje weg. Ontdek Ameland op de fiets of op de elektrische scooter. In dit artikel vertel ik je wat je in een dagje op het mooie Ameland kunt doen.

Ameland

Ameland is het vierde waddeneiland van Nederland (als je het ezelsbruggetje TVTAS gebruikt). Het ligt tussen Terschelling en Schiermonnikoog in, is omringd door de Waddenzee en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland heeft vier gezellige dorpen, namelijk Ballum, Buren, Hollum en Nes. Ze hebben allemaal hun eigen karakter met veel leuke winkeltjes en restaurants.

Een dagje Ameland is een prima manier als je heerlijk wilt uitwaaien op het strand, de vuurtoren wilt beklimmen of een leuke fiets- of scootertocht langs alle dorpen wilt maken. Ook een bezoek aan diverse musea en het doen van leuke activiteiten is mogelijk. Laat je verrassen en breng een bezoek aan Ameland voor een dag.

Neem de boot van 9:30 uur vanuit veerhaven Holwerd en na ongeveer 50 minuten varen, ben je op Ameland. Na aankomst huur je een fiets of een elektrische scooter bij fietsenverhuur Kiewiet om het eiland goed te verkennen. Na het ophalen van je gekozen vervoer kan je de route nemen langs de dijk of je rijdt rechtdoor richting het dorp Nes.

TIP: voor een dagje Ameland huurde ik een elektrische scooter. Hierdoor heb je niet last van een ronkende uitlaat, verstoor je de rust op het eiland niet en mag je op fietspaden komen die alleen voor fietsers toegankelijk zijn. Deze paden worden aangegeven met het bordje ‘fietspad’.

Uitzicht strand

Wat te doen op Ameland – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 10 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Ameland. Het zou een droge dag worden, maar door regen heb ik andere keuzes gemaakt.

1. Beachclub The Sunset, Hollum

Bij aankomst in de haven op Ameland zie ik donkere wolken in de verte. Volgens Buienradar zou het binnen nu en enkele uren keihard regenen. Op loopafstand ligt fietsenverhuur Kiewiet waar ik mijn gehuurde elektrische scooter ophaal. Gelukkig is de wachtrij niet zo lang en al snel heb ik mijn vervoer voor vandaag in bezit.

Aangezien de buien al snel komen, neem ik de snelste route naar Hollum. Ik sla het centrum van Hollum over en rijd direct door naar Beachclub The Sunset bij het strand. Het is een leuk strandpaviljoen waarbij je al snel het Ibiza-gevoel krijgt.

Bij de comfortabele loungebank zie ik een haardvuurtje. Ideaal om even op te warmen onder genot van een heerlijke warme chocolademelk, want de scooterrit er naar toe is namelijk lang en een beetje fris. Ook heb ik meteen een aantal overheerlijke gerechten gekozen van de menukaart. Een aanrader wat mij betreft!

Beachclub The Sunset
Beachclub The Sunset

2. Strand, Hollum

Het wordt langzamerhand droog en de eerste zonnestralen komen er door. Dit is het perfecte moment om van de loungebank af te komen en de rekening te betalen. Het strand van Hollum is mooi en hartstikke schoon. Normaal gesproken zou bij mooi weer het strand vol liggen met mensen die heerlijk liggen en genieten van de zon. Vandaag zit een frisse duik er niet in, maar het wordt een lekkere strandwandeling om even uit te waaien en het hoofd leeg te maken. Dit  is altijd een goed alternatief.

Strand Ameland

3. Vuurtoren Ameland, Hollum

Als je een stukje terug rijdt, vind je de prachtige vuurtoren van Ameland. Het is een van de hoogtepunten van het eiland. De 57 meter hoge vuurtoren is toegankelijk voor bezoekers. De toegangsprijs is 5,50 euro voor een volwassene en kinderen tot 12 jaar betalen 4 euro (juli 2021). Na 236 treden en 15 verdiepingen ben je bij de top en heb je hier vandaan het beste uitzicht van het eiland. Onderweg kom je enkele tentoonstellingen tegen en vind je de werkkamer van de vuurtorenwachter.

Vuurtoren Ameland
Vuurtoren Ameland

4. Commandeurshuizen, Hollum

Na een bezoek aan de vuurtoren rijd ik door naar het centrum van Hollum. Het is namelijk het grootste dorp van Ameland met een authentieke karakter. Je kunt er een stop maken en heerlijk door de charmante straatjes van het dorp wandelen. Ook met de fiets of scooter kan je een leuk rondje maken. Je vindt in het dorp nog veel commandeurswoningen die uit de 17e en 18 eeuw stammen die er nog in perfecte conditie zijn. ‘

Commandeurshuizen
Commandeurshuizen

5. Molen de Verwachting, Hollum

In het dorp staat ook molen de Verwachting. Deze windmolen werkt nog steeds en maalt koren en mosterd. Tegen een kleine vergoeding kan je zien hoe koren en mosterd wordt vermalen. In het bijbehorende winkeltje kan je enkele ambachtelijke molenproducten kopen. Ben je op zoek naar interessante musea in Hollum, dan kan je naar het Bunkermuseum, het Martiem Centrum Abraham Fock en/of Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager.

Molen de verwachting - Dagje Ameland

6. Van Hollum naar Het Oerd

Vanuit Hollum ga je met de fiets of elektrische scooter door de duinen naar het oostelijke gedeelte van Ameland. Om precies te zijn: daar ligt natuurgebied Het Oerd. De weg er naar toe is prachtig. Je kan onderweg stoppen bij strandpaviljoen Ballum en Buren. Ook kom je koeien tegen die langs het pad grazen. Ben je op zoek naar iets bijzonders, dan kan je het Spijkerpad bewandelen. Je loopt dan een gedeelte over het vlonderpad en via de duinen kom je op het strand.

Van Hollum naar Het Oerd
Van Hollum naar Het Oerd

7. Natuurgebied Het Oerd

Als je bij Het Oerd bent aangekomen, het oostpunt van Ameland, dan kan je een mooie wandeling maken in het begroeid duingebied. Onderweg kan je vogels als de scholekster en de grutto zien. Je kan zelfs richting de top van de hoogste duin die 24 meter is rijden en je fiets of scooter er parkeren. Vanaf de hoogste duin de Oerdblinkert heb je een schitterend uitzicht over de zee en kan je genieten van de natuur en de prachtige omgeving. Je hebt de mogelijkheid om naar beneden te lopen om heerlijk te kunnen wandelen en waar je kunt genieten van de rust.

Het Oerd
Het Oerd
Het Oerd

8. Kakebienen, Nes

Na een prachtige wandeling in Het Oerd rijd je door naar Nes. Op Schiermonnikoog kan je een enorme onderkaak van een blauwe walvis vinden. Maar ook Amelanders gingen op walvisvangst. Het bezorgde het eiland een periode van ongekende welvaart. De gigantische walviskaak, ook wel de Kakebienen, is van een reusachtige blauwe vinvis die 27 meter lang was en 150 ton woog en is geschoten in het seizoen van de Willem Barendsz. Je kan de Kakebienen vinden voor de Burgemeester Walda School.

Kakebienen - Dagje Ameland

9. Dorp Nes

Ook Nes is een authentiek dorpje op Ameland. Naast commandeurshuizen vind je ook mooie kerken, toren, leuke winkeltjes en diverse musea. Zo is een van leukste musea op Ameland het Natuurcentrum. Er zijn diverse exposities te vinden en een groot aquarium met vissen en kleine haaien. Daarnaast vind je aan de Kardinaal de Jongweg in Nes het Brandspuithuuske waar vroeger brandspuiten werden bewaard. Het huisje is al die jaren bewaard gebleven en is vrij om te bezoeken.

10. Dineren in het centrum van Nes

Voordat je de laatste veerboot van 19:00 uur terug naar het vasteland neemt, geniet van een lekkere diner in het centrum. Aangezien bijna alle terrassen vol zijn, is het moeilijk om nog een plekje te kunnen vinden. Gelukkig heeft restaurant Binnen nog een aantal plekken vrij. Zij hebben een gevarieerde menukaart, waarbij de visplateau bestaande uit onder andere gerookte zalm, tonijnsalade en mosselen een aanrader is.

TIP: Ook al ligt Nes vlakbij de haven van Ameland, houd er rekening mee dat je nog de fiets of scooter moet terugbrengen. Neem dus ruim de tijd voor het eten, de weg terug naar de boot en het inleveren van de fiets of scooter.

Eten en drinken - Ameland

Vervoer Ameland

Je mag met de auto naar Ameland komen, maar er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Daarnaast zijn de plaatsen Hollum en Nes autoluw en is het dus niet mogelijk om met de auto er te komen. Houd je van natuur, dan is wandelen een leuke manier op het eiland te verkennen. Maar met de fiets kun je meer van het eiland in een dag zien en overal eigenlijk komen. Je kunt een fiets bij aankomst huren bij fietsenverhuur Kiewiet. Ook kun je de fiets minstens een dag van tevoren online reserveren, zodat de fiets voor je klaarstaat. Prijzen zijn vanaf 7 euro.

Wil je op een andere manier het eiland ontdekken? Ga met de bus, neem de taxi of huur een elektrische scooter. Voor een dagje Ameland koos ik voor de elektrische scooter. Dit kan je ook huren bij fietsenverhuur Kiewiet. Voor de elektrische scooter betaal je 40 euro per dag. Hiermee kan je namelijk grote afstanden afleggen en bijna alle toffe plekken zien als je maar 1 dag te besteden hebt op Ameland. Een prima optie als je niet wilt fietsen!

TIP: Houd er rekening dat bij drukke dagen en in het weekend minstens 30 minuten moet wachten in de rij voor het afhalen van de fietsen en/of elektrische scooters bij fietsenverhuur Kiewiet, ook al heb je gereserveerd. Mocht je dit willen voorkomen, dan kan je beter bij een ander verhuurbedrijf de fietsen reserveren en laten bezorgen bij de veerhaven.

Overnachten Ameland

Wil je graag uitgebreid de tijd nemen om Ameland te verkennen? Dan zal een dagje Ameland waarschijnlijk te kort zijn. Een goede optie is om er een weekendje Ameland met overnachting ervan te maken. Ameland heeft genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hotel, dan boek je je overnachting bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties op Ameland. Prijzen vanaf 76 euro per nacht.

Of check deze vakantieparken en bungalows van Landal Greenparcs en Roompot.

Hoe kom je op Ameland?

Vanaf Leeuwarden

Met de auto: Vanuit de richting Leeuwarden rijd je via N357 naar de haven van Holwerd. Parkeer de auto op het parkeerterrein (P1 of P2 die op ongeveer 2,5 kilometer van de terminal ligt) en koop een dagkaart van 6,00 euro.

Met de bus: Vanaf Leeuwarden rijdt buslijn 66 van Arriva naar de haven van Holwerd en is afgestemd op de vertrektijden van de veerdienst en buslijn 166 op die van de sneldienst.

Veerboot Ameland Oerd - Dagje Ameland

De boot naar Ameland

Rederij Wagenborg Passagiersdiensten verzorgt de veerdienst naar Ameland met de veerboten Oerd en Sier en de overtocht duurt ongeveer 50 minuten. Een retourticket in 2024 kost 16,45 euro en in de zomermaanden (01-04 t/m 30-09) betaal je 19,35 euro. Het is aan te raden om de tickets voor de veerboot online te boeken.

Let op: Per 1 januari 2024 moet je online of bij de ticketautomaat een reservering te maken voor de veerdienst.

Wil je sneller op Ameland zijn? Neem dan de snelboot of watertaxi. Voor de snelboot geldt een toeslag van 8,65 euro per enkele reis en in 20 minuten ben je aan de overkant. De prijs van de watertaxi is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat. 

De dienstregeling van de veerboot Holwerd naar Ameland is:

maandag t/m vrijdag: 07:15, 09:45, 12:15, 14:45, 17:15 en 19:45 uur.

weekend en feestdagen: 09:45, 12:15, 14:45, 17:15 en 19:45 uur.

De dienstregeling van de veerboot Ameland naar Holwerd is:

maandag t/m vrijdag: 06:00, 08:30, 11:00, 13:30, 16:00 en 18:30 uur.

weekend en feestdagen: 08:30, 11:00, 13:30, 16:00 en 18:30 uur.

Op drukke dagen en in de zomer worden extra afvaarten ingezet. Bekijk hier voor de actuele afvaarten.

Meer Waddeneilanden

Een dagje Ameland is perfect als je authentieke dorpjes wilt bezoeken en lekker wilt uitwaaien op het strand. Huur een fiets of een scooter en verken het prachtige waddeneiland. Is een dagje Ameland te kort? Blijf langer en maak er een leuk weekendje van. Ervaar en beleef het fantastisch eilandgevoel en ontdek ook de andere Waddeneilanden als Texel, Vlieland, Terschelling of Schiermonnikoog. Of breng een bezoekje aan het Duitse eiland Borkum.

Wil je meer informatie over Nederland? Lees ook deze artikelen over Nederland voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Dagje Ameland: De gaafste hoogtepunten op een rij

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *