Dagje Borkum: een tripje net over de Duitse grens

31 juli 2020Angélico

Laatst aangepast op 5 oktober 2023

Niet veel mensen weten het of men slaat het vaak over, maar via het Groningse Eemshaven kan je heel gemakkelijk met de boot naar Borkum gaan. Je kunt het Duitse eiland prima in een dagje verkennen en is een leuk alternatief voor onze Nederlandse Waddeneilanden om het eilandgevoel te ervaren en te beleven. In dit artikel vertel ik je wat je in een dagje op Borkum kunt doen.

Borkum

Borkum is iets kleiner dan Schiermonnikoog, maar is wel het grootste eiland van de Duitse Oost-Friese Waddeneilanden. Het eiland ligt voor de Groningse kust, waardoor het ook nog eens sneller bereikbaar is vanuit Nederland dan bij Emden, de vertrekhaven vanuit Duitsland. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom de Duitsers onze Eemshaven weten te vinden en je bijna alleen maar Duits hoort op de boot.

Een dagje Borkum is perfect als je een keer een Duitse waddeneiland wilt bezoeken. Er zijn niet veel Nederlanders die er naar toe gaan of gewoonweg overslaan. Ideaal als je lekker wilt uitwaaien op het eiland net over de grens en nauwelijks landgenoten wilt tegenkomen. Bezoek een aantal hoogtepunten, maar een dagje strand is natuurlijk ook prima. Laat je verrassen en breng een bezoek aan Borkum voor een dag.

Neem de boot van 7.30(, soms heb je de optie van 9.15) of 10.15 uur vanuit veerhaven Eemshaven en na ongeveer 50 minuten varen, ben je op Borkum. Na aankomst brengt een treintje je naar het centrum van Borkum. Vervolgens huur je een fiets op het station van Borkumer Kleinbahn om het eiland goed te verkennen. Ook kan je prima wandelen door het centrum en over de boulevard. Ook zijn er leuke routes voor langere afstanden.

Handig om te weten

Beste reistijd:
Juni t/m september

Visum:
Nee

Munteenheid:
Euro

Wereldstekker:
Nee

Wat te doen op Borkum – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

1. Treintje naar het centrum

Na de boottocht vanaf Eemshaven kom je aan in de veerhaven van Borkum. Als je zonder auto bent gekomen, dan staat er een treintje op je te wachten die je naar het centrum van het Duitse eiland brengt. Neem plaats in een van de wagons en geniet tijdens je treinrit van het landschap. Na ongeveer 15 minuten stap je uit op het hoofdstation van Borkum en ben je in het hart van het centrum.

TIP: Het treintje heeft maar één tussenstop. Stap dus hier niet uit als je naar het centrum van Borkum wilt.

Treintje Borkum
Treintje Borkum

2. Wandel over de boulevard

Via het centrum ben je zo op de schitterende boulevard van Borkum. Je kunt dan een stukje op de zes kilometerslange promenade wandelen langs het strand en kan je ook door de duinen komen. Onderweg kan je een break nemen op een van de vele bankjes. In het midden van de boulevard staat een muziekkoepel. Hier wordt in de zomer vaak onverwachts een optreden gegeven, waardoor je kunt genieten van livemuziek aan het strand.

boulevard Borkum
boulevard Borkum

3. Lunchen bij Chillers

Nadat je een stukje gewandeld hebt op de boulevard, is het tijd voor een heerlijke lunch. Vlakbij de muziekkoepel heb je Chillers beachbar. Een leuke hotspot waar je goed en gemakkelijk eten en drinken kunt bestellen. Je kunt er binnen zitten, maar met mooi weer is het veel chiller om lekker op het terras te lounchen. Ondertussen geniet je van de sfeer op de boulevard en heb je fantastisch uitzicht op het strand.

Lunchen bij Chillers
Lunchen bij Chillers

4. Chillen op het strand

Het is tijd om lekker op het strand te relaxen. Borkum heeft kilometerslange zandstranden en binnen enkele stappen van Chillers ben je al op het grote noordstrand. Je hebt genoeg plek om met een handdoek op het strand te gaan liggen en zonnen. In de zomer kom je overal op het strand van die typische gekleurde strandhuisjes tegen. Eigenlijk zijn het overdekte strandstoeljes die je bij elke kiosk kunt huren. Wil je iets actiefs doen op het strand? Maak een strandwandeling, ga suppen of speel een potje beachvolleybal.

Chillen op het strand
Chillen op het strand

5. Zeehonden spotten

Als je het noordstrand bezoekt en vervolgens de zee in gaat, kan het gebeuren dat je plotseling een zeehond spot. Dat is ook niet gek, want voor het noordstrand ligt een zandbank die de branding voor de kust van Borkum breekt. Ook hier kan je de zeehonden spotten die in de zon liggen. Doordat er geen hoge golven zijn, is het hier erg veilig om de zee in te gaan. De zandbank voor de zeehonden is afgebakend met paaltjes, maar met een bootje kan je zo oversteken. Als je langs deze paaltjes loopt, kom je vanzelf bij bij de zee uit waar je de hoge golven kunt trotseren.

Zeehonden spotten
Zeehonden spotten

6. Verken het eiland op de fiets

Als je een fiets hebt gehuurd, kan je via het uitgebreide net van fietspaden het eiland goed verkennen. Je kunt zeggen dat Borkum echt een paradijs voor fietsers is. Ook zijn alle bezienswaardigheden gemakkelijk te bereiken.  Er zijn verschillende routes die je kunt nemen, afhankelijk hoe ver je wilt fietsen. Zo ben je lekker omgeven door de natuur en kan je langs de duinen, door het bos, maar ook langs de luchthaven rijden. Wil je geen fiets huren, maar zoveel mogelijk wandelend het eiland ontdekken? De volgende hoogtepunten in dit artikel zijn allemaal op loopafstand te zien.

Verken het eiland op de fiets
Verken het eiland op de fiets

7. Meerdere vuurtorens

Op Borkum kan je maar liefst drie vuurtorens vinden. De oude vuurtoren werd in 1576 gebouwd vanwege de gevaarlijke wateren voor de scheepvaart. Toen deze vuurtoren afbrandde, bouwde men er een nieuwe vuurtoren. De oude toren werd daarna hersteld en staat op het historische Borkumse walvisjagerskerkhof.

De nieuwe vuurtoren is nu de belangrijkste vuurtoren van Borkum. Het is nog steeds in gebruik en als je nog tijd over hebt, dan is het leuk om deze toren te beklimmen. Na 308 treden heb je vanuit het uitkijkplatform prachtig zicht over het eiland. Vanwege de coronamaatregelen is deze vuurtoren momenteel gesloten.

Aan het zuidstrand vind je een kleine elektrische vuurtoren en is tevens de eerste elektrische vuurtoren van Duitsland. Je kunt de vuurtoren herkennen aan zijn rode-witte kleur en staat sinds 1889 op het eiland. Sinds 2003 is de vuurtoren niet meer in gebruik.

Nieuwe vuurtoren Borkum

8. Grote en kleine kaap

Naast drie vuurtorens heeft het eiland ook drie bakens. De historische bakens zijn er neergezet voor de zeevaart. In de buurt van het noordstrand kan je al twee van de drie bakens zien. Vanaf de boulevard kom je eerst de kleine kaap, ook wel Westkaap genoemd, tegen en enkele meters verder kan je de grote kaap zien.

Achter de grote kaap zie je in verte ook de watertoren van Borkum. Binnenkort wordt dat een watermuseum. Het oostbaken is verderop op het eiland te zien in de Oostlandduinen. Door de nieuwe vuurtoren hebben deze bakens geen functie meer, maar zijn het nog wel symbolen van het eiland.

Grote kaap

9. Heimatmuseum Dykhus

Vlakbij de oude vuurtoren kan je het heimatmuseum Dykhus bezoeken. Als je de eilandgeschiedenis wilt beleven, dan moet je bij dit kleine lokale museum zijn. Het laat je zien hoe Borkum er vroeger uitzag en hoe de oude eilandbewoners leefden. Wat je niet mag missen is het skelet van een reusachtige potvis met een lengte van 15 meter. Deze potvis heeft een gewicht van 35 ton en is in 1990 op Borkum gestrand. Ook kan je een van de oude reddingsboten van Borkum en een nagebouwde kapiteinskamer zien.

Heimatmuseum Dykhus

10. Een ijsje voor vertrek

Voordat je het laatste treintje van 17.40 uur weer terug naar de veerhaven neemt, kan je nog een hapje eten in het centrum of lekker een ijsje nemen voor vertrek. Er zijn genoeg plekken waar je een heerlijk ijsje kunt kopen. In het centrum bij Eiscafé Italia heb je voldoende smaken voor meerdere ijsbolletjes op een hoorntje.

TIP: Op het informatiescherm staat de laatste veerboot naar Eemshaven om 17.40 uur is, maar in werkelijkheid wordt daarmee het laatste treintje dat naar de veerhaven van Borkum gaat bedoeld. Als iedereen vervolgens aan boord is, vertrekt de veerboot naar Eemshaven.

Een ijsje voor vertrek
Een ijsje voor vertrek

Vervoer Borkum

Als je niet met de auto naar Borkum komt, dan word je bij aankomst in de veerhaven met het treintje naar het centrum gebracht. Je kunt wandelend al veel van het eiland zien, maar er zijn ook leuke routes die je kunt nemen. Als je meer van het eiland wilt zien, kan je een fiets huren op het station van Borkumer Kleinbahn. Prijzen zijn vanaf 8 euro. Wil je op een andere manier het eiland ontdekken? Ga met de bus of neem de taxi.

Overnachten Borkum

Wil je graag uitgebreid de tijd nemen om Borkum te verkennen? Dan zal een dagje Borkum waarschijnlijk te kort zijn. Een goede optie is om er een weekendje Borkum met overnachting ervan te maken. Borkum heeft genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hotel, dan boek je je overnachting bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties op Borkum. Prijzen vanaf 99 euro per nacht.

Hoe kom je op Borkum?

Het Duitse Waddeneiland Borkum is vanaf twee verschillende veerhavens te bereiken. Vanuit Nederland kan je vertrekken vanaf de veerhaven in Eemshaven en vanuit Duitsland is dat de veerhaven in Emden. In dit artikel wordt de route Eemshaven naar Borkum beschreven.

Vanaf Eemshaven

Met de auto: Vanuit de richting Groningen rijd je via N46 naar de veerhaven in Eemshaven. Vanuit Assen kan je ook via N33 naar Eemshaven rijden. Parkeer de auto op het parkeerterrein en koop een dagkaart van 5 euro.

Met de trein: Vanaf station Groningen rijdt de trein van Arriva naar station Eemshaven en is afgestemd op de vertrektijden van de veerdienst.

Veerboot Borkum

De boot naar Borkum

Rederij AG Ems verzorgt de veerdienst naar Borkum met zes verschillende witte veerboten en de overtocht duurt ongeveer 50 minuten. Een retourticket kost 24,80 euro (inclusief toeristenbelasting). Bij de prijs zit ook de treinrit naar het centrum inbegrepen. Reserveren van de tickets voor de veerboot is verplicht via de website. Ook het dragen van een mondkapje is verplicht en dien je zelf mee te nemen. Wil je met de eigen auto naar Borkum? Reserveer tijdig een plaats op de boot.

Wil je sneller op Borkum zijn? Neem dan de catamaran en in ongeveer 25 minuten ben je aan de overkant. Reserveren wordt aanbevolen.

De dienstregeling van de veerboot Eemshaven naar Eemshaven is:

maandag t/m zondag (in de zomer): 07.30, 10.15, 13.45 en 16.45 uur.

De dienstregeling van de trein/bus vanaf Borkum station met aansluitend de veerboot Borkum naar Eemshaven is:

maandag t/m zondag (in de zomer): 8.20, 11.30, 14.40 en 17.40 uur.

Op sommige dagen worden extra afvaarten ingezet en op andere dagen juist minder. Bekijk hier voor de actuele afvaarten.

Combi-dagkaart (trein + boot) naar Borkum

Je kunt ook voordelig vanaf ieder station in Groningen en Friesland met de trein naar station Eemshaven reizen. Vervolgens loop je in enkele minuten naar de veerhaven waar de boot je brengt naar het eiland Borkum. Deze combi-dagkaart naar Borkum is verkrijgbaar via Arriva en kost 29,95 euro.

Meer Waddeneilanden

Een dagje Borkum is prima als je een keer een waddeneiland in Duitsland wilt bezoeken. Je kunt er goed wandelen en fietsen, maar lekker uitwaaien en zonnen op het strand behoort ook tot de mogelijkheden. Kan je niet genoeg krijgen van Borkum? Plak dan extra dagen eraan vast en maak er een weekendje van. Je kunt ook andere Waddeneilanden als Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog ontdekken.

Wil je meer informatie over Duitsland? Lees ook deze artikelen over Duitsland voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *