Dagje Texel: De tofste hoogtepunten op een rij

21 augustus 2020Angélico

Texel is geweldige plek als je van diversiteit houdt, want er valt namelijk genoeg te beleven. Zo heeft het eiland prachtige natuurgebieden en interessante musea. Maar een dagje zonnen of uitwaaien op strand is ook mogelijk. Je kunt een fiets huren om het eiland te ontdekken, maar met de auto komen is veel handiger als je maar een dagje op Texel bent. In dit artikel vertel ik je wat je in een dagje op het veelzijdige Texel kunt doen.

Texel

Texel is het grootste waddeneiland van Nederland en tevens het eerste eiland als je het ezelsbruggetje TVTAS gebruikt. Het ligt in de Waddenzee en behoort tot de provincie Noord-Holland. Het eiland heeft zeven gezellige dorpen die allemaal een authentiek karakter hebben. Het gaat om Den Burg, Den Hoorn, De Koog, De Cocksdorp, Oosterend, Oudeschild en De Waal. Als je met de auto naar Texel komt, kan je een roadtrip maken langs de genoemde dorpen.

Een dagje Texel is ideaal als je wilt genieten van schitterende natuurgebieden in het Nationaal Park Duinen van Texel of heerlijk wilt uitwaaien op uitgestrekte stranden. Ook een bezoek aan diverse musea en het doen van leuke activiteiten is mogelijk. Laat je verrassen en breng een bezoek aan Texel voor een dag.

Neem de boot van 9.30, (soms heb je de optie van 10.00) of 10.30 uur vanuit veerhaven Den Helder en na ongeveer 20 minuten varen, ben je op Texel. Na aankomst begin je aan je roadtrip met de auto langs een aantal gezellige dorpen. Of huur een fiets om het eiland te verkennen als je niet met de auto gaat komen.

Texel

Wat te doen op Texel – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

1. Vuurtoren beklimmen, De Cocksdorp

Als je op Texel bent, dan mag een bezoek aan de vuurtoren niet ontbreken. Aangezien de opvallende rode vuurtoren helemaal op het noordelijkste puntje van het eiland ligt, rijden we eerst naar deze hoogtepunt toe. Het is een aardig stukje rijden. Helemaal als je dit wilt fietsen.

Beklim de vuurtoren en geniet op 47 meter boven zeeniveau van een fantastisch uitzicht. Het is de enige Nederlandse vuurtoren waar je aan drie kanten over zee uitkijkt en bij goed weer Vlieland in de verte kunt zien. Tijdens het beklimmen kan je nog sporen vinden van de Tweede Wereldoorlog. Op een aantal plekken zie je nog de kogelgaten.

Vuurtoren Texel

2. Nationaal Park Duinen van Texel

Het Nationaal Park Duinen van Texel heeft zoveel variatie in landschappen dat je het nergens anders vindt in Nederland. Van het duingebied bij de vuurtoren in het noorden tot De Hors in het zuiden. De totale oppervlakte van het gebied is ongeveer 43 vierkante kilometer. Er ligt door het hele duin- en bosgebied een netwerk van paden. Ontdek wandelend hoe leuk en bijzonder het Nationaal park is. De verschillende wandelroutes zijn te volgen via de gekleurde palen. Je kunt bijvoorbeeld de route nemen van De Cocksdorp richting de Slufter (zie puntje 6). Ook zijn er veel fietspaden en fietsroutes door het Nationaal Park waardoor fietsen ook een optie is.

Nationaal Park Duinen van Texel

3. Museum of leuke activiteit

Op Texel zijn er verschillende leuke musea te bezoeken. Aangezien je ze in een dag niet allemaal kunt bezoeken, is het toch handig om van tevoren te weten welke opties je hebt als je er toch een wilt bezoeken. Zo heb je in De Cocksdorp het Luchtvaart- en oorlogsmuseum als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de luchtvaart en de verhalen van Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog of zoek het avontuur op en ga bij Paracentrum Texel parachutespringen als je Texel van boven wilt bekijken.

In De Koog kan je naar Ecomare gaan als je zeehonden wilt spotten of het Juttersmuseum bezoeken voor interessante strandvondsten. In het vissersplaatje Oudeschild staat het maritiem museum Kaap Skil en ook de Texelse bierbrouwerij waar je een rondleiding kunt krijgen en natuurlijk een biertje kunt drinken in het proeflokaal.

4. Lunchen bij Faro 2 of Kaap Noord

Rond het middaguur is het tijd om te lunchen. Als je in de buurt van de vuurtoren bent, dan kan je naar strandpaviljoen Faro 2 gaan. Het is een mooie strandtent op een geweldige locatie. Op het terras zijn er glazen wanden aangebracht waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het strand. Op maar enkele minuten rijden vanaf de vuurtoren heb je strandpaviljoen Kaap Noord. Het is een van de leukste en betere strandtenten op Texel. Er hangt een relaxte sfeer en je hebt perfect uitzicht op Vlieland.

Strandpaviljoen Faro 2

5. Strand

Na een heerlijke lunch wil je natuurlijk het strand bezoeken op Texel. Het eiland heeft stranden met een totale lengte van 30 kilometer. Ideaal als je een duik wilt nemen in de zee of een ontspannen strandwandeling wilt maken. Vanaf strandpaviljoen Faro 2 (bij de vuurtoren) ben je zo op het strand en wordt ook wel Paal 31 genoemd. Dit strand is groot en er is dus plek voor iedereen. Andere populaire stranden zijn bij Paal 21 en Paal 28. Wil je meer rust? Ga dan naar het strand (Paal 33) bij strandpaviljoen Kaap Noord.

Strand Texel
Strand Texel

6. Wandelen bij De Slufter

Op diverse plekken op Texel heb je de mogelijkheid om een wandeling te maken. Maar waar je echt een prachtige wandeling kunt maken is De Slufter. Het is een van de mooiste natuurgebieden op Texel dat in open verbinding staat met de Noordzee. Loop via de trap over de duinen om een spectaculair uitzicht te hebben over het hele gebied. Een groot deel van het gebied is beschermd voor broedende vogels, maar het zuidelijke deel is wel toegankelijk. Vind je eigen weg over de kwelder en geniet van het rustgevende gebied.

De Slufter - Texel
De Slufter - Texel

7. Dineren in De Koog

Lekker eten kan je op vele plekken op Texel. Maar een dorp waar je geweest moet zijn, is De Koog. Het is de badplaats van Texel. Naast een prachtig zandstrand heeft De Koog leuke restaurants en gezellige bars waar je prima kunt vermaken. Als je niet gereserveerd hebt, is een plek vinden om te eten nog best lastig. Gelukkig vonden we nog een plekje bij La Cascade en gingen we voor de verse mosselen en de Texelse lamskoteletten.

TIP: Heb je zin in een toetje? Haal dan een Swirl ijsje of ga voor schepijs bij de ijssalon.

De Koog - Texel
De Koog - Texel

8. De haven in Oudeschild

Voordat je de laatste veerboot van 21.00 uur terug naar het vasteland neemt, kan je nog een bezoek brengen aan de belangrijkste haven van Texel in Oudeschild. Overdag is het er gezellig druk, maar later op de dag is het er heerlijk rustig. Een prima manier om na het eten even in de haven te wandelen, kan je de verschillende vissersboten bewonderen en op de dijk heb je een geweldig uitzicht over de zee.

Oudeschild - Texel

Vervoer Texel

Je mag met de auto naar Texel komen. Aangezien de afstanden best groot zijn, kan je op deze manier veel van het eiland zien op één dag. Je kunt een Texel e-vignet kopen om zorgeloos op het eiland te kunnen parkeren. Natuurlijk kan je het eiland op de fiets verkennen. In totaal zijn er 140 kilometers aan fietspaden aangelegd op Texel. Je kunt zelf je fiets meenemen, maar een fiets huren is ook mogelijk. Prijzen zijn vanaf 7 euro. Wil je op een andere manier het eiland ontdekken? Ga met de bus of neem de taxi.

Overnachten Texel

Wil je graag uitgebreid de tijd nemen om Texel goed te verkennen? Dan zal een dagje Texel waarschijnlijk te kort zijn. Een goede optie is om er een weekendje Texel met overnachting ervan te maken. Texel heeft genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties op Texel. Prijzen vanaf 38 euro per nacht.

Of check deze vakantieparken en bungalows van Landal Greenparcs, Roompot en Europarcs.

Hoe kom je op Texel?

Met de auto: Vanuit Groningen/Leeuwarden rijd je via de Afsluitdijk (A7) naar de haven van Den Helder en vanuit Alkmaar via N9. Als je de auto wilt achterlaten bij de veerhaven kan je de auto gratis parkeren op het parkeerterrein naast de terminal of op Willemsoord P3.

Met de bus: Vanaf het NS-station in Den Helder rijdt buslijn 33 van Connexxion naar de haven van Den Helder en is afgestemd op de vertrektijden van de veerdienst.

Veerboot Texel Dokter Wagemaker

De boot naar Texel

Rederij TESO verzorgt de veerdienst naar Texel met de veerboten Texelstroom en Dokter Wagemaker (reserveboot) en de overtocht duurt ongeveer 20 minuten. Het is aan te raden om de tickets voor de veerboot online te boeken.

Een retourticket in 2023 met de auto (met een lengte tot 6,50 meter en maximaal 9 inzittenden) kost 39 euro op vrijdag t/m maandag en op dinsdag t/m donderdag betaal je 26 euro. Als je de tickets online boekt, kan je sneller doorrijden met kentekenherkenning voor auto’s.

Een retourticket als voetganger kost 2,50 euro. Wil je met de fiets de overtocht maken, dan betaal je in totaal 5 euro.

De dienstregeling van de veerboot Den Helder naar Texel is:

maandag t/m zondag: elk uur tussen 06.30 en 21.30 uur (op het halve uur).

De dienstregeling van de veerboot Texel naar Den Helder is:

maandag t/m zondag: elke uur tussen 06.00 en 21.00 uur (op het hele uur)

Op drukke dagen worden extra afvaarten ingezet. Bekijk hier voor de actuele afvaarten.

Meer Waddeneilanden

Een dagje Texel is ideaal als je van diversiteit houdt. In een korte tijd kan je namelijk veel  zien en beleven als je met de auto gaat. Maar eigenlijk is een dagje te kort om het eiland echt te kunnen ervaren. Als je dat gevoel ook hebt, maak dan er een gezellig weekendje van. Ben je benieuwd naar de andere Waddeneilanden? Je kunt ook een dagje naar Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Of breng een bezoekje aan het Duitse eiland Borkum.

Wil je meer informatie over Nederland? Lees ook deze artikelen over Nederland voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Een dagje Texel

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.