City Guide Groningen: beleef deze heerlijke studentenstad

7 augustus 2020Angélico

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is een geweldige studentenstad voor een dagje uit of weekendje weg in eigen land. Er gaat niets boven Groningen, want er valt namelijk enorm veel te zien en te beleven. Ervaar de energie in de grootste stad van het noorden en ontdek de gezellige restaurants en cafés waar je lekker kunt eten en drinken. In deze City Guide Groningen geef ik de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je deze heerlijke studentenstad wilt bezoeken.

Wat te doen in Groningen – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 11 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Groningen in willekeurige volgorde.

1. Bewonder het Stationshal van Groningen

Het stationshal van Groningen is een van de mooiste stationsgebouwen van Nederland en is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Je zult merken dat veel mensen omhoog kijken, vanwege het indrukwekkende interieur dat ontworpen is door de Groninger kunstenaar F.H. Bach. Voor het stationshal staat een standbeeld van het Peerd van Ome Loeks en is bekend vanwege het lied over het overlijden van het paard. Het wordt gezien als een van de symbolen van de stad.

Stationshal groningen
Stationhal

2. Kunst in Groninger Museum

Ben je een liefhebber van kunst? Sla dan een bezoek aan het Groninger Museum niet over. Het modern kunsthistorisch museum ligt pal tegenover het Hoofdstation van Groningen en via de kleurrijke museumbrug bereik je het bijzonder gebouw in het water. Het gebouw staat er sinds 1994, maar tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne architectuur. Het museum barst van de creatieve energie. Hun collectie is veelzijdig en kent spannende exposities.

Groninger Museum

3. Beleef Forum Groningen

In het stadshart van Groningen staat sinds kort Forum Groningen. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. In het opvallende gebouw kan je een film pakken, het Smartlab verkennen, een expositie bezoeken of het nieuwe museum Storyworld over strips, animaties en games ontdekken. Op het dak is er een ruim opgezet dakterras van NOK te vinden met fantastisch uitzicht en een rooftop cinemea. Alleen al een wandeling door het Forum is een belevenis!

Forum Groningen
Forum

4. Beklim de Martinitoren

De bekendste toren van Groningen en hét symbool van de stad is de Martinitoren aan de Grote Markt. Onder Groningers, ook wel stadjers genoemd, wordt het d’ Olle Grieze genoemd en is Gronings voor de oude grijze. Eerdere torens van de Martinitoren brandde af en door blikseminslag stortte de toren in. Maar met een hoogte van bijna 97 meter is deze toren nog steeds te beklimmen. Na 255 treden bereik je de top en heb je een waanzinnig uitzicht over de stad.

Martinitoren Groningen

5. Prachtige loofgangen in de Prinsentuin

Via het Martinikerkhof bereik je binnen enkele minuten de tuinen van het Prinsenhof, beter bekend als de Prinsentuin. De tuin is helemaal ommuurd en werd aangelegd door stadhouder Willem Frederik. Je kunt hier de drukte ontvluchten en tegelijkertijd toch in het centrum blijven. Wandel gratis naar binnen, ervaar de rust en maak een rondje om de rozentuin, kruidentuin en prachtige loofgangen te zien. Je kunt op de bankjes zitten en in de zomermaanden is de theeschenkerij open voor een lekker drankje.

Prinsentuin Groningen
Prinsentuin

6. Oase van rust in Groningse hofjes

Naast het prachtige Prinsentuin heeft Groningen ook diverse hofjes in de binnenstad waar je even kunt ontsnappen aan geluid en drukte. Dat zou je niet denken als je het bruisende nachtleven in Groningen kent. Eenmaal in zo’n hofje, een binnenterrein met meerdere kleine woningen, ervaar je een oase van rust. Deze hofjes gaven vroeger gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken.

Het is soms goed opletten voordat je de toegangspoort hebt gevonden. Anders loop je het straal voorbij. Sommige hofjes zijn vanwege coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Een van de hofjes die overdag wel dagelijks te bezoeken is, is het Pepergasthuis en ligt in de Peperstraat, het hart van stappend Groningen. De officiële naam is het Geertruidsgasthuis. Dit hofje was vroeger voor pelgrims, maar tegenwoordig is het gasthuis eigendom van een woningcorporatie.

Pepergasthuis Groningen
Pepergasthuis

7. Wandeling langs Hoge en Lage der A

Een van de mooiste plekken in Groningen vind je bij het schitterende Hoge der A en Lage der A. Maak een wandeling langs de aangemeerde schepen langs de diep en bewonder de oude pakhuizen die er in de straten staan waar vroeger de bedrijvigheid plaatsvond. De hoge kade (Hoge der A) was voor laden en lossen tijdens vloed, en de lage (Lage der A) bij eb. Zo kon handel altijd doorgaan. Er kwam wel eens een zeehond zwemmen in het diep, omdat het lange tijd in directe verbinding stond met de zee.

TIP: Enkele dagen voor kerst worden de Hoge en Lage der A omgetoverd tot het drukbezochte WinterWelVaart: van verlichte schepen tot een knusse kerstmarkt.

Hoge der A

8. Chillen bij Stadsstrand Groningen

In de zomermaanden is het enige echte stadsstrand van Groningen in het Ebbingekwartier de plek waar je het vakantiegevoel kunt beleven tijdens je citytrip aan Groningen. Het ligt maar een aantal minuten van het centrum vandaan en is ideaal als je net als vele andere stadjers op het perfect aangelegde strand wilt chillen en genieten van de zon. Er is een drijvende vlonder en je kunt er prima zwemmen in het heerlijk schoon water. Voor lekkere cocktails kan je daarna terecht op het terras bij DOT.

Stadsstrand Groningen

9. Het gras van het Noorderplantsoen      

Bij mooi weer wordt het Noorderplantsoen druk bezocht en is populair bij jong en oud. Wat niet veel stadjers weten is dat hier in de 17e eeuw de verdedingswallen van de stad werden gebouwd. Het Noorderplantsoen is nu een prachtig aangelegde park voor een prima wandeling, een heerlijke picknick in het gras of je kunt lekker ontspannen liggen bij de vijver en genieten van de zon. In het hartje van het Noorderplantsoen kan je een hapje eten bij paviljoen Zondag.

TIP: Eind augustus is het Noorderplantsoen het decor van Noorderzon. Het is een festival dat groots wordt opgezet met theater, dans en muziek.

Noorderplantsoen Groningen
Noorderplantsoen Groningen

10. Hoornseplas

Naast het stadsstrand kan je ook goed chillen en verfrissing zoeken bij de Hoornseplas. Het recreatieplas ligt aan de rand van de stad en heeft naast een groene strook en een strand ook hippe strandtenten. De bekendste beachclub is Kaap Hoorn. De sfeer is er goed en je hebt een prachtig uitzicht over het water. Er is een betonnen dam, de Nij-dam, waar je over heen kunt lopen tussen de Hoornseplas en het Hoornsemeer.

11. Dagje Schiermonnikoog

Mocht je langer verblijven in Groningen, dan kan je een dagje naar Schiermonnikoog. Het is een fantastisch uitstapje als je even tot rust wilt komen of lekker een dagje wilt uitwaaien op een Waddeneiland. Schiermonnikoog wordt ook wel het paradijs voor fietsers en wandelaars genoemd. Huur een fiets en verken het schitterende Waddeneiland. Ook kan je een dagje naar het Duitse Borkum.

Lees ook: Dagje Schiermonnikoog: De leukste hoogtepunten op een rij

Dagje Schiermonnikoog

Eten en drinken Groningen

In de binnenstad van Groningen zijn er genoeg gezellige restaurants, cafés en terrassen te vinden waar je heerlijk kunt eten en drinken. Naast de eerder genoemde NOK in het Forum, DOT bij stadsstrand Groningen en Paviljoen Zondag in het Noorderplantsoen heeft Groningen nog meer gezellige hotspots.

In de middag kan je lekker lunchen bij Croissanterie Pigalle, bij Wadapartja zijn veel gerechten gemaakt van lokale producten, simpele gerechten haal je bij Bakkerij Blanche of haal een heerlijk patatje bij het kraampje van De Belg Waterloo op de Vismarkt en Grote Markt. Mr. Mofongo en De Uurwerker zijn leuke hotspots voor zowel in de middag als in de avond.

Aan het einde van de dag ga je dineren bij Ribhouse Bronco voor onbeperkt spareribs, Mexicaans eten doe je bij Four Rose’s, de beste streetfood gerechten vind je bij Konbu en verse pasta eet je bij de Pastafabriek.

Vergeet niet om de favoriete lokale snack van Groningen te proberen: de eierbal. Verkrijgbaar bij elke cafetaria of trek het uit de muur.

Eten en drinken Groningen

Uitgaan Groningen

Groningen is een echte studentenstad waar je gezellig kunt stappen. Het heeft een bruisend nachtleven en de stad kent geen sluitingstijden, waardoor kroegen zelf bepalen wanneer ze dichtgaan. Het hart van stappend Groningen vind je in de Peperstraat en Poelestraat. Zo zijn De Drie Gezusters, Café Klein Amsterdam, Het Feest en ’t Golden Fust erg populair onder Groningers. Andere gezellige plekken om uit te gaan zijn Chupitos, Shooters, De Negende Cirkel en Donavans.

Vervoer Groningen

Nergens ter wereld kan je zo goed fietsen als in Groningen. Het is echt een fietsstad, maar in het centrum van de stad kan je prima wandelen. De stad is goed te bereiken met bus of trein en vanaf het hoofdstation loop je binnen enkele minuten de binnenstad in. Koop meteen een losse treinkaartje naar Groningen. Ook kan je met de auto komen en parkeren in een van de parkeergarages in het centrum van de stad.

Vanuit Groningen kan je met de bus naar Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Een enkele ticket kost vanaf 9,99 euro.

TIP: In het centrum van Groningen geldt betaald parkeren, maar net buiten de binnenstad kan je gratis parkeren op de P+R terreinen en vervolgens met de bus naar het centrum gaan.

Overnachten Groningen

Als je een weekendje Groningen gepland hebt, zoek je natuurlijk een plek waar je kunt overnachten. Groningen heeft genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Groningen. Prijzen vanaf 26 euro per nacht.

Verder reizen na Groningen

Er gaat niets boven Groningen, omdat het een geweldige studentenstad is. Jong en oud en oases van rust en levendige hotspots gaan hier prima samen. Vanuit Groningen Stad kan je de provincie in om plaatsen als Pieterburen, Bourtange en Lauwersoog te verkennen. Met de boot kan je naar Waddeneiland Schiermonnikoog of naar het Duitse eiland Borkum. Ook kan je vanaf Groningen naar steden als Leeuwarden, Zwolle, Amsterdam en Den Haag.

Meer Nederland

Wil je meer informatie over Nederland? Lees ook deze artikelen over Nederland voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest City Guide Groningen: beleef deze heerlijke studentenstad

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *