City Guide Leeuwarden: ontdek het bruisend hart van de hoofdstad

21 mei 2023Angélico

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en was in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Het wordt ook wel Klein Amsterdam genoemd vanwege de sfeervolle grachten en de historische herenhuizen. Verblijf een dagje of een weekend in Leeuwarden en ontdek hoe leuk deze stad is. Wandel door de binnenstad, verdwaal in de steegjes en geniet van de gezellige restaurants, cafés en terrassen. In deze City Guide Leeuwarden geef ik de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je deze Friese hoofdstad wilt bezoeken.

Wat te doen in Leeuwarden – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 11 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Leeuwarden in willekeurige volgorde.

1. Bekijk het bijzonder Love beeld

Als je vanuit het station van Leeuwarden richting de binnenstad loopt, kom je een bijzonder kunstproject tegen van Jaume Plensa. Leeuwarden was dus de culturele hoofdstad van Europa en in dat kader werd in de hoofdstad een fontein ontworpen. Het draagt de naam ‘Love’. De mistfontein is zeven meter hoog en bestaat uit twee witte hoofden van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten.

Love - Leeuwarden

2. Bezoek het Fries Museum

In de binnenstad van Leeuwarden zijn een aantal goede musea te vinden. Het bekendste museum is het Fries Museum. Hier vind je interessante tentoonstellingen over de hoofdstad en Friesland. In hetzelfde gebouw is ook het Fries Verzetsmuseum gevestigd waar je verhalen hoort die raken, confronteren en je aan het denken zetten.

Fries museum - Leeuwarden

3. Loop rond in de oude gevangenis De BlokhuisPoort

Altijd al willen weten hoe een oude gevangenis van binnen eruit ziet? Dan ben je welkom bij De Blokhuispoort. Je kunt op het complex rondlopen en ontdekken hoe een cel er nou in het echt uitziet. Tegenwoordig wordt de gevangenis gebruikt als cultureel centrum en zijn de cellen omgebouwd tot winkeltjes. Verder is er een bibliotheek en kan je lekker lunchen bij diverse restaurants, zoals Bajes Streetfood Club en Proefverlof. Ook kan je een rondleiding krijgen van een oud-gevangenisbewaarder. De rondleiding is elke zaterdag en zondag.

De BlokhuisPoort - Leeuwarden
BlokhuisPoort - gevangenis

4. Binnenstad van Leeuwarden en De Waag

In de binnenstad van Leeuwarden vind je historische gebouwen en grachten dat door het hele centrum loopt. Je kunt lekker genieten op het water door een bootje te huren of voor een rondvaart te kiezen. Daarnaast zijn er gezellige restaurants, cafés en terrassen waar je heerlijk kunt lunchen of alleen een drankje kunt doen. Een iconisch gebouw is De Waag. Vroeger moesten kooplieden hier hun goederen laten wegen, voordat ze die mochten verkopen op de markt. Tegenwoordig zit lunchcafé De Stadswaag in het gebouw.

De Waag - Leeuwarden

5. Beklim de scheve toren: de Oldehove

De trots en het symbool van Leeuwarden is de Oldehove. De scheve toren is gebouwd in 1529 en is zelfs schever dan de Toren van Pisa. Het plan was om een toren te bouwen die hoger zou worden dan de Martinitoren in Groningen. De toren had ruim 120 meter moeten worden, maar het zakte scheef. De bouw in 1533 stopgezet en nooit meer afgebouwd. Het is mogelijk om de toren te beklimmen. Hiervoor moet je 183 treden naar de top omhoog. Vervolgens kan je genieten van een waanzinnig uitzicht over de stad.

Oldehove - Leeuwarden

6. Het Princessehof

In het centrum van Leeuwarden vind je ook het prachtige Princessehof. Het is een 18e-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. Het museum heeft een rijke collectie van Aziatische, Europese en moderne keramiek. Verder is er een kleine expositie over de wereldberoemde M.C. Escher, omdat hij in hetzelfde pand is geboren.

7. Oase van rust in de verborgen hofjes

Midden in de stad vind je verborgen hofjes waar je even kunt ontsnappen aan de drukte. Eenmaal in zo’n hofje, een binnenterrein met meerdere kleine woningen, ervaar je een oase van rust. Deze hofjes met pittoreske huizen waren vroeger bestemd voor alleenstaande dames. De huizen worden nog steeds door vrouwen bewoond. Een van de hofjes die te bezoeken is, is het Boshuizen Gasthuis en ligt aan de Jacobijnekerkhof.

Hofje Leeuwarden

8. Sint Bonifatiuskerk

De Sint Bonifatiuskerk is een Rooms katholieke kerk en werd tussen 1882 en 1884 gebouwd door architect P.J.H. Cuypers. De indrukwekkende kerk is vernoemd naar de heilige Bonifatius en kent een lange geschiedenis. In de zomermaanden is de kerk te bezoeken en kan je zelfs de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Sint Bonifatiuskerk

9. Relaxen in de Prinsentuin

Bij mooi weer wordt de prachtige Prinsentuin druk bezocht. Het stadspark werd aangelegd door Willem Frederik van Nassau en is sinds 1795 open voor jong en oud. Geniet van al het groen middenin de historische binnenstad van Leeuwarden. Zo kan je een heerlijke wandeling maken door het park, gezellig picknicken op het gras of lekker relaxen bij het water.

Prinsentuin - leeuwarden

10. Bewonder Street art in Leeuwarden

Leeuwarden heeft onwijs veel schitterende plekken waar je street art kunt bewonderen. Zo kan je bij parkeergarage de Klanderij prachtige muurschilderingen zien. Voor de mooiste street art in Leeuwarden kan je de website van Streetartcities checken. Ook kan je een leuke street art tour doen met A Guide to Leeuwarden.

 Street art in Leeuwarden
 Street art in Leeuwarden
 Street art in Leeuwarden

11. Dagje Waddeneilanden

Ben je op zoek naar zon, zee en strand in eigen land? Breng dan een bezoek aan een van de Waddeneilanden. Vanuit Leeuwarden kan je een dagje naar Terschelling, Vlieland, Ameland of Schiermonnikoog. Zo kan je de drukte even ontwijken en heerlijk uitwaaien op het strand. Je kunt een fiets of een scooter huren en een Waddeneiland op eigen houtje verkennen.

Dagje Waddeneilanden

Eten en drinken Leeuwarden

In de binnenstad van Leeuwarden zijn er genoeg gezellige restaurants, cafés en terrassen te vinden waar je heerlijk kunt eten en drinken. Naast de eerder genoemde Bajes Streetfood Club en Proefverlof in De BlokhuisPoort en De Stadswaag in De Waag heeft Leeuwarden nog meer gezellige hotspots.

In de middag kan je lekker lunchen bij Het Broodhuys, bij STEK Leeuwarden zijn veel gerechten gemaakt van duurzame, eerlijke en dagverse producten, Lazy Lemon serveert puur eten in een industriële sfeer en voor verrassende smaakcombinaties ga je naar Roast.

Aan het einde van de dag ga je dineren bij Grand Café De Walrus, TAO en Koya voor Aziatische gerechten, pizza eten doe je bij Pizzeria de Burgemeester van Napels, voor verrassende gerechten ga je naar Bar bistro Duco en als je wilt dineren in een voormalig Postkantoor, dan is Post-Plaza Grand Café een aanrader.

Eten en drinken - Leeuwarden

Uitgaan Leeuwarden

Wil je gezellig op stap gaan in Leeuwarden? De leukste uitgaansplekken zijn allemaal op loopafstand van elkaar. De meeste kroegjes en bars vind je in de Doelesteeg en Ruiterskwartier. Zo zijn Club Red, Café de Nachtwacht, Club Hemingway en Shooters erg populair. Andere gezellige plekken om uit te gaan zijn Bar Bascule, Doele Bar, Bar Sybs en Bebida’s.

Vervoer Leeuwarden

In het centrum van Leeuwarden kan je prima wandelen. De stad is goed te bereiken met bus of trein en vanaf het station loop je binnen enkele minuten de binnenstad in. Koop meteen een losse treinkaartje naar Leeuwarden. Ook kan je met de auto komen en parkeren in een van de parkeergarages in de binnenstad van Leeuwarden.

TIP: In het centrum van Leeuwarden geldt betaald parkeren, maar net buiten de binnenstad kan je gratis parkeren op de P+R terreinen en vervolgens met de bus naar het centrum gaan.

Overnachten Leeuwarden

Als je een weekendje Leeuwarden gepland hebt, zoek je natuurlijk een plek waar je kunt overnachten. Leeuwarden heeft genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Leeuwarden. Prijzen vanaf 29 euro per nacht.

Verder reizen na Leeuwarden

Leeuwarden is misschien niet de eerste stad waaraan je denkt voor een leuke stedentrip in Nederland, maar er zijn genoeg redenen om de stad te bezoeken. Vanuit Leeuwarden kan je de provincie Friesland in om plaatsen als Sneek, Dokkum en Harlingen te verkennen. Met de boot kan je naar Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Ook kan je vanaf Leeuwarden naar steden als Groningen, Zwolle, Utrecht en Rotterdam.

Meer Nederland

Wil je meer informatie over Nederland? Lees ook deze artikelen over Nederland voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

City Guide Leeuwarden: ontdek het bruisend hart van de hoofdstad

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *