De Ultieme Curaçao Reisgids: de tofste plekken in een overzicht
Laatst aangepast op 15 september 2024
Curaçao is populair onder de Nederlanders en de ideale bestemming als je kiest voor een zon-, zee- en strandvakantie. Of je nou het kleurrijke centrum van Willemstad wilt bezoeken, de Caribische sfeer wilt ervaren of een van de vele prachtige stranden wilt ontdekken. Er is genoeg te zien en te doen op Curaçao voor een onvergetelijke vakantie. In deze ultieme Curaçao Reisgids lees je alles over wat je moet weten over de tofste plekken op Curaçao.
Hoofdstad: Willemstad
Aantal inwoners: 163.424 (2019)
Inhoud
Wat te doen op Curaçao – Bezienswaardigheden en hoogtepunten – Curaçao Reisgids
In deze ultieme Curaçao Reisgids vind je mijn top 10 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Curaçao in willekeurige volgorde.
1. Wandel door het historisch centrum van Willemstad
Een van de top bezienswaardigheden die je gezien moet hebben op Curaçao is het historisch centrum van Willemstad. Maak een wandeling door het centrum, proef de Caribische sfeer, bekijk de kleurrijke gebouwen aan de Handelskade en ontdek de vele gezellige restaurantjes en winkeltjes. Het heeft niet voor niets een plek verdiend op de werelderfgoedlijst van Unesco.
2. De Pontjesbrug verbindt Punda en Otrabanda met elkaar
In het historisch centrum van Willemstad bevindt zich ook de Koningin Emmaburg. Het heeft als bijnaam de Swinging old lady. De enorme loopbrug verbindt de twee belangrijkste wijken Punda en Otrabanda (betekent: de andere kant) met elkaar. Als de brug open is voor cruise- of containerschepen, dan kunnen reizigers en locals gebruik maken van de gratis veerpont, die even verderop ligt. Soms gaat de brug maar voor even open en dan is het een leuke ervaring als je dan op de brug bent.
TIP: Bezoek ook de Pontjesbrug in de avond. De brug is dan sfeervol verlicht en leuk voor het maken van mooie foto’s.
3. Street art spotten in Punda
Naast de Pontjesbrug en de gekleurde gebouwen heeft Willemstad nog iets tofs. In de smalle straten en steegjes van Punda vind je niet alleen winkeltjes, maar je kan ook diverse mooie muurschilderingen bewonderen. Elke muurschildering heeft zo zijn eigen verhaal. Houd je van street art en wil je meer van deze kunst zien? Ook in Otrabanda, Pietermaai en Scharloo vind je prachtige street art. Sommigen wijken waren achtergesteld en hadden een opknapbeurt nodig. Door street art hebben de wijken een metamorfose gekregen.
4. Maak een dagtrip naar paradijs Klein Curaçao
Een onvergetelijk activiteit om te doen is een dagtrip met de boot naar paradijs Klein Curaçao. Het onbewoonde eiland ligt zo’n 2 uur varen vanaf Curaçao. Hier kan je de drukte van Willemstad ontsnappen en genieten van de rust en de prachtige witte zandstranden. Op het eiland kun je goed snorkelen en duiken in de kristalheldere zee, bakken in de zon en zelfs schildpadden spotten. Ook kun je een verlaten vuurtoren beklimmen en een scheepswrak bekijken.
Lees ook: Dagtrip Klein Curaçao: boottocht naar een prachtige bounty eiland
5. Bezoek de mooiste stranden van Curaçao
Bij Westpunt ligt een van de mooiste stranden van Curaçao: Grote Knip. Voor veel stranden betaal je entree, maar Grote Knip is een van de weinige stranden dat gratis is. Wil je onder de locals begeven, dan is dit strand zeker een aanrader voor jou. Vooral in het weekend is het druk. De locals komen dan met de hele familie naar het strand om te genieten van hun vrije dag en brengen koelboxen mee met hun eigen eten en drinken. Ook kun je daar van een rots springen.
6. Indrukwekkende en ruige golven vind je in het Shete Boka National Park
Mijn persoonlijke favoriet is het nationale park Shete Boka (zeven inhammen). Er zijn verschillende routes door het park die je naar de mooiste plekken brengen. De populairste attractie is Boka Tabla. Het is indrukwekkend om te zien hoe hard de ruige golven klotst tegen de rotsen en het zeewater hoog in de lucht spat. Er is een ondergrondse grot waar het water met kracht instroomt en vervolgens weer uit gaat. Ik kan er uren naar kijken! Het park is elke dag geopend van 9.00 tot 16.00 uur. Een kaart met wandelroutes is verkrijgbaar bij de ingang.
Lees ook: Rondje Westpunt Curaçao: hoogtepunten in een roadtrip
7. Beklim de Christoffelberg
Ben je avontuurlijk ingesteld? Bezoek dan het grootste nationale park van het Curaçao: het Christoffel National Park. In het park zijn lokale, zeldzame planten en dieren te vinden, waaronder orchideeën en de Curaçaose witstaarthert. Ondanks dat er verschillende routes zijn, kiezen de meeste avonturiers voor een uitdagende wandeling naar de top van de Christoffelberg die 372 meter hoog is. De klim kost je ongeveer 1 tot 1,5 uur. Op de berg heb je een prachtig uitzicht over Curaçao en de zee.
TIP: Het park is elke dag geopend van 6.00 tot 14.00 uur. Als je de Christoffelberg wilt beklimmen, raad ik je aan om vroeg in de morgen te starten. Het wordt snel warm en om veiligheidsredenen mag je niet meer na 10.00 uur beginnen.
8. Ontdek de andere kant van Curaçao
Curaçao staat bekend om de gezelligheid en de mooiste stranden en baaien aan de westkust van het eiland. Helaas slaan veel reizigers de oostkant van Curaçao vaak over. Dat is zonde, want er valt namelijk genoeg te ontdekken aan de andere kant van het eiland. Zo kan je landhuis Chobolobo bezoeken waar ze de wereldberoemde Blue Curaçao maken en ontdek je een verborgen pareltje waar vroeger de Koninklijk familie gebruik van maakte als privéstrand.
Lees ook: Rondje Oost-Curaçao: ontdek de andere kant van het eiland
9. Roze flamingo’s op Curaçao zien
Op Curaçao zal je genoeg gekleurde vogels tegenkomen, maar de meest bijzondere vogels zijn toch de roze flamingo’s. Je kunt de hele dag flamingo’s spotten, maar de meeste kans maak je in de vroege ochtend tussen 6.30 en 7.30 uur. Er zijn een aantal plekken waar je ze kunt spotten. Hiervoor moet je richting Sint Willibrordus rijden, net buiten Willemstad. Ook bij de Sint Michiel Baai en bij de zoutpannen van Jan Thiel zijn ze te vinden. Als je op het juiste moment bent, dan kan je prachtige foto’s nemen van deze mooie beesten.
10. Met een gids door de Hato caves
Tijdens de slavenhandel op Curaçao waren de grotten van Hato gebruikt als plek waar gevluchte slaven zich schuilden voor slavenhandelaren. Ze verbleven enkele weken of zelfs maanden achter elkaar. Voor de slaven werden de grotten bewoond door Ararwakidianen. Met een gids hoor je alle verhalen en kun je vele stalagmieten, stalactieten en oude grottekeningen zien van zo’n 1500 jaar geleden.
TIP: De grotten zijn elke dag geopend van 9.00 tot 16.00 uur.
Praktische info – Curaçao Reisgids
Voordat je op reis naar Curaçao gaat, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Zo is het handig om te weten wat de beste reistijd is, of je een visum en/of vaccinaties nodig hebt en hoe de veiligheid in het land is. Dat lees je allemaal in deze ultieme Curaçao Reisgids.
TIP: De meest actuele reisadviezen en informatie over het land, vind je op de website van de Rijksoverheid.
Beste reistijd
Curaçao is het gehele jaar een heerlijke bestemming om te bezoeken. Het tropisch klimaat zorgt voor temperaturen die rond de 28-32 graden liggen. De warmste maanden zijn in juni tot en met oktober met gemiddelde temperatuur van 32 graden. Vanaf oktober begint het regenseizoen tot en met december. De buien zijn kort, maar hevig en vallen in de vroege ochtend of in de late avond. Curaçao ligt buiten het orkaangebied, dus heeft het eiland nauwelijks last van tropische stormen. Het hoogseizoen in Curaçao is van december tot en met april en in de maanden juli en augustus. De prijzen van vliegtickets zijn dan flink hoger, maar ook de accommodaties zijn duurder.
Visum
Als Nederlander heb je geen visum nodig om Curaçao te bezoeken. Voordat je op reis gaat, moet je online een Digitale Immigratiekaart invullen via deze website. Bij aankomst moet je het ingevulde formulier digitaal of geprint laten zien. Je mag dan 30 dagen verblijven. Op verzoek moet je een retour- of doorreisticket kunnen tonen. Je paspoort moet tijdens je gehele verblijf geldig zijn.
Vaccinaties
Voor Curaçao zijn er geen verplichte vaccinaties. De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht als je in een land bent geweest waar hoog risico is voor gele koorts. Nog geen inenting geregeld? Maak dan snel een afspraak voor een vaccinatie.
Draag vooral in de avond bedekkende kleding en gebruik antimuggenspray als DEET om muggenbeten te vermijden die ziekten als dengue, chikungunya, zika en/of malaria kunnen overbrengen.
TIP: Regel voor vertrek een goede reisverzekering voor het geval er iets misgaat tijdens je reis. Het beschermt jou voor extra kosten, zoals medische kosten, schade en diefstal. In het verleden heb ik een aantal keren het moeten gebruiken, dus ik ga zelf nooit op reis zonder een reisverzekering.
Veiligheid
In Curaçao komt armoede voor, maar kent lage criminaliteit. Als toerist moet je opletten voor diefstal. Draag geen waardevolle sierraden op straat. Je kunt ze beter thuis laten. Als je ze meeneemt, ga er zorgvuldig mee om en laat deze niet onbeheerd achter. Vermijd ’s avonds donkere en rustige straten en loop niet alleen.
TIP: Ik adviseer je om niet door de wijken Koraal Specht, Souax en Seru Fortuna te wandelen, zeker niet na zonsondergang.
Eten en drinken
Curaçao heeft veel lekkere authentieke gerechten. De bekendste gerechten van Curaçao zijn karni sobá (gestoofd rundvlees), kabritu stobá (gestoofd geitenvlees), iguana (leguaan), keshi yená (gevulde kaas), pasteichi’s (pasteitje met kaas, gehakt of vis), Johnny Cakes (gefrituurde broodjes met kaas, gehakt of vis) en Arepa di Pampuna (pompoen pannenkoek).
De bekendste drankjes zijn awa di lamunchi (limoenwater), batido’s (smoothies) en Blue Curaçao en de populairste bieren zijn Amstel Bright, Polar en Presidente. Op Curaçao kan je het water uit de kraan drinken.
Heb je in de late avond zin in eten? Vanaf 21.00 uur kan je genieten van het lekkerste eten van Curaçao: streetfood. Je kan dit afhalen bij de vele truk’í Pans. Dat zijn foodtrucks die het hele jaar door staan. De beste foodtruck dat geliefd is onder de locals is BBQ Express (Caracasbaaiweg).
Vervoer
De afstanden tussen verschillende bezienswaardigheden zijn groot. Het is aan te raden om een auto te huren op Curaçao. Een internationale rijbewijs is niet nodig. Er zijn wel een aantal bussen die rijden, maar het busvervoer is niet vergelijkbaar met Nederland. De grote bussen (Konvooi) rijden langere routes naar de uithoeken van het eiland en de korte bussen hebben een kortere route rondom het centrum van Willemstad. Er zijn ook taxi’s beschikbaar, maar die hebben meestal geen meter. Het is handig om van tevoren de ritprijs af te spreken met de chauffeur. ’s Nachts en op feestdagen wordt er een toeslag berekend.
Taal
De officiële talen in Curaçao zijn Papiamentu, Nederlands en Engels. Ook Spaans wordt veel gesproken.
Tijdverschil
De lokale tijd is GMT -4. In de zomer is het 6 uur vroeger en in de winter 5 uur vroeger.
Elektriciteit
De standaard netspanning is 127 volt / 50 Hz. De standaardstekker heeft twee platte pinnen van het type A. In sommige hotels en appartementen heb je ook stopcontacten van 220 volt. Ik raad je aan om voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen.
Gemiddelde kosten – Curaçao Reisgids
Op Curaçao betalen ze met de Antilliaanse gulden (ANG) of Nederlandse Antilliaanse Florijn (NAF). De wisselkoers is 2,17 ANG = 1 euro (mei 2021). Voor de meest actuele koers ga je naar xe.com. Bij GWK Travelex kan je buitenlandse valuta ophalen, waaronder de Antilliaanse gulden. Ook is het mogelijk om met Amerikaanse dollars te betalen.
Als je naar Curaçao gaat, wil je natuurlijk weten wat voor kosten je precies kunt verwachten en wat het benodigde dagbudget is. Ik bespreek de gemiddelde kosten voor accommodatie, eten en drinken, vervoer en excursies.
Accommodatie
Op Curaçao gaan de meeste reizigers voor luxe en verblijven ze in mooie hotels of prachtige resorts. Ook appartementen met een buitenzwembad zijn zeer populair. Aanraders zijn:
- Mangrove Beach Corendon Curacao All-Inclusive Resort, Curio by Hilton
- Renaissance Curaçao Resort & Casino
- Avila Beach Hotel
- Livingstone Jan Thiel Resort
- LionsDive Beach Resort
Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Willemstad. Prijzen vanaf 23 euro per nacht.
Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI, Corendon en Vakantiediscounter.
Eten en drinken
De prijzen van eten en drinken zijn op Curaçao duur. Voor een lekkere lunch in een restaurant betaal je 8-10 euro. Ga je voor een heerlijke maaltijd en/of snack bij een lokale warung, dan betaal je 5-10 euro. Wil je eten bij een restaurant dan vind je er gerechten van 15-25 euro met uitschieters naar 40 euro. Voor een biertje op het strand betaal je rond de 5 euro en voor een cocktail rond de 9 euro.
Vervoer
Je kan goed door de binnenstad van Willemstad wandelen. Ook zijn er opties tot het huren van fietsen. Daarnaast zijn er mini-bussen die een korte route rijden rondom het centrum van Willemstad. Wil je zelf een auto huren op Curaçao? Vanaf 25 euro per dag kan je een auto huren. Voor het besturen van een auto is een internationale rijbewijs vereist.
Vliegtickets Curaçao
Vanuit Amsterdam gaan er verschillende vluchten naar Curaçao. De vlucht duurt zo’n 10 uur. Ben je van plan om op reis te gaan naar Curaçao? Vind hier de goedkoopste vlucht van Amsterdam naar Curaçao. Een retourticket heb je vanaf 450 euro. Of check deze aanbiedingen voor een complete zonvakantie (vlucht + hotel) bij TUI, Corendon en Vakantiediscounter.
TIP: Je auto parkeren op Schiphol? Kies dan voordelig voor P3 Lang Parkeren of P6 Parking. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere parkeerplaats op loopafstand van het vliegveld, reserveer dan een parkeerplaats via Parkos, EazzyPark of Parkcare.
Activiteiten
Als je naar Curaçao reist, wil je natuurlijk ook activiteiten ondernemen. Als je een auto huurt, dan kan je zelf naar de nationale parken Shete Boka (ANG 17,50) en Christoffel Park (ANG 25) rijden. Ook kan je de mooiste stranden op Curaçao bezoeken. Voor sommige stranden betaal je een kleine toeslag. Daarnaast is een dagtrip naar Klein Curaçao een aanrader. De kosten voor een dagtrip verschilt per aanbieder.
Budget
Het budget voor Curaçao is afhankelijk van wat je wil zien op het eiland en hoeveel activiteiten je gaat ondernemen. Het ligt dus helemaal aan jezelf. Zo kan je erg low-budget gaan, zoals slapen in een hostel met een gedeelde slaapkamer en kiezen voor de lokale warungs. Maar als je veel excursies gaat doen, dan is het verstandiger om een hoger budget aan te nemen, zodat je zeker niet zonder geld komt te zitten.
Curaçao is niet echt een goedkoop land en dus niet ideaal voor échte low-budget reizigers. De meeste reizigers kiezen voor een georganiseerde vakantie waarbij vlucht en accommodatie inclusief is. Wil je het allemaal zelf regelen, dan adviseer ik je om uit te gaan van minstens 100 euro per dag.
Verder reizen na Curaçao
Curaçao is de ideale bestemming als je kiest voor een zon-, zee- en strandvakantie. Wil je verder reizen na Curaçao? Dan kan je de andere Caribische eilanden als Aruba, Bonaire en Sint-Maarten bezoeken. Ook zijn Canada, Colombia, Venezuela en de Verenigde Staten met het vliegtuig te bereiken.
Meer Curaçao
Wil je meer informatie over Curaçao? Lees ook deze artikelen over Curaçao voor meer inspiratie.
Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!
Deel dit artikel op sociale media:
Comments (1)
Amy
27 september 2021 at 23:54
Waarom vermelden jullie alleen de leuke dingen van curaçao, waarom niet dat er zoveel zwerfhondjes zijn. Die dood langs de kant van de straat liggen? Dat mensen misschien een extra snackje mee kunnen nemen om de diertjes te voeren? Ik lees nergens wat over de honden terwijl mij dit dierenleed Zwaar heeft belemmert op mijn vakantie. Ik kon niet uit de ramen kijken van de auto zonder een traan te laten. Puppies met hun dode moeder ernaast, langs de snelweg dood gereden hondjes, uitgemergelde dieren. Hoe kun je nou een fijne onbezorgde reis hebben en hier simpelweg voor wegkijken.