De Ultieme Suriname Reisgids: de leukste plekken in een overzicht

6 maart 2020Angélico

Laatst aangepast op 15 september 2024

Suriname, ook wel Swietie Sranan of SU genoemd, is een prachtig land dat zeer veelzijdig is. Ideaal voor het maken van avontuurlijke tripjes, het proeven van de Surinaamse keuken en tegelijkertijd kan je ook nog eens genieten van de tropische temperaturen. Laat je verrassen en ontdek Suriname! In deze Suriname Reisgids lees je alles over wat je moet weten over de bezienswaardigheden, de praktische info en de kosten in Suriname.

Hoofdstad: Paramaribo
Aantal inwoners: 581.000 (2019)

Wat te doen in Suriname – Bezienswaardigheden en hoogtepunten – Suriname Reisgids

In deze Suriname Reisgids vind je mijn top 10 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Suriname in willekeurige volgorde.

1. Wandel door de binnenstad van Paramaribo

Paramaribo is in de meeste gevallen de uitvalsbasis om Suriname te beleven. Het ideale moment om voor enkele dagen de binnenstad te verkennen. Bekijk tijdens je wandeling door de stad de karakteristieke, houten gebouwen uit de koloniale tijd, leer meer over de geschiedenis van Suriname en bezoek Fort Zeelandia.

Wil je ontsnappen aan de drukte? Ga dan naar de Palmentuin en geniet van de rust. De centrale markt is de plek om verse producten in te slaan en een praatje te maken met de locals. En heb je een beetje trek? Bij de Waterkant ben je aan het goede adres. Probeer een heerlijke gerecht als heri heri (gerecht van aardappelen, bananen en casave) met bakkeljauw en neem daarbij een koude Djogo (Parbobier).

Lees ook: Paramaribo: ontdek de gezellige hoofdstad van Suriname

Reisgids Suriname - I love SU sign

2. Ontdek het binnenland van Suriname

Nadat je enkele dagen hebt uitgetrokken om Paramaribo te zien, is het een must om het binnenland van Suriname te ondekken. Het land bestaat voor een grootste gedeelte uit tropisch regenwoud. Maak een dagtrip naar het Brownsberg Natuurpark om het mooie natuurgebied te kunnen ervaren. Ook heb je de mogelijkheid om diverse watervallen te bezoeken.

Wil je meer avontuur en dieper de jungle in? Neem vanuit Atjoni de boot naar een van de eilanden gelegen aan de Surinamerivier om de authentieke Suriname te beleven. Geniet van de boottocht, de groene omgeving en ervaar de sula’s (stroomversnellingen).

Lees ook: Ontdek het prachtige binnenland van Suriname

binnenland suriname
binnenland suriname

3. Plantages in het district Commewijne

Naast de avontuurlijke kant van Suriname kent het land ook een heftige geschiedenis. Tijdens de periode van slavernij was er uitbuiting op diverse plantages. Na de afschaffing van de slavernij was er contractarbeid in Suriname waarbij Hindoestanen en Javanen vaak onvrijwillig emigreerden. Zij hadden de hoop op een beter leven. Er werden allerlei mooie beloftes gedaan, maar eenmaal in Suriname zagen zij de bittere werkelijkheid.

Een trip aan die plantages in het district Commewijne kan dan ook niet ontbreken aan je reis door Suriname. Je ziet de overblijfselen van de plantages waar suiker, cacao en koffie werden verbouwd. Voor mij was het een bijzondere trip, omdat mijn ouders en haar familie op plantage Alliance hebben gewoond en haar ouderlijk huis er nog steeds staat.

Lees ook: Een trip naar de plantages in het district Commewijne

Plantage Bakkie

4. Oude suikerfabriek bij Mariënburg

Er zijn meerdere plantages in Suriname die het bezoeken waard zijn, waaronder plantage Mariënburg. Het was een suikerrietplantage die later werd omgebouwd tot een koffieplantage. Vervolgens werd er suikerriet van omliggende plantages verwerkt in een suikerfabriek.

De restanten van de oude suikerfabriek, de machines die er werden gebruikt, een oude locomotief en een gedeelte van het spoor zijn nog te vinden. Je kan er vrij rondlopen. Er is een gids aanwezig die in de fabriek heeft gewerkt en jou meer over de plantage kan vertellen. Daarnaast zijn er twee monumenten: een ter herdenking van de opstand van de contractarbeiders en het ander ter herdenking aan de eerste javaanse contractarbeiders uit Indonesië.

Oude suikerfabriek bij Mariënburg
Oude suikerfabriek bij Mariënburg

5. Doe de Canopy trail bij Bergendal

Bergendal, dat vroeger een plantage was, is nu een relaxte resort met een activiteitencentrum midden in de schitterende jungle van Suriname. De ideale plek voor een dosis avontuur en ontspanning. In het resort zijn er lodges aan de rivier voor een heerlijke overnachting die een perfecte uitzicht over het water bieden. Ook is er een zwembad met dezelfde uitkijk over het water.

Er zijn verschillende activiteiten die gedaan kan worden bij het activiteitencentrum van Bergendal. Er is een canopy trail door het bos en over de rivier, je kunt er kayakken en een wandeling maken door de jungle. Ook heb je de mogelijkheid om een hut te huren, je eigen hangmat op te hangen en daar lekker te relaxen aan hun strand.

Reisgids Suriname - Bergendal

6. Fort Nieuw-Amsterdam

Een andere, interessante plek om te bezoeken is Fort Nieuw-Amsterdam. Het werd gebouwd om de achtergelegen plantages te beschermen en was tergelijkertijd ook als ondersteuning voor Fort Zeelandia. Het ligt dichtbij aan de samenvloeiing van de Surinamerivier en de Commewijnerivier. Het complex heeft een gevangenis en in de cellen is nu een tentonstelling te zien over de slavernij. Ook zijn er kruithuizen en een oude plantagewoning te zien. Je kan je het bezoek aan Fort Nieuw-Amsterdam combineren met een trip naar de plantages in het district Commewijne.

Fort Nieuw-Amsterdam
Fort Nieuw-Amsterdam

7. Afobakadam bij het Brokopondomeer

In Suriname is er een enorme stuwdam gebouwd bij Afobaka om elektriciteit op te wekken door waterkracht. Dit was nodig, omdat er in 1915 bauxit werd ontdekt. Om dit te kunnen verwerken tot aluminum was er veel elektriciteit nodig en werd de Afobakadam gebouwd. Door de bouw van die stuwdam kwam een gigantisch gebied van dorpen onder water te staan en ontstond het Brokopondostuwmeer. De 5000 marrons die in die dorpen woonden, moesten verhuizen naar een ander gebied. Als je bij de stuwmeer bent, dan zie je nog enkele boomtakken boven het water uitsteken. Vissen is hierdoor onmogelijk.

Reisgids Suriname - Afobakadam

8. Combineer Nieuw-Nickerie met natuurreservaat Bigi Pan

Nieuw-Nickerie is de tweede hoofdstad van Suriname. Het ligt helemaal in het noordwesten van het land. Vanuit Paramaribo ben je zo’n 3,5 uur onderweg. Je komt langs diverse dorpen in de districten Saramacaca en Coronie, waaronder de plaatsen Groningen en Wageningen. Bezoek in Nieuw-Nickerie het centrum, de ochtendmarkt en zeker ook de zeedijk.

Je kan er voor kiezen om in Nieuw-Nickerie te overnachten, maar dat kan ook in de houten huisjes in het midden van het meer bij Bigi Pan. Het is een moerasachtige natuurreservaat dat bij Nieuw-Nickerie ligt. Je vaart over het lange, maar smalle Jamaer kanaal naar het meer. Tijdens de boottocht op het kanaal ben je omgeven door bossen en heb je mogelijkheid om diverse vogels te spotten, waaronder de bekende rode ibissen. Na de boottocht kan je nog verder kajakken of lekker de ontspanning zoeken in de hangmat.

natuurreservaat Bigi Pan
natuurreservaat Bigi Pan

9. Dolfijnen spotten

Wist je dat het mogelijk is om tijdens bezoek aan Suriname guianadolfijnen kunt spotten? Deze brakwaterdolfijnen zijn te vinden bij de monding van de Surinamerivier en wordt in Suriname Profosu genoemd. Zij zijn te herkenen aan een roze en soms witte buik. Er mag niet op deze dolfijnen worden gejaagd, omdat ze bij wet beschermd zijn in Suriname. Wil je deze zoogdieren ook zien? Boek een tour in de stad of regel een eigen boot met bootsman bij Leonsberg.

10. Ontspan op White Beach in Domburg

Wil je even uit de drukte van Paramaribo en ben je toe aan een relaxte dag aan het strand? Ook hiervoor ben je in Suriname op de juiste plek. Voor parelwitte stranden ga je naar Caribo Beach Resort – White Beach, dat gelegen is in Domburg. Het is een opgespoten zandstrand dat voldoende faciliteiten heeft. Boek een Caribische hut, neem een verfrissende druik en geniet van je tijd op het strand. Je bent omgeven door wuivende palmbomen en je hebt een mooie uitzicht op het tropische regenwoud. Wat wil je nog meer?

Op zondag is een trip naar het dorp Domburg zeker een aanrader. Het wordt dan druk bezocht door locals en toeristen. Ze komen voor de markt, brengen hun dag door bij de rivier of ze eten lekkere typische Surinaamse gerechten bij een van de Javaanse warungs.

White beach
White Beach

Praktische info – Suriname Reisgids

Voordat je op reis naar Suriname gaat, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Zo is het handig om te weten wat de beste reistijd is, of je een visum en/of vaccinaties nodig hebt en hoe de veiligheid in het land is. Dat lees je allemaal in deze ultieme Suriname Reisgids.

TIP: De meest actuele reisadviezen en informatie over het land, vind je op de website van de Rijksoverheid.

Beste reistijd

Suriname heeft een tropisch klimaat. Het is er vrijwel altijd warm, de zon schijnt volop en er valt het hele jaar veel regen. Overdag ligt de temperatuur rond de 30 graden en in de nacht koelt het af naar zo’n 20 graden. Als je op zoek bent naar krachtige stralen bij de watervallen, dan zou raad ik je aan om in het regenseizoen te reizen. Het regenseizoen is van begin december tot en met eind januari; en half april tot en met half augustus. Wil je de maanden met veel neerslag vermijden, reis dan in februari, maart, september en oktober. Het hoogseizoen in Suriname is in de maanden februari, maart, juli, augustus, oktober en december. Dit zijn drukke maanden en je zult merken dat de prijzen flink hoger worden.

Visum

Per 1 januari 2020 heb je als Nederlander een E-toeristenkaart nodig om Suriname te kunnen bezoeken. Het aanvragen van een E-toeristenkaart moet je online doen via deze website. Het kost 40 US dollar + 14 US dollar servicetoeslag (maart 2020). De aanvraag duurt minimaal 3 werkdagen. De E-toeristenkaart krijg je per mail, dien je zelf te printen en moet je meenemen op reis om te kunnen laten zien op het vliegveld.

Om naar Suriname te kunnen reizen, heb je een paspoort nodig. Jouw paspoort moet nog tenminste 6 maanden geldig zijn na aankomst in het land en minimaal een lege pagina hebben voor de stempels. Op verzoek moet je ook een retour- of doorreisticket kunnen laten zien bij de douane.

TIP: Voor 5 dollar extra kan je een E-visa aanvragen en heb je de mogelijkheid om 2 maanden in Suriname te verblijven en kan je voor multiple entry kiezen.

Vaccinaties

Voor Suriname zijn er geen verplichte vaccinaties. De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht als je in een land bent geweest waar hoog risico is voor gele koorts. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP, Hepatitus A en gele koorts. Nog geen inenting geregeld? Maak dan snel een afspraak voor een vaccinatie.

Draag vooral in de avond bedekkende kleding en gebruik antimuggenspray als DEET om muggenbeten te vermijden die ziekten als dengue, chikungunya, zika en/of malaria kunnen overbrengen.

TIP: Regel voor vertrek een goede reisverzekering voor het geval er iets misgaat tijdens je reis. Het beschermt jou voor extra kosten, zoals medische kosten, schade en diefstal. In het verleden heb ik een aantal keren het moeten gebruiken, dus ik ga zelf nooit op reis zonder een reisverzekering.

Veiligheid

Suriname is over het algemeen een veilig land. Als toerist moet je opletten voor criminaliteit, zoals diefstal. Draag geen waardevolle sierraden op straat. Je kunt ze beter thuis laten. Als je ze meeneemt, ga er zorgvuldig mee om en laat deze niet onbeheerd achter. Vermijd afgelegen gebieden en loop ’s avonds niet alleen op straat.

Eten en drinken

De Surinaamse keuken is een samensmelting van verschillende culturen. De bekendste gerechten zijn de Hindoestaanse roti, de nasi kip, de Javaanse saotosoep (kippensoep) en de Creoolse heri heri (gerecht van aardappelen, bananen en casave) met bakkeljauw. De bekendste drankjes zijn Parbobier, dawet en Borgoe Rum. In Suriname kan je het water uit de kraan drinken, maar toch wordt het aanbevolen om water uit flessen te gebruiken.

Vervoer

Als je een auto gaat huren in Suriname, dan heb je een internationale rijbewijs nodig. Houd er rekening mee dat het een flinke uitdaging kan zijn om met de auto te reizen. De wegen zijn niet allemaal in de beste staat zijn en dat het verkeer zeer chaotisch is. Daarnaast rijden ze ook nog eens aan de linkerkant van de weg. Er zijn er andere opties als je niet een auto gaat huren. Je kan de taxi nemen of de bus pakken. 

Taal

De officiële taal in Suriname is Nederlands. Veel mensen verstaan ook Engels. Daarnaast wordt door iedereen Sranantongo, kortweg Sranan, begrepen en gesproken.

Tijdverschil

De lokale tijd is GMT -3. In de zomer is het 5 uur vroeger en in de winter 4 uur vroeger.

Elektriciteit

De standaard netspanning is 110 volt / 60 Hz. De standaardstekker heeft twee platte pinnen van het type A. In sommige hotels en appartementen heb je ook stopcontacten van 220 volt.

Reisgids Suriname - uitzicht rivier

Gemiddelde kosten – Suriname Reisgids

In Suriname betalen ze met de Surinaamse Dollar (SRD). In deze Suriname Reisgids houd ik de wisselkoers is 8,22 SRD = 1 euro (maart 2020) aan. Voor de meest actuele koers ga je naar xe.com. Normaal gesproken kan je bij GWK Travelex buitenlandse valuta ophalen, maar de Surinaamse Dollar is niet in Nederland verkrijgbaar. Je zult dit in Suriname zelf moeten pinnen of geld wisselen bij een Cambio.

Naast SRD worden de meeste prijzen ook aangegeven in euro’s of US dollars. Het is dus handig om wat euro’s en/of US dollars mee te nemen. De koers is lager dan bij wisselkantoren.

Als je naar Suriname gaat, wil je natuurlijk weten wat voor kosten je precies kunt verwachten en wat het benodigde dagbudget is. In deze Suriname Reisgids bespreek de gemiddelde kosten voor accommodatie, eten en drinken, vervoer en excursies.

Accommodatie

Paramaribo is de uitvalsbasis om naar andere plekken te gaan en tours te doen. De meeste reizigers gaan voor luxe en verblijven in mooie hotels of prachtige resorts. Aanraders zijn:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Paramaribo. Prijzen vanaf 9 euro per nacht.

Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI en Vakantiediscounter.

Eten en drinken

Voor een lekker broodje bij Anhony’s Corner betaal je 15-20 SRD. Ga je voor een heerlijke maaltijd en/of snack bij een lokale warung, dan betaal je 25-40 SRD. Wil je eten bij een restaurant dan vind je er gerechten van 50-100 SRD met uitschieters naar 200 SRD.  Bierliefhebbers kunnen voor een kleine Parbobier zo’n 10 SRD krijgen en voor een grote fles betaal je zo’n 18,50 SRD. Een fles water heb je al voor 1-2 SRD.

Vervoer

Er zijn heel wat Nederlanders die het leuk vinden om Paramaribo per fiets te verkennen. Vanaf 5 euro per dag kan je al een fiets huren. Ook de bus is een leuke manier om de stad te bezoeken en naar andere plaatsen te gaan. De bussen houden zich niet aan de bustijden en vertrekken meestal pas als ze vol zijn. Het kost je enige moeite om achter te komen hoe en waar de bus vertrekt. Je betaalt vanaf 1,50 SRD per rit.

Taxi’s zijn duurder dan minibussen, maar wel veel sneller. Lokale taxi’s kun je over de prijs onderhandelen. Spreek dus van tevoren een prijs af voordat je instapt. In de stad betaal je 5-15 SRD.

Wil je zelf een auto huren in Suriname? Vanaf 20 euro per dag kan je een auto huren. Houd er rekening mee dat de wegen in Suriname niet in de beste staat zijn en het verkeer zeer chaotisch en onoverzichtelijk is. Ze rijden aan de linkerkant van de weg. Het stuur zit in veel auto’s aan de rechterkant en de meeste hebben een automatische versnelling. Voor het besturen van een auto is een internationale rijbewijs vereist.

Vliegtickets Paramaribo

Vanuit Amsterdam gaan er verschillende vluchten naar Paramaribo. De vlucht duurt zo’n 9 uur en 20 minuten. Ben je van plan om op reis te gaan naar Paramaribo? Vind hier de goedkoopste vlucht van Amsterdam naar Paramaribo. Een retourticket heb je vanaf 450 euro. Of zoek naar aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI en Vakantiediscounter.

TIP: Je auto parkeren op Schiphol? Kies dan voordelig voor P3 Lang Parkeren of P6 Parking. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere parkeerplaats op loopafstand van het vliegveld, reserveer dan een parkeerplaats via Parkos, EazzyPark of Parkcare.

Activiteiten

Als je naar Suriname reist, wil je natuurlijk ook tours doen om meer van het land te kunnen zien. De reisaanbieders in Paramaribo bieden verschillende tours aan voor Europese prijzen. Zo kost een dagtour tussen de 20 en 100 euro en voor meerdaagse touren betaal je tussen de 135 en 650 euro. In Paramaribo betaal je voor het bezoeken van Fort Zeelandia 20 SRD (volwassenen) en 10 SRD (kinderen) en voort Fort Nieuw-Amsterdam: 12,50 SRD (niet-ingezetene) en 6 SRD ingezetene.

De tours zijn best prijzig en hebben vaak hetzelfde programma. Ik raad je aan om de prijzen tussen de tours van de verschillende reisaanbieders goed te vergelijken. In sommige gevallen ben je zelfs goedkoper uit als je het zelf gaat regelen.

Budget

Het budget voor Suriname is afhankelijk wat je wil zien in het land en hoeveel activiteiten je gaat ondernemen. Het ligt dus helemaal aan jezelf. Zo kan je erg low-budget gaan, zoals slapen in een hostel met een gedeelde slaapkamer en kiezen voor de lokale warungs. Maar als je veel excursies gaat doen, dan is het verstandiger om een hoger budget aan te nemen, zodat je zeker niet zonder geld komt te zitten.

Reis je op budget, houd dan rekening met zo’n 20-30 euro per dag. Heb je iets meer te besteden, denk aan zo’n 40-70 euro per dag. Wil je meer luxe en ga je voor dure excursies, dan is 70 euro per dag echt het minimum.

Verder reizen na Suriname

In enkele weken kan je veel zien en doen in Suriname. Wil je verder reizen na Suriname? Dan kan je naar buurlanden Guyana, Frans-Guyana of Brazilië gaan. Ook de Verenigde Staten, Trinidad, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Cuba zijn bereikbaar vanaf Suriname.

Meer Suriname

Wil je meer informatie over Suriname? Lees ook deze artikelen over Suriname voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *