Paramaribo: ontdek de gezellige hoofdstad van Suriname

7 februari 2020Angélico

Laatst aangepast op 15 september 2024

We kennen Paramaribo als de hoofdstad van Suriname. Maar als je door de stad loopt, voelt het meer als een grote dorp aan. Het is een gezellige, drukke stad met een mengelmoes van verschillende bevolkingsgroepen en culturen. Paramaribo is daarom de ideale startpunt van je reis om kennis te maken met de Surinaamse cultuur. In dit artikel geef ik tips en ervaringen voor als je deze stad wilt bezoeken.

Handig om te weten

Beste reistijd:
Februari tot april en juli tot november

Visum:
Nee, je hebt wel een Entry Fee / toegangsbewijs nodig

Munteenheid:
Surinaamse dollar

Wereldstekker:
Ja

Wat te doen in Paramaribo – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

De top 10 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Paramaribo in willekeurige volgorde.

1. De koloniale gebouwen in de binnenstad

De binnenstad van Paramaribo heeft sinds 2002 een plekje veroverd op de Unesco Werelderfgoedlijst. Er zijn in de stad veel karakteristieke gebouwen uit de koloniale tijd te vinden met een houten architectuur. Helaas worden de (meeste) gebouwen slecht onderhouden. Uiterst zonde als je het mij vraagt. Ik hoop dat het land alsnog de moeite gaat doen om de gebouwen een opknapbeurt te geven. Het geeft je namelijk een goed beeld van hoe het straatbeeld er vroeger uit zag.

Kolonaiale gebouwen
Kolonaiale gebouwen

2. Fort Zeelandia

Een van de meest belangrijke plekken in de geschiedenis en het oudste gebouw in Paramaribo is Fort Zeelandia. Het ligt aan de Surinamerivier. De Nederlanders stichtten aan het begin van de zeventiende eeuw een nederzetting bij het plaatsje Parmurbo (huidige Paramaribo). Om de nederzetting te kunnen beschermen, werd er een fort gebouwd. Daarna is het bouwwerk gebruikt als kazerne en gevangenis. Fort Zeelandia is ook bekend van de Decembermoorden in 1982 waarbij politieke gevangenen van Desi Bouterse werden doodgeschoten. Tegenwoordig is het een museum met tentoonstellingen die gaan over de Surinaamse geschiedenis.

Fort Zeelandia
Fort Zeelandia

3. Sint Petrus en Pauluskathedraal

Als je door het centrum van Paramaribo loopt, dan is het meest opvallende gebouw dat je tegenkomt de houten Sint Petrus en Pauluskathedraal. De blauwe en gele kleuren aan de gevel en de twee torens zijn al van een afstand te zien. Het is de grootste houten kerk van Zuid-Amerika en kun je vinden in de Henck Arronstraat. De kathedraal is in 1883 gebouwd en is een replica van de Paterskerk in Roosendaal. Je kunt binnen een kijkje nemen om de prachtige houtsnijwerk te bekijken. Houd er rekening mee dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn. Anders kun je de kerk alleen van buiten bewonderen.

Sint Petrus en Pauluskathedraal

4. Moskee en synagoge naast elkaar

Verderop in Paramaribo kun je een moskee en een synagoge naast elkaar zien. Je kunt deze twee gebedshuizen vinden aan de Keizerstraat. Dat vind ik best wel bijzonder. Dit is waarschijnlijk een van de weinige plekken in de wereld waar dit mogelijk is en waar ze vredig naast elkaar kunnen blijven bestaan. De synagoge heeft de naam Neve Shalom en is gebouwd in 1842. De moskee staat er sinds 1984 en vervangt de houten versie van 1932.

Moskee en synagoge

5. Presidentieel paleis

Het presidentieel paleis werd aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd. Het ziet er uit als de Surinaamse versie van het Amerikaanse Witte Huis. Voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 was dit het paleis van de Gouverneur. Het paleis wordt tegenwoordig gebruikt voor formele ontvangsten. De president woont en slaapt hier dus niet. Vroeger zat er bovenop de voorgevel van het bouwwerk het wapen met kenmerken uit de koloniale tijd. Sinds 1 juli 2015 is het wapen vervangen door het wapen van Suriname.      

Presidentieel paleis Paramaribo

6. Palmentuin

Achter het presidentieel paleis vind je de Palmentuin. Het is een tuin dat vol staat met – hoe kan het ook anders – koningspalmen. Een gouverneur had de opdracht gegeven om een privétuin aan te leggen voor zijn overleden vrouw. Tegenwoordig is de tuin voor iedereen toegankelijk. Ideaal om een wandeling te maken of lekker ontsnappen aan de drukte en heerlijk genieten van de rust. Ik raad je aan om ’s avonds de tuin te vermijden. Dit is dan de plek waar zwervers en junks komen.

Palmentuin Paramaribo

7. Onafhankelijkheidsplein

Voor het presidentieel paleis vind je het belangrijkste plein van Paramaribo: het Onafhankelijksplein. Aan dit plein staan ook andere belangrijke gebouwen, zoals het Ministerie van Financiën. Als er officiële gebeurtenissen zijn, zullen dat meestal wel hier plaatsvinden. Op de vroege zondagochtend kun je Surinaamse mannen met hun zangvogels bewonderen. Er wordt dan een wedstrijd georganiseerd wie de mooiste en beste fluitende vogel heeft.

Onafhankelijkheidsplein Paramaribo

8. Centrale Markt

Een rondje op de Centrale Markt is zeker de moeite waard. Hier kun je veel locals vinden. Het is de plek waar de lokale bevolking voor een goedkope prijs hun verse producten inslaan. Het gebouw staat vol met kraampjes waarbij je naast vlees en vis ook groente en fruit kunt kopen. Producten als pepers en bananen zijn erg populair.

Centrale markt
Centrale markt

9. Waterkant

Heb je zin in een heerlijke snack of ben je toe aan een lekkere koude Djogo (Parbo bier)? Dan ben je bij de Waterkant aan het goede adres. Het loopt parallel aan de Surinamerivier en is in de buurt van de meeste bezienswaardigheden die boven genoemd zijn. Gerechten wat je zeker moet proeven zijn onder andere nasi met kip, baka bana (gebakken banaan) met pindasaus en heri heri (gerecht van aardappelen, bananen en casave) met bakkeljauw. Neem hierbij een lekkere Parbo bier of bestel dawet met ijs (roze zoete kokosmelkdrankje).

Waterkant
Waterkant

10. Dolfijnen spotten

Misschien wist je niet dat ze er waren, maar het is mogelijk om tijdens je reis in Suriname de guianadolfijn te spotten. Deze brakwaterdolfijn wordt in Suriname Profosu genoemd en is te herkennen aan een roze en soms witte buik. Deze zoogdier is bij wet beschermd in Suriname. Er mag dus niet op deze dolfijn gejaagd worden. Om de dolfijnen te kunnen spotten, kun je een tour boeken in de stad of bij Leonsberg een eigen boot met bootsman regelen. Zelf heb ik de tweede optie gedaan. Het werd een dagtrip in combinatie met het bezoeken van de plantages in district Commewijne. Echt een aanrader!

Dolfijnen spotten

Hoe kom je in Paramaribo?

Vanuit Amsterdam gaan er verschillende vluchten naar Paramaribo. De vlucht duurt zo’n 9 uur en 20 minuten. Ben je van plan om op reis te gaan naar Paramaribo? Vind hier de goedkoopste vlucht van Amsterdam naar Paramaribo. Een retourticket heb je vanaf 450 euro. Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI en Vakantiediscounter.

TIP: Voordat je op reis naar Suriname gaat, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. In de Ultieme Suriname Reisgids ontdek je wat de beste reistijd is, of je een visum en/of vaccinaties nodig hebt en hoe de veiligheid in het land is.

TIP: Je auto parkeren op Schiphol? Kies dan voordelig voor P3 Lang Parkeren of P6 Parking. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere parkeerplaats op loopafstand van het vliegveld, reserveer dan een parkeerplaats via Parkos, EazzyPark of Parkcare.

Vervoer Paramaribo

De binnenstad van Paramaribo leent zich goed voor om lekker door de stad te wandelen. Maar als echte Nederlander kun je ook op de fiets de stad verkennen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een auto te huren in Suriname. Hiervoor heb je wel een internationale rijbewijs nodig. Heb je geen rijbewijs? Dan kun je een taxi nemen of met de bus gaan.

Eten en drinken Paramaribo

Door de mengelmoes van culturen is de Surinaamse keuken ook ontzettend divers. In Paramaribo kun je veel verschillende restaurants en bars vinden waar je lekker kunt eten en drinken. Een bekend gerecht wat je zeker moet proberen in Suriname is roti met kip, lam of eend. Je kan het gerecht bestellen bij een van de vele vestigingen van Roopram. Wil je een lekker gevuld broodje? Dan raad ik je aan om een van de vele broodjes te proberen bij Anthony’s corner, zoals een broodje pom. Mijn favoriete broodje hier is broodje zoutvlees.

Wil je iets anders drinken dan Parbobier of dawet? Ga dan voor een hét frisdrankmerk van Suriname, genaamd Fernandes. Je hebt de keuze uit verschillende smaken, waaronder cherry bouqet, super pineapple en green punch.

Anthony's corner

Behalve bij de Waterkant kun je ook in een andere wijk in Paramaribo goed eten. Ga je echt voor een zeer authentieke Surinaamse ervaring? Dan kun je goed eten bij een van de vele warungs in de wijk Blauwgrond. Houd je van soep? Dan raad ik je saoto (kippensoep) aan.

Uitgaan Paramaribo

Ook in Paramaribo kun je goed genieten van het uitgaansleven. De avond begint eerst gezellig met een borreltje (of twee, drie of meer…) bij een bar, zoals ’t Vat en Zus & Zo. Deze hotspots zijn zeer geliefd onder de Nederlanders. Het ‘feestje’ wordt verder voortgezet in clubs als CRLS Lounge, D’Bar en Next Club waar ook de locals te vinden zijn

Overnachten Paramaribo

Paramaribo is de uitvalsbasis om naar andere plekken te gaan en tours te doen. De meeste reizigers gaan voor luxe en verblijven in mooie hotels of prachtige resorts. Aanraders zijn:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Paramaribo. Prijzen vanaf 9 euro per nacht.

Ontdek deze aanbiedingen voor een complete zonvakantie (vlucht + hotel) bij TUI en Vakantiediscounter.

Verder reizen na Paramaribo

Paramaribo is voor velen de uitvalsbasis om naar andere plekken te gaan in Suriname. Je kan diverse (dag)trips doen – zelf regelen of door een tourbedrijf laten organiseren – bijvoorbeeld naar Bigi Pan in combinatie met Nieuw-Nickerie gaan, het bezoeken van de plantages in district Commewijne of met een korjaal dieper de binnenlanden in trekken en in de jungle overnachten. Ook kan je naar buurlanden Guyana, Frans-Guyana of Brazilië reizen.

Meer Suriname

Wil je meer informatie over Suriname? Ontdek de Ultieme Suriname Reisgids of lees ook deze artikelen over Suriname voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *