Ontdek het prachtige binnenland van Suriname
Laatst aangepast op 14 september 2024
In Suriname is er een bekend gezegde: “Je hebt Suriname niet gezien als je niet in het binnenland bent geweest.” Na een bezoek aan Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, kan een trip naar het binnenland natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel neem ik je mee en vertel ik over mijn ervaringen naar het prachtige binnenland van Suriname.
Brownsberg Natuurpark
Suriname bestaat voor het grootste gedeelte uit tropisch regenwoud. Een bezoek brengen aan het binnenland van Suriname stond daarom zeker hoog op mijn lijstje. Als je niet veel tijd hebt of twijfelt of een bezoek aan het binnenland iets voor jou is, dan is een dagtrip naar het Brownsberg Natuurpark een goede optie om zo kennis te kunnen maken met het mooie natuurgebied.
Het is een van de populairste bestemmingen in het binnenland van Suriname. Vanaf Paramaribo is het zo’n twee uur rijden met de auto. Je kunt het park op eigen houtje bezoeken. Huur een auto met vierwielaandrijving en aanschouw het tropische regenwoud. In de stad zijn er diverse reisorganisaties waarbij je deze activiteit ook kunt boeken.
Het Brownsberg Natuurpark ligt op een heuvel op ruim 500 meter hoogte en maakt deel uit van het Amazonegebied. Het is een avontuurlijke wandeling op de berg. Tegelijkertijd kun je bijzondere planten en dieren spotten, waaronder brulapen en slangen. Ideaal voor natuurliefhebbers. Je hebt de mogelijkheid om verschillende watervallen te bezoeken. Hiervoor maak je een afdaling door de jungle en heb je goede schoenen nodig met profiel. De meest mensen gaan naar Leo- en Irenevallen. Wil je een stukje voor jezelf en de toeristen ontwijken, volg dan het pad naar Witi kreek.
Als je verkoeling zoekt, kan je bijvoorbeeld onder de Leoval staan en genieten van een koude douche. Houd rekening met de seizoenen. Ik was er aan het einde van het droogseizoen en de straal van de Leoval was niet zo spectaculair. Vanaf de berg heb je uitzicht over het stuwmeer dat ontstaan is doordat er dorpen en bossen onder water werden gezet. Zo kon er een stuwdam worden gebouwd om energie op te wekken.
Het is zelfs mogelijk om een nacht of meerdere nachten op de Brownsberg te overnachten in hangmatten. Als je een tour doet, verblijf je meestal aan het stuwmeer bij Ston Island.
Kwai-Kwai en Isadou
Het bezoeken van het Brownsberg Natuurpark was de perfecte kennismaking met de jungle en het binnenland van Suriname. Dit smaakte natuurlijk naar meer en een volgende trip volgde al snel. Samen met de familie, een groep van uiteindelijk 14 personen, werd er een weekendje weg georganiseerd naar Kwai-Kwai eiland. Er werd een minibus geboekt en de volgende morgen om 4.30 uur werden wij opgehaald in Paramaribo.
De bus bracht ons eerst naar Pokigron, lokaal beter bekend als Atjoni. Een rit van zo’n 3 uur. Het is het laatste dorp vanuit Paramaribo dat over de weg te bereiken is. Vanaf het moment dat ik ging zitten in de bus tot aankomst in Atjoni was ik weggedommeld. Ik was moe en had nog nauwelijks geslapen.
Atjoni is de opstapplaats om naar het binnenland te kunnen. Vanaf hier vertrekken veel kleurrijke korjalen naar omriggende dorpen. Aangezien er in die dorpen geen winkeltjes zijn, doen lokale bewoners hun inkopen in Atjoni. Ook halen ze hier hun benzine voor hun korjalen.
We werden opgewacht door de beheerder van Kwai-Kwai eiland. Onze spullen uit de bus verplaatsten we naar de boot. Met de boot kun je de authenthieke Suriname beleven. De tocht van Atjoni naar Kwai-Kwai duurde een kwartiertje. Eigenlijk was het te kort, want het was heerlijk op het water. De temperatuur liep al vrij snel op, waardoor de waterspetters al lekker verkoelend waren. De groene omgeving was om van te genieten.
Bij het aanmeren bij Kwai-Kwai eiland werden we begroet door de lokale bevolking die in het water zichzelf en/of hun kleren aan het wassen waren. We brachten onze tassen naar onze verblijfplaats. We kregen een grote open hut waar we met z’n allen in konden slapen. Er waren bedden en hangmatten aanwezig. Een heerlijk briesje voelde je af en toe en het geluid van het tropische regenwoud kon je op de achtergrond horen.
Na het installeren van onze spullen ben ik het eiland gaan verkennen. In de rivier zijn er kleine visjes te zien en zag ik in de verte een man zijn visnet binnenhalen die hij had neergezet. Voor mensen die niet gewend zijn zich in de rivier te wassen, zijn er gelukkig op het eiland voorzieningen. Er zijn verschillende gebouwen met toiletten en douches aanwezig.
Ook zijn er keukenblokken beschikbaar. Heel handig voor (Surinaamse) gezinnen die zelf willen koken. Aangezien er dus geen winkeltjes zijn, hadden we al van tevoren inkopen gedaan en meegenomen. Naast diverse grote hutten, waren er op het eiland ook kleinere hutten aanwezig voor kleinere gezelschappen.
De familie ging koken en na een lekkere bord bami met kip te hebben gehad als lunch maakten we een tocht over de Surinamerivier van een uur. Het droge weer met blauwe lucht veranderde steeds meer in een grijze bewolking. Niet veel later ging het hevig regenen. Iedereen werd natuurlijk kleddernat op de boot. Je kon niets anders doen dan de fiks bui over je heen laten komen. Een plek om te schuilen was er niet. Gelukkig was de regen van korte duur en klaarde het daarna snel op. De zon scheen weer volop en de kleren waren in een mum van tijd weer droog.
We waren op weg naar Isadou, een andere eiland in de Surinamerivier en op steenworp afstand van Jaw Jaw. Isadou is een ideale plek om te ontspannen in de sula’s. Een sula is Surinaams voor een stroomversnelling. Dit komt door de vele rotspartijen in het water dat er stroomversnellingen zijn. Het geeft een heerlijk relaxend gevoel om in een sula te zitten. Echt een verademing. Het is net een jacuzzie. Je moet dan wel op zoek gaan naar een geschikte plek in de sula dat je zo kunt zitten of liggen zodat je jezelf tegen kunt houden en niet wegdrijft door de stroomversnelling. Ook is het mogelijk om in de sula’s te zwemmen.
We waren daar aan het einde van het droogseizoen. Aangezien het water dan laag is, zagen we veel korjalen waarbij mensen uit moesten stappen bij de rotsen om de boot te duwen en zo te sturen dat ze door de rivier heen konden manoeuvreren. De zon is volop aanwezig en het is dan ook echt nodig om je regelmatig in te smeren met zonnebrandcreme. Als tussendoortje namen we een heerlijke watermeloen mee.
Terug op Kwai-Kwai eiland wilde je natuurlijk even douchen. De beheerder zette de regenton open zodat we daaronder konden afspoelen. Nu was het tijd om lekker even bij te komen. Kwai-Kwai eiland is echt geschikt als plek om even tot rust te komen. Je bent niet omgeven door de drukte en de mensen van de stad, maar je kunt hier heerlijk genieten van de prachtige omgeving in het binnenland van Suriname.
De volgende dag bezochten we een andere sula in het binnenland. Het blijft toch fascinerend en prachtig om in zo’n sula te zitten en te relaxen. Het lijkt net alsof de tijd even stopt. Maar aan alles komt een eind. Na een aantal uren heerlijk dobberen in een sula was het weer tijd om de tassen in te pakken en weer terug te gaan naar Paramaribo.
Meer binnenland
Een bezoek aan het prachtige binnenland van Suriname is zeker de moeite waard tijdens je reis. Het is een hartstikke leuke ervaring om het zelf eens mee te maken. Hoogtepunten waren het varen met een korjaal op de Surinamerivier, genieten van de sula’s in het tropisch regenwoud en de bijzondere overnachting in een grote open hut op een rustgevend eiland, ver van de drukke Paramaribo. Ik heb mij meer dan uitstekend vermaakt en kan niet wachten om andere mooie pareltjes in de binnenlanden te bezoeken. Er blijven genoeg adembenemende plekken over die ik nog niet heb gezien.
Wil je meer informatie over Suriname? Ontdek de Ultieme Suriname Reisgids of lees ook deze artikelen over Suriname voor meer inspiratie.
Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!
Deel dit artikel op sociale media: