Wenen: een perfecte stedentrip dichtbij huis

28 november 2021Angélico

Laatst aangepast op 3 februari 2024

Wenen is de perfecte stedentrip dichtbij huis. De stad bevindt zich in een land dat centraal gelegen ligt in Europa en dus makkelijk te bezoeken is. Je kunt genieten van de vele musea, paleizen en restaurants die de stad te bieden heeft. In dit artikel geef ik je de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je deze mooie stad wilt bezoeken.

Een stedentrip naar Wenen lijkt een beetje ondergewaardeerd. Het had ook niet mijn eerste voorkeur. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed, was ik toch wel benieuwd wat deze Oostenrijkse hoofdstad te bieden had. Uiteindelijk begon ik deze stad toch meer te waarderen.

Ik bezocht Wenen in het weekend voordat Oostenrijk in complete lockdown ging op maandag 22 november 2021. Het was al een tijdje geleden dat ik een stedentrip in de winter maak. Vanuit Nederland is Wenen makkelijk te bezoeken als stedentrip. Ook vanuit een willekeurig ander Europees land. Dat komt door de perfecte ligging van het land in het midden van Europa. Mocht je op reis zijn door West-Europa of Oost-Europa, dan is Wenen de ideale stad om op je lijstje te zetten.

Wenen kent vele bezienswaardigheden vol cultuur en historie. Zo is de stad rijk aan interessante musea, prachtige paleizen en goede restaurants. Het aanbod is groot genoeg en je raakt niet uitgekeken. Ik sluit niet uit dat ik de stad nog eens ga bezoeken. De prijzen zijn redelijk, dus als je zelfs op budget reist, dan kan je prima jezelf vermaken in de stad.

Handig om te weten

Beste reistijd:
Mei t/m september

Visum:
Nee

Munteenheid:
Euro

Wereldstekker:
Nee

Wat te doen in Wenen – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Wenen is een leuke stad met toffe bezienswaardigheden. Een stedentrip van minstens 3 dagen heb je nodig om de mooiste plekken en bezienswaardigheden te kunnen bezoeken. Als je van plan bent om meerdere musea te bezoeken, dan is een Vienna City Card voor jou misschien wel interessant.

Dit zijn mijn top 13 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Wenen in willekeurige volgorde.

1. Slot Schönbrunn (Schloss Schönbrunn)

Er zijn een aantal paleizen die niet mogen ontbreken tijdens een stedentrip naar Wenen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is het barokke Slot Schönbrunn (Schloss Schönbrunn). Dit voormalige zomerpaleis ziet er zeer indrukwekkend uit en is van keizer Franz Jozet en zijn vrouw Elisabeth, beter bekend als keizerin Sisi. Het paleis heeft 1441 kamers, een prachtige tuin en een dierentuin.

TIP: Bij een bezoek aan Slot Schönbrunn kan je met de Imperial Tour (18 euro) 22 kamers zien en met de Grand Tour (22 euro) mag je zelfs 40 kamers ontdekken. Of ga voor een tour met gids waarbij je voorgangstickets krijgt en de lange rij mag overslaan.

Schloss Schönbrunn - Wenen

2. Slot Belvedere (Schloss Belvedere)

Naast Slot Schönbrunn is een bezoek aan Slot Belvedere ook de moeite waard. Het barokke slot is prachtig en was een zomerverblijf voor Eugenius van Savoye, een beroemde generaal. Het paleis bestaat uit twee gebouwen (Oberes Belvedere en Unteres Belvedere (tijdelijk gesloten) en uitgebreid met Belvedere 21, met een prachtige tuin en  een mooie fontein.  Je kunt in het paleis een bijzondere kunstcollectie bewonderen, waaronder van Gustav Klimt, Vincent Van Gogh, Claude Monet en Jean Renoir.

TIP: Je kunt de gebouwen van Slot Belvedere los bezoeken: Oberes Belvedere kost 15,90 euro en Belvedere 21 is 8,90 euro. Als je beide gebouwen wilt bezoeken, ga dan voor een 2-1 kaartje dat 19,90 euro kost.

3. Slenter over de Naschmarkt

De Naschmarkt is de bekendste openlucht markt in Wenen en eeuwenlang al een begrip in de stad. De markt is dagelijks geopend en kent enorm veel kraampjes waar je de lekkerste ingrediënten, lekkernijen en de Oostenrijkse specialiteiten kunt vinden. Maar ook de internationale keuken is vertegenwoordigd. Hoewel het aan de toeristische kant is, kan je er toch een aantal locals vinden. Slenter over de Naschmarkt voor een culinaire zoektocht.

4. Karlskirche: de mooiste kerk van Wenen

De Karlskirche is misschien wel de mooiste kerk van Wenen. Je kunt deze barokke kerk vinden aan de Karlsplatz en bestaat vanwege de pestepidemie die er uitbrak. De kerk is ontworpen door de Oostenrijkse architect Johann Bernhard Fischer von Erlach en is in 1739 door zijn zoon voltooid. Deze prachtige kerk is gewijd aan de heilige Carolus Borromeus.

5. Bezoek de Stephansdom in hartje Wenen

In het centrum van Wenen kan je niet om de Stephansdom heen. De dom is te vinden op de Stephansplatz en is de grootste gotische kathedraal van het land. Het mooiste gedeelte van de kerk is misschien wel de buitenkant vanwege het dak. De Stephansdom is voor velen ook een herkenningspunt, omdat de zuidelijke toren (de Steffl) met een hoogte van 136,4 meter van een afstand niet te missen is. Voor wie dat wil, is de toren met 343 treden te beklimmen om een adembenemend uitzicht te hebben over de stad.

TIP: De Stephansdom is gratis te bezoeken. Er zijn een aantal delen van de dom die tegen betaling te bezoeken zijn. Zo kan je een ticket kopen voor een tour door de kathedraal, de catacomben, de noordelijke en zuidelijke toren.

6. Kunst in het Museumkwartier

Als je op zoek bent naar de culturele gedeelte van Wenen, dan ben je bij het Museumkwartier op de juiste plek. Het is het walhalla voor museumbezoekers. De belangrijkste musea die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn: het Leopold Museum, het Museum voor moderne kunst (MUMOK) en de Kunsthalle Wien. Als je niet een liefhebber bent van musea, dan is het alsnog de moeite waard om het gebied te bezoeken. Het Museumkwartier staat vol met interessante gebouwen en er is een selectie aan cafés en bars te vinden.

TIP: Je kunt ook een combinatie ticket kopen als je meerdere musea wilt bezoeken, zodat je voordeliger uit bent.

7. Paleis Hofburg: Sisi-museum en de Spaanse Rijschool

Waar Slot Schönbrunn vroeger het zomerpaleis van keizer Jozef en zijn vrouw Elisabeth was, werd Paleis Hofburg gebruikt als het winterpaleis van de Habsburg. Tegenwoordig is de Hofburg de officiële residentie van de bondspresident van Oostenrijk Je kunt een aantal bezienswaardigheden zien in de Hofburg, zoals de keizerlijke appartementen, het Sisi-museum en de wereldberoemde Spaanse Rijschool (waar je kunt zien hoe de witte Lipizzaner-paarden worden getraind).

TIP: In Wenen kan je een tocht maken met een paardenkoets. Daarvoor moet je zijn op de Michaelerplatz (vlakbij de Hofburg) waar de paardenkoetsen staan. Houd er rekening mee dat zo’n ritje met een paardenkoets niet goedkoop is!

8. Wandel over de Ringstraβe  

De Ringstraβe, de locals noemen het de Ring, is een 5,3 kilometer lange loop om het historische centrum van Wenen. Sommigen zeggen dat dit de mooiste boulevard ter wereld is. Je kunt dit gedeelte ontspannend te voet doen om zo een aantal beroemde gebouwen en parken te kunnen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de Weense Staatsopera, de Burggarten, de Hofburg, het neoclassicistische parlementsgebouw, het Burgtheater en het stadshuis van Wenen.

stadshuis Wenen

9. Bewonder de Weense Staatsopera

Een van de mooiste gebouwen aan de Ringstraβe is de Weense Staatsopera. Het is ook het belangrijkste operahuis ter wereld. Mocht je de budget er voor hebben om een voorstelling bij te wonen, dan zou ik zeggen: ga er voor! Zo kan je de stedentrip mooi afsluiten met een prachtige opera voorstelling als hoogtepunt in Wenen. Zit je krap in jouw budget, dan is het bewonderen van het schitterende gebouw meer dan voldoende.

Weense Staatsopera - Wenen

10. Draai een rondje in Prater reuzenrad

Als je een liefhebber bent van attractieparken en kermissen, dan is dit een van de leukste bezienswaardigheden van Wenen. Wiener Prater is een pretpark en staat vol met attracties als achtbanen en een enorm beroemd reuzenrad dat in 1897 werd gebouwd. Vanaf een hoogte van 65 meter heb je een fantastisch uitzicht over de stad Wenen.

11. De rust opzoeken in de Volksgarten

In Wenen kan je het stadspark de Volksgarten vinden. Deze volkstuin kan je vinden bij het paleis Hofbrug. In het midden van het park staat de Theseus Temple. Het is een kopie van de Tempel van Hephaistos die in Athene staat. Er staan in het park genoeg bankjes, zodat je even van de rust kunt genieten en jezelf weer kunt opladen. In de zomer kan je een rozentuin vinden waarbij de rozenstruiken in volle bloei staan.

12. Street art in toffe wijken

Wenen is gelukkig meer dan alleen paleizen en musea over de historie. In sommige wijken in de stad, zoals Neubau en Mariahilf, kan je iets alternatiefs vinden. Deze wijken staan bol vol toffe en gezellige drukte, cafés, bars en winkels. Ook vind je er waanzinnige, ruige graffitiwerk en street art. Je hebt minstens een dag nodig om dit allemaal te kunnen ontdekken. Bij de Naschmarkt en langs de Donau ben ik een aantal geweldige werken tegengekomen.

13. Kerstmarkten in Wenen

Breng je een bezoek aan Wenen, dan kan je al vanaf november merken dat de stad volop in de kerstsferen wordt gebracht. Overal in de stad vind je leuke versiering en zijn er op diverse plekken kerstmarkten te vinden. Zo zijn er gezellige kerstmarkten bij de Karlskirche, Am Hoff, Stephanplatz, Museumkwartier en Schloss Schönbrunn. Naast de uitgestalde kraampjes, kan je er natuurlijk ook een lekkere hap scoren en mag een glaasje Glühwein niet ontbreken.

Eten en drinken Wenen

In Wenen vind je heerlijke restaurants waar je lekker kunt genieten van de traditionele specialiteiten. Zo zijn er een aantal gerechten die je zeker moet proberen als je in Wenen bent. Denk bijvoorbeeld aan de tradionele Wiener Schnitzel of Goulash. Voor de overheerlijke taarten zijn de Apfelstrudel en/of de Sachertorte (chocoladetaart met abrikozenmoes) aanraders. Je kunt deze lekkere taarten eten bij Demel.

Wenen staat bekend als een stad met een geweldige koffiecultuur. Overal in de stad en als onderdeel van het sociaal leven is het de gewoonte om koffie te drinken met een zoete versnapering in een koffiehuis. Ontdek deze traditie en ga op zoek naar leuke koffiehuis. Helaas ben ik zelf geen koffieliefhebber, maar ik hoor dat de Wiener Melange-koffie een aanrader is.

Vervoer Wenen

In Wenen kan je veel bezienswaardigheden te voet bezoeken, maar voor een aantal hoogtepunten is de afstand te groot. Het alternatief is vaak het openbaar vervoer en gelukkig is dat in Wenen goed geregeld. Wenen heeft een uitgebreid netwerk van bussen, trams en metro’s dat door Wiener Linien wordt uitgevoerd. 

Een enkele rit is 2,40 euro en dat is best aan de prijzige kant. Je kaartje is pas geldig na het valideren/afstempelen daarvan. Vergeet dat niet! Als je gepakt wordt, dan is de boete hoog! Weet je al dat je veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, dan loont het om een dagkaart te kopen. Zo’n 24 uurskaart kost 8 euro. Voor een 48 uurskaart betaal je 14,10 euro en voor een 72 uurskaart 17,10 euro.

Als je vanaf de luchthaven naar het centrum van Wenen wilt gaan, dan kan je de non-stop CAT (City Airport Train) nemen. De trein vertrekt elke 30 minuten en binnen 16 minuten kom je aan op Wien Mitte. Een enkele treinticket kost 11 euro.

Als je ongeveer 3x goedkoper uit wilt zijn, pak dan de S-Bahn S7 of de Railjet trein van vervoerder ÖBB naar Wien Mitte. Zo kost een enkeltje 4,30 euro en bedraagt de reistijd zo’n 19 tot 25 minuten. Ook kan je de shuttlebus nemen van Vienna Airport Lines voor 8 euro. Wil je niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, dan raad ik je aan om een auto te huren.

Hoe kom je in Wenen?

Met het vliegtuig

Vanuit Amsterdam en Eindhoven gaan er verschillende directe vluchten naar Wenen. De vlucht duurt zo’n 1 uur en 40 minuten. Ben je van plan om op reis te gaan naar Wenen? Vind hier de goedkoopste vlucht van Amsterdam of Eindhoven naar Wenen. Een retourticket heb je vanaf 16 euro. Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI en Vakantiediscounter.

TIP: Voordelig je auto parkeren op het vliegveld? Kies voor Eindhoven Airport Parkeren of Schiphol P3 Lang Parkeren of P6 Parking. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere parkeerplaats op loopafstand van het vliegveld, reserveer dan een parkeerplaats via Parkos, EazzyPark of Parkcare.

Met de trein

Je kunt ook voordelig met de ICE International of de Nightjet trein rechtstreeks naar Oostenrijk. Vertrek vanaf onder andere Amsterdam en kom aan op Wien Hauptbahnhof. Prijzen vanaf 30 euro. Of reis met de trein met een Interrail Pas.

Met de bus

Binnen Oostenrijk kan je vanuit Salzburg (8 uur) met de bus naar Wenen. Ook kan je vanuit Bratislava in Slowakije (1,5 uur), Krakau in Polen (bijna 7 uur) en Praag in Tsjechië (bijna 5 uur) naar de hoofdstad reizen. Koop online kaartjes via Flixbus of Omio.

Overnachten Wenen

In Wenen heb je een ruim aanbod aan hotels en hostels waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Wenen. Prijzen vanaf 10 euro per nacht.

Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI en Vakantiediscounter.

Verder reizen na Wenen

Heb je Wenen bezocht en wil je meer zien van Oostenrijk? Andere steden die je kunt bezoeken zijn Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck en Klagenfurt. Ook kun je reizen naar buurlanden Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Slowakije en Zwitserland.

Meer Oostenrijk

Wil je meer informatie over Oostenrijk? Lees ook deze artikelen over Oostenrijk voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Wenen: een perfecte stedentrip dichtbij huis

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *