Rome en Vaticaanstad: de leukste bezienswaardigheden in een geweldige stedentrip

7 november 2021Angélico

Laatst aangepast op 3 februari 2024

Een bezoek aan Rome is alsof je een stap terug doet in de tijd. Het is een bijzondere ervaring om langs moderne gebouwen te lopen en verderop ruïnes kunt spotten. Ook kan je naar Vaticaanstad dat in zijn geheel is omsloten door de stad Rome. In dit artikel geef ik je de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je zowel Rome als Vaticaanstad wilt bezoeken.

Ik heb al veel mooie steden en plaatsen mogen zien in Europa, maar een bezoek aan Italië is er nog nooit van gekomen. Tot nu toe. Dat is eigenlijk best gek, want zo ver ligt Rome niet van Nederland. Verder kan je in Rome veel geschiedenis vinden, prachtige musea ontdekken en onwijs lekker eten in vele restaurants.

Hoewel het weer mogelijk is om te reizen, vond ik het op sommige plekken in Rome aardig druk. Steeds meer reizigers durven weer te reizen en gaan weer op pad om de mooiste plekken te kunnen ontdekken. Belangrijk daarbij is dat je als reiziger in Rome een ‘green card’ oftewel een vaccinatiebewijs of negatieve test kunt tonen bij een bezoek aan een museum of restaurant en is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook wordt jouw temperatuur opgemeten door een temperatuurscanner.

Handig om te weten

Beste reistijd:
April t/m juni, september en oktober

Visum:
Nee, bij een kort verblijf van max. 90 dagen

Munteenheid:
Euro

Wereldstekker:
Ja

Wat te doen in Rome en Vaticaanstad – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Rome is een grote stad met toffe bezienswaardigheden. Een stedentrip van minstens 3 dagen heb je nodig om de leukste plekken en bezienswaardigheden te kunnen bezoeken. Als je van plan bent om meerdere musea te bezoeken, dan is een Roma Pass voor jou misschien wel interessant.

Dit zijn mijn top 16 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Rome en Vaticaanstad in willekeurige volgorde.

1. Ontdek het oude Colosseum

Als je in Rome bent, dan kan een bezoek aan het Colosseum niet ontbreken. Het grootste amfitheater uit de Romeinse tijd is niet alleen van buiten, maar ook van binnen heel indrukwekkend om te zien. Ik raad je aan om van tevoren de tickets te reserveren, als je niet in de urenlange rij wilt staan. Daarnaast kan ik je een tour met gids aanraden voor een waardevolle bezoek aan het Colosseum.

TIP: Het Colosseum is geopend vanaf 9.30 uur tot een uur voor sluitingstijd. 

2. Bezoek het Forum Romanum en het Palatijn (Palatine Hill)

Bij een bezoek aan het Colosseum mag je met hetzelfde kaartje ook het Forum Romanum en Palatine Hill bezoeken. Het is een prachtig gebied dat de geschiedenis van het Romeinse rijk laat zien met veel oude ruïnes. Aangezien de plek enorm is, kan je er makkelijk een hele dag doorbrengen. Wees dus voorbereid op een stevige wandeling en vergeet niet om verder naar Palatine Hill te lopen voor een waanzinnig uitzicht.

3. Monument Vittorio Emanuele II op de Piazza Venezia

Piazza Venezia is een van de vele pleinen in Rome die je tijdens je stedentrip gaat tegenkomen. Aan dit plein vind je het opvallende witte monument van Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italië. Bij het volk staat dit monument beter bekend als Altara della Patria, dat het altaar van het vaderland betekent.

TIP: Ook kan je bij de Piazza Venezia de prachtige Basiliek van San Marco bezoeken en genieten van een verborgen pareltje: het mooie Giardino di Palazzo Venezia.

4. Capitolijn (Campidoglio)

Niet ver van het monument Vittorio Emanuele II en de Piazza Venezia vind je de heuvel Capitolijn, ook wel Campidoglio genoemd. Als je Michelangelo je favoriet is, dan mag je dit zeker niet missen. Het plein ligt in het hartje van Rome en is ontworpen door de beste man. Je kunt het plein bereiken via de grote trap de Cordonata. Bij het plein kan je het stadshuis van Rome vinden in het Palazzo Senatorio en de Capitolijnse Musea in het Palazzo dei Conservatori.

Rome en Vaticaanstad: de leukste bezienswaardigheden in een geweldige stedentrip

5. Geniet van het mooie Piazza Navona

Een van de mooiste pleinen van Rome is Piazza Navona met zijn drie prachtige fonteinen. Als je op het levendige plein bent, dan is La Fontana dei Quatrro Fiumi van Bernini niet te missen. De Vierstromenfontein verwijst naar de rivieren de Donau, Ganges, Nijl en Rio de la Plata. Ook heb je aan het plein de kerk Sant’Agnese in Agone en leuke cafés en terrasjes.

6. Het Pantheon

Het Pantheon is het best bewaarde gebouw in Europa dat uit de Romeinse tijd stamt. Er is namelijk geen ander bouwwerk uit die tijd dat zo goed is bewaard als het Pantheon. Het is een van de meest kenmerkende gebouwen in Rome dat gratis is te bezoeken. Mocht je meer willen weten over het bijzondere gebouw, dan kan je een georganiseerde tour nemen.

TIP: Hoewel het bezoeken van het Pantheon gratis is, raad ik je aan om van tevoren een tijdslot te reserveren. Anders kan het zo zijn, dat alle plekken vol zitten en net als ik niet naar binnen kan. In het weekend en op feestdagen is het verplicht om een reservering te maken minstens 1 dag van tevoren op de volgende website. Wil je een audiotour doen, dan kan je dat hier reserveren.

Rome en Vaticaanstad: de leukste bezienswaardigheden in een geweldige stedentrip

7. Schitterende Trevifontein

De bekendste fontein van Rome is de Trevifontein, ook wel Fontana di Trevi genoemd. Je ziet het standbeeld van de zeegod Neptunus met zijn strijdwagen richting zee. De plek wordt altijd drukbezocht, ook ’s avonds. Ze zeggen dat als je een muntjes over je linkerschouder in de fontein gooit je ooit terug zal komen in Rome en als je nog een muntje erin gooit je er de liefde zal vinden.

TIP: In de buurt van de Trevifontein heb je de Vicus Caprarius – City of Water. Het is een archeologische vindplaats dat de ondergrondse gangen laten zien onder de Trevi-wijk. Dit museum wordt niet druk bezocht en is wat mij betreft een hidden gem in Rome!

8. De Spaanse trappen bij Piazza di Spagna

Ook de Spaanse Trappen is een leuke bezienswaardigheid om te zien. De Spaanse Trappen zijn gebouwd in de 18e eeuw en kan je vinden bij de Piazza de Spagna waar je een fontein van Pietro Bernini ziet. De 135 treden van de Spaanse Trappen leiden je naar de Franse kerk Trinità dei Monti aan de top waar je waanzinnig uitzicht hebt over Rome. De Spaanse Trappen zijn uitgegroeid tot een sociale plek waar je zowel reizigers als locals kunt zien genieten van de stad.

Rome en Vaticaanstad: de leukste bezienswaardigheden in een geweldige stedentrip

9. Vaticaanstad: start bij de Sint-Pietersbasiliek

Vanuit Rome kan je heel gemakkelijk een bezoek brengen aan Vaticaanstad. Het is het kleinste land in de wereld en tegelijkertijd het huis van de paus. Het bekendste deel van Vaticaanstad is het Sint-Pietersplein. Als je op het ronde plein staat en omhoog kijkt naar de prachtige Sint Pietersbasiliek, dan weet je dat je naar het meest belangrijke kerk voor de katholieken kijkt.

Ga vervolgens in de rij staan en bezoek eerst de 137 meter hoge koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over Vaticaanstad en Rome. Om de koepel te kunnen bezoeken, koop je een ticket. Je kan erover kiezen om met de trap of de lift naar boven te gaan. Het laatste gedeelte is alleen met de trap mogelijk. In totaal zijn er 551 treden omhoog, het laatste gedeelte omvat 320 treden.

Aan het eind van je bezoek aan de koepel loop je helemaal naar beneden en kom je uit in de Sint Pietersbasiliek. Je zult dan verstelt staan van de pracht en praal in de kerk. Van beelden tot versieringen en van schilderingen tot kunstwerken.

TIP: De koepel is dagelijks geopend van 7.30 uur tot 17.00 uur. Een ticket kost 8 euro en je betaalt 2 euro extra als je het eerste gedeelte met de lift wilt. Het bezoeken van de Sint-Pietersbasiliek is gratis. Je kan ook een tour doen met een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek met de beklimming naar de koepel.

TIP: Wil je op zondag naar de Sint-Pietersbasiliek, houd er rekening mee dat het er dan erg druk is op het Sint-Pietersplein. Dit is vanwege de wekelijkse zegen van de paus. Op woensdagochtend is er een audiëntie met de paus.

10. Vaticaanse musea en Sixtijnse Kapel

Naast de Sint-Pietersbasiliek is een bezoek aan de enorme kunstcollectie van de Vaticaanse musea de moeite waard. De Vaticaanse musea zijn 26 verschillende musea bij elkaar.

Zo kan je in de Vaticaanse Pinacotheek een collectie van wandkleden en schilderijen van beroemde kunstenaars vinden, op de eerste verdieping vind je een kaartengallerij (La Galleria delle Carte geografiche) waar je enorme topografische kaarten van Italië en de rest van de wereld kunt ontdekken en op de tweede verdieping vind je de Stanza della Segnature waarbij je schilderingen zowel op de muur als op het plafond kunt aantreffen.

Het hoogtepunt van je bezoek aan de Vaticaanse musea zal de wereldberoemde Sixtijnse Kapel zijn. De kapel staat vol met prachtige schilderingen van Michelangelo. Dit is ook de enige plek in de musea waar je geen foto’s mag maken.

TIP: Wees op tijd met het reserveren van je tickets voor een bezoek aan de Vaticaanse musea, want de toegangskaarten zijn namelijk snel uitverkocht. Wil je een tour doen met gids, reserveer dan je ticket hier. De Vaticaanse musea is geopend van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 18.30 uur (laatste toegang om 16.30 uur), op vrijdag en zaterdag van 8.30 tot 22.30 uur (laatste toegang om 10.30 uur). Per 1 november 2021: maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 18.30 uur (laatste toegang om 16.30 uur).

11. Castel Sant’Angelo (Engelenburcht)

Oorspronkelijk werd Castel Sant’Angelo gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus, maar later werd het ook gebruikt als pauselijk fort en als gevangenis. Er is een tunnel vanuit het Vaticaan naar Castel Sant’Angelo waar de paus kon schuilen in geval van nood. Je kan het kasteel bezoeken en vanaf de bovenste verdieping waar het bronzen beeld van aartsengel Michaël staat, heb je een schitterend uitzicht over de hele stad (vooral bij zonsondergang).

TIP: Castel Sant’Angelo is van dinsdag tot en met zondag geopend van 9.00 tot 19.30 uur (laatste toegang om 18.30 uur). Er wordt gewerkt met tijdsloten, dus reserveren kan nodig zijn.

12. Piazza del Popolo en Villa Borghese

Ook een bekende plein in Rome is de Piazza del Popolo. Het plein is in de neoklassieke stijl ontworpen. Op het plein zijn er twee identieke kerken die tegenover elkaar zijn gebouwd. Verder vind je de stadspoort Porta del Popolo en kan je de trappen nemen die naar de Pincio heuvel leiden voor een toffe uitzicht.

Op de Pincio heuvel vind je Villa Borghese, het grootste en mooiste park van Rome. Het was eerst een landgoed van kardinaal Scipione Borghese, maar sinds 1903 is in het bezit van de gemeente Rome. Nu kunnen zowel locals als reizigers genieten van het park.

13. Janiculum (viewpoint)

Een van de plekken voor een mooie uitzicht over Rome kan je vinden als je de Janiculum (of Gianicolo) heuvel beklimt. Zowel bij zonsopkomst als -ondergang is het heel bijzonder om op deze plek te zijn voor de panoramische uitzichten over de stad. In de buurt van Janiculum staat er plotseling een bijzondere fontein langs de weg, genaamd de Fontana dell’Acqua Paola.

14. Het waanzinnige Trastevere

Trastevere is een van mijn favoriete plekken in Rome. Het is een waanzinnige volkswijk dat aan de overzijde van de rivier de Tiber ligt en een doolhof aan prachtige, smalle steegjes heeft. Deze plek komt ’s avonds tot leven met leuke restaurants en bars waar je nog eens lekker kunt eten! Ontdek deze plek, loop er rond en geniet van de sfeer! Je zult er geen spijt van krijgen!

15. Heel veel kerken in Rome en Vaticaanstad

In Rome en Vaticaanstad ontkom je er niet aan, maar er zijn heel veel kerken te vinden in de steden. Het zal je niet lukken om in een stedentrip van enkele dagen alle kerken te kunnen zien. Ik sta niet te springen om kerken te bezoeken, maar als je er een aantal spontaan bezoekt, dan is dat wel leuk. Bijvoorbeeld de Basilica di Santa Maria Maggiore, Santa Maria Sopra Minerva, Sant’Ignazio di Loyala en de Sint-Pietersbasiliek.

16. Dagtrip naar Tivoli

Mocht je de meeste bezienswaardigheden al gezien hebben en heb je nog een dagje over tijdens je bezoek aan Rome en Vaticaanstad, dan kan je een leuke dagtripje maken naar Tivoli. Het plaatsje ligt op zo’n 25 kilometer ten oosten van Rome en staat bekend om de bijzondere monumenten als Villa d’Este met de prachtige fonteinen in de tuin. Daarnaast is Tivoli op een heuvel gebouwd, waardoor de verkoeling een verademing is in de zomer.

Eten en drinken Rome en Vaticaanstad

In Rome vind je goede restaurants waar je heerlijk kunt eten. Wanneer je goedkoop wilt eten, ga dan naar plekken net buiten het centrum. Zo kan je in de wijk Trastevere aan de overzijde van rivier heel goed eten voor een goede prijs.

De gerechten in Italië die je zeker moet proberen zijn de pizza’s, de pasta’s, de risotto’s en de lasagna’s. Hoewel de meeste reizigers ze wel kennen, smaken ze toch in Rome toch veel beter! Ook moet je de echte Italiaanse gelato proberen!

In Rome kan je gerust om kraanwater vragen. Overal kan je gratis je flesje vullen met koud water bij de vele watertappunten door heel Italië. Het water is goed te drinken en op deze manier ben je een echte local! Daarnaast scheelt het weer in de kosten!

Rome en Vaticaanstad: de leukste bezienswaardigheden in een geweldige stedentrip

Vervoer Rome en Vaticaanstad

Rome is een grote stad en kan je op verschillende manieren ontdekken. Zo is het mogelijk om veel te voet gaan doen. Maar vaak zijn de afstanden te groot en is het alternatief vaak het openbaar vervoer. Een andere leuke manier om de stad te ontdekken, is het huren van fietsen bij Baja Bikes. Ook organiseren zij een leuke fietstour in Rome.

Gelukkig heeft Rome een uitgebreid netwerk van bussen, metro’s en trams. Helaas kennen ze in Italië geen ov-kaart dat je kunt opwaarderen zoals wij dat kennen in Nederland. Als je met de bus, metro of tram wilt gaan, dan koop je een enkele ATAC ticket van 1,50 euro bij een tabakszaak of bij een ticketautomaat op het station. Zo’n enkele ticket heeft een geldigheid van 100 minuten na het valideren/afstempelen van je kaartje. Vergeet dat niet! Ook kan je een 24/48/72 uur Rome pas kopen voor respectievelijk 7/12,50/18 euro of een weekpas voor 24 euro.

Om op plekken buiten het centrum van Rome te kunnen komen met de bus, ga je met Coral en betaal je voor een enkele busticket 2,20 euro.

Als je van Rome Fiumicino Airport naar Rome Termini station wilt gaan, dan kan je de non-stop trein Leonardo Express nemen dat elke 30 minuten vertrekt.  Een enkele treinticket kost 14 euro en de reis duurt 32 minuten. Ook hierbij is valideren/afstempelen belangrijk! Ook kan je de shuttlebus nemen dat na elke vlucht vertrekt. Wil je van Rome Ciampino Airport naar het centrum, dan raad ik je aan om de shuttlebus te nemen.

Vanuit Rome kan je met de bus naar Napels en Milaan. Een enkele ticket kost vanaf 2,90 euro. Wil je niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, dan raad ik je aan om een auto te huren.

TIP: Zorg ervoor dat je als je de bus wilt gebruiken, eerst een ATAC ticket koopt en vervolgens de ticket altijd valideert/afstempelt. Ook als de bus vol is. Ik hoor verhalen dat er niet veel wordt gecontroleerd. Dan heb je mazzel. Ik heb een kaartje gekocht voor de bus, maar niet afgestempeld, omdat de bus vol zat met mensen en dat was een duur grapje! De boete was 104,90 euro, maar als ik het meteen ging aftikken, was ik maar 54,90 euro kwijt.

Hoe kom je in Rome en Vaticaanstad?

Met het vliegtuig

Vanuit Amsterdam en Eindhoven gaan er verschillende directe vluchten naar Rome. De vlucht duurt zo’n 2 uur en 15 minuten. Ook vanuit Rotterdam kan je vliegen naar Rome. Ben je van plan om op reis te gaan naar Rome? Vind hier de goedkoopste vlucht van Amsterdam of Eindhoven naar Rome. Een retourticket heb je vanaf 85 euro. Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) van TUI en Vakantiediscounter.

TIP: Er zijn 2 verschillende luchthavens in Rome. Vanuit Nederland vlieg je meestal naar Rome Fiumicino Airport (FCO).

TIP: Voordelig je auto parkeren op het vliegveld? Kies voor Eindhoven Airport Parkeren of Schiphol P3 Lang Parkeren of P6 Parking. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere parkeerplaats op loopafstand van het vliegveld, reserveer dan een parkeerplaats via Parkos, EazzyPark of Parkcare.

Met de trein

Je kunt ook voordelig met de trein naar Italië. Vertrek vanaf onder andere Amsterdam en kom aan op Roma Termini. Koop hier je ticket. Of reis met de trein met een Interrail Pas.

Met de bus

Binnen Italië kan je vanuit Bologna (bijna 5 uur), Florence (bijna 4 uur), Milaan (8 uur), Napels (bijna 3 uur) en Venetië (bijna 7 uur) met de bus naar Rome. Koop online kaartjes via Flixbus of Omio.

Overnachten Rome en Vaticaanstad

In Rome heb je een ruim aanbod aan hotels en hostels waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Kopenhagen Prijzen vanaf 9 euro per nacht.

Ontdek deze aanbiedingen voor een complete zonvakantie (vlucht + hotel) bij TUI en Vakantiediscounter.

Verder reizen na Rome en Vaticaanstad

Een stedentrip naar Rome en Vaticaanstad is alsof je een stap terug doet in de tijd. Zowel Rome als Vaticaanstad zijn bijzondere steden waar je niet uitgekeken raakt. Wil je meer zien van Italië? Andere steden die je kunt bezoeken zijn Tivoli, Napels, Florence, Bologna, Milaan en Venetië. Ook kun je reizen naar buurlanden Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië.

Meer Italië en Vaticaanstad

Wil je meer informatie over Italië en Vaticaanstad? Lees ook deze artikelen over Italië of deze artikelen over Vaticaanstad voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Rome en Vaticaanstad: de leukste bezienswaardigheden in een geweldige stedentrip

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *