Sarajevo: een prachtige plek voor een bijzondere reis

22 november 2021Angélico

Sarajevo is een prachtige plek in Europa om naar toe te reizen. Je bezoekt deze hoofdstad van Bosnië-Herzegovina waarschijnlijk niet zonder reden. Het is een stad waar de Bosnische oorlog een behoorlijke impact heeft gehad. Gelukkig is Sarajevo naast historie ook rijk aan prachtige cultuur met mooie moskeeën en interessante musea. In dit artikel geef ik je de mooiste tips en bezienswaardigheden voor als je deze indrukwekkende stad wilt bezoeken.

Voordat ik naar Sarajevo toe ging, bezocht ik eerst het prachtige Mostar. Daar kreeg ik mijn eerste bijzondere indrukken van Bosnië-Herzegovina. Het is zeker een aanrader om Mostar te bezoeken. Al is het alleen al om de beroemde Stari Most (Oude Brug) te kunnen aanschouwen die over de Neretva rivier hangt.

Maar ook Sarajevo heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden en hoogtepunten voor jou in petto. Hoewel ik er maar voor enkele dagen was, heeft de stad mij toch wel gegrepen. Zo kan je over de oude bobsleebaan lopen, de kabelbaan nemen naar de top van Mount Trebević en zijn er veel interessante musea waar je veel meer te weten kan komen over de Bosnische oorlog. Ook zijn er genoeg restaurants en cafés waar je heerlijk kunt ontspannen en van de sfeer in Sarajevo kunt genieten.

Handig om te weten

Beste reistijd:
April t/m september

Visum:
Nee

Munteenheid:
Bosnische mark

Wereldstekker:
Nee

Wat te doen in Sarajevo – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 15 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Sarajevo in willekeurige volgorde.

1. Free Walking Tour Sarajevo

Wat ben ik blij dat er free walking tours zijn die door gepassioneerde locals worden gedaan. Ze maken het verhaal zo levendig en interessant dat deze gratis stadswandeling een eigenlijke must do is. Zo is de free walking tour van Neno & Friends Sarajevo Walking Tours zeker een aanrader. Ze doen niet één, maar twee verschillende tours: ‘East meets West’ en ‘War scars & new times’. Ik heb ze beide gedaan en vond zijn (persoonlijke) verhalen over Sarajevo heel boeiend.

2. Sarajevo Roses

Tijdens de stadswandeling merk je past echt dat er een mix is van verschillende invloeden en kan je zelf zien dat de stad nog steeds de littekens van de oorlog heeft. Je komt nog veel verwoeste gebouwen met kogelgaten tegen. Ook het bekende Holiday Inn hotel, dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen, wordt niet overgeslagen. Er verbleven tv-ploegen en journalisten tijdens de Bosnische oorlog en het gebouw lag aan de Sniper Alley waar vele onschuldige burgers werden neergeschoten.

Naast deze littekens zijn er op verschillende plekken in Sarajevo de zogenoemde Sarajevo Roses te vinden. Een daarvan kan je vinden bij de oude markt. Als je een Sarajevo Rose ziet, dan betekent het dat er op die plek tijdens de oorlog een mortierinslag is geweest waarbij minimaal 1 persoon is gesneuveld. De mortiergaten zijn na de oorlog ingekleurd met rode verf om de slachtoffers te herinneren.

3. Het oude centrum van Sarajevo: Baščaršija

In het historische centrum van Sarajevo Baščaršija bruist het van de gezelligheid. Je ziet zowel reizigers als locals genieten van de leuke sfeer die er in deze wijk hangt. Pigeon Square ligt centraal gelegen in de wijk en is waarschijnlijk de meest gefotografeerde plek in Sarajevo vanwege de vele duiven en de Sebilj Brunnen fontein.

De wijk is oorspronkelijk een Turkse wijk en kent grotendeels geplaveide mooie straatjes, theehuizen, kleine winkels en lokale restaurants. Zo kan je er souvenirs kopen en de overheerlijke lokale gerechten proberen. Proef de gezellige sfeer in het oude centrum, bezoek een van de vele bazaars en ontdek een van de mooiste straatjes in de wijk: Kazandžiluk.

4. Kabelbaan naar Mount Trebević

Vanuit het centrum van Sarajevo kan je met de kabelbaan naar de top van Mount Trebević. Het is een prachtige berg dat ten zuidoosten van de stad ligt. Veel reizigers en locals gaan naar deze berg als ze even willen ontsnappen aan de drukte. Tijdens de lange rit met de kabelbaan naar boven heb je geweldige uitzichten over de stad. Ook op de berg kan je genieten van de uitzichten. Vanaf de berg kan je gemakkelijk naar de oude bobsleebaan lopen.

TIP: Een retourtje met de kabelbaan kost je 20 KM. Voor een enkele ticket betaal je 15 KM. Als je de oude bobsleebaan bereikt hebt en een stukje met de baan naar beneden loopt, is de weg terug naar de kabelbaan best zwaar. Een veel avontuurlijke route is een lange wandeling door de natuur naar beneden te maken richting het centrum van Sarajevo.

5. De oude Olympische bobsleebaan

Sarajevo organiseerde in 1984 de Olympische Winterspelen. Maar door de burgeroorlog is er niet veel meer van de faciliteiten te zien. Een van de bezienswaardigheden die je nog wel kunt bezoeken is de oude Olympische bobsleebaan. Een gedeelte van de baan is bewaard gebleven en staat vol met mooi graffitiwerk en street art die je tijdens de wandeling over de baan kunt spotten. Hoe vaak heb je de kans om over zo’n bobsleebaan te lopen?  Het is uniek en je kunt er in ieder geval hele toffe foto’s maken!

6. Bistrek Tower op Mount Trebevic

Als je al genoten hebt van je wandeling over de oude bobsleebaan, loop dan zeker door naar de Bistrek Tower. Je zult er waarschijnlijk niet heel veel andere reizigers of locals vinden, omdat het een kleine omweg is om op de plek te komen. Maar ik vond het meer dan de moeite waard. De toren is vanwege de strategische ligging gebouwd en is door de Bosnische oorlog verwoest. Het is dus op eigen risico als je de toren wilt betreden. Als je het durft om naar boven te klimmen, dan heb je een waanzinnig uitzicht vanaf Mount Trebević.

7. Galerija 11/07/95

Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Sarajevo is wat mij betreft Galerija 11/07/95. Dat de Bosnische Oorlog diepe sporen heeft achtergelaten is goed te merken in Sarajevo. Galerija 11/07/95 is een memorial voor de Bosnische moslims die tijdens de genocide door het Bosnisich-Servische leger zijn vermoord. De naam 11/07/95 verwijst naar de datum van de bloedbad in Srebrenica. Het bezoek aan dit museum is heftig en gaat je niet in de koude kleren zitten.

TIP: Ik raad je aan om dit museum te bezoeken met een audiogids voor de indrukwekkende verhalen bij de tentoonstellingen.

8. Museum of Crimes Against Humanity and Genocide

Naast Galerija 11/07/95 is het Museum of Crimes Against Humanity and Genocide ook de moeite waard om te bezoeken. Het museum laat je vooral persoonlijke verhalen en bezittingen zien van slachtoffers van de Bosnische oorlog. Ook worden er gruwelijke beelden en foto’s van de oorlog getoond waar je geen voorstelling van kan maken. Ik vond het een hele intense ervaring en het bezoek was zeker onvergetelijk.

Museum of Crimes Against Humanity and Genocide - Sarajevo

9. War Childhood Museum

In Sarajevo is er ook een museum dat laat zien hoe kinderen de oorlog in Sarajevo hebben ervaren: het War Childhood Museum. Bij binnenkomst krijg je een korte uitleg van een medewerker over het museum. Daarna mag je het museum betreden en zie je een grote collectie aan voorwerpen en persoonlijke spullen die zijn gedoneerd door personen die de Bosnische oorlog hebben overleefd met steeds een persoonlijk verhaal erbij. 

War childhood museum - Sarajevo

10. Het Tunnelmuseum

Vanwege omstandigheden en alle heftige indrukken van eerdere musea, heb ik helaas het Tunnelmuseum in Sarajevo niet kunnen zien. Van een reisgenoot heb ik gehoord dat het echt een aanrader is om te bezoeken. Aangezien het buiten het centrum ligt, kan je beter een taxi nemen. De tunnel van 760 meter lang werd onder het vliegveld van Sarajevo gegraven en was de enige verbinding van de belegerde stad met de vrije buitenwereld.

11. Gazi-Husrev-Begmoskee

De Gazi-Husrev-Begmoskee is een belangrijk gebouw dat midden in het centrum van Sarajevo ligt. Het is de grootste en tevens de oudste moskee van Bosnië-Herzegovina. De prachtige moskee is gebouwd in de 16e eeuw en is toegankelijk voor bezoekers. Belangrijk daarbij is dat je netjes gekleed naar binnen gaat waarbij schouders en knieën bedekt zijn.

Gazi-Husrev-Begmoskee - Sarajevo

12. Eternal Flame (Vječna vatra)

Aan de rand van het centrum van Sarajevo staat een bijzonder monument: de Eternal Flame. Het monument eert de ontelbare slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Bosnische Oorlog zijn gevallen. De vlam brandt altijd 24 uur per dag en het is goed om er even bij stil te staan.

Eternal Flame - Sarajevo

13. Uitzicht vanaf Yellow Fortress

Als je op zoek bent voor een mooi uitzicht over Sarajevo, dan is Yellow Fortress een van de bekendste plekken waar je moet zijn. Voor het fort zelf hoef je niet te komen, want het stelt weinig voor, maar het uitzicht over de stad is hier zeker indrukwekkend. Vooral rond zonsondergang kan het er aardig druk zijn en is het heel bijzonder om op deze plek te zijn.

Yellow Fortress - Sarajevo

14. Brug: Latinski Most

De Latinski Most of de Latijnse brug lijkt in het begin op een prachtige brug over de rivier Miljacka zonder een verhaal, maar dit is de plek waar het startschot werd gegeven van de Eerste Wereldoorlog. Hier werd namelijk op 28 juni 1914 Frans Ferdinand, een Oostenrijkse aartshertog, en zijn vrouw doodgeschoten. Dit wordt gezien als de directe aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Bij de brug staat er een gedenksteen dat verwijst naar dit historische moment. Verder heb je vanaf de brug mooie uitzichten over de stad.

Latinski Most - Sarajevo

15. Papagajka: lelijk of mooi gebouw?

Tijdens de free walking tour van Neno & Friends Sarajevo Walking Tours kom je het bijzondere Papagajka (vertaling: papegaai) gebouw tegen. Het gebouw met de eigenzinnige kleuren groen en geel is ontworpen door architect Mladen Goraždena en trekt zeker de aandacht. Het wordt gezien als het meest kleurrijke gebouw in Sarajevo en ligt vlakbij de Latinski Most langs de rivier Miljacka. De meningen over het gebouw zijn verdeeld, maar ik vind het wel wat hebben. Wat is jouw mening over het gebouw? Lelijk of mooi?

Eten en drinken Sarajevo

Bij een bezoek aan Sarajevo mag het proberen van de traditionele lokale gerechten natuurlijk niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Ćevapi (gegrilde worstjes van lam met Bosnische pitabrood en uien) en dorma (paprika gevuld met gehakt).

De leukste plekken om te eten en drinken vind je in het oude centrum van Sarajevo Baščaršija. De restaurants die ik je kan aanbevelen zijn: Ćevabdžinica Željo, Ćevabdžinica Specijal, Kolobara en Caffe Divan.

Wil je de avond afsluiten met een drankje, houd er rekening mee dat er in veel restaurants geen alcohol wordt schonken. Maar ze zijn wel te vinden! Als je zin hebt in een hookah, waterpijp of shisha, dan kan je dat overal wel krijgen (maar dat is niet handig als je hoest ;).

restaurant Sarajevo

Vervoer Sarajevo

In Sarajevo kan je heel goed door de binnenstad wandelen om makkelijk bij de leukste plekjes te komen. Wil je de bus, tram of trolleybus nemen, dan betaal je voor een enkele ticket zo’n 1,60 BAM. Wil je niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, dan raad ik je aan om een auto te huren.

Eerder in dit artikel (zie ook #1) had ik je al verteld dat je een Free Walking Tour Sarajevo kan doen. Je loopt door Sarajevo met een local die de stad goed kent en je meeneemt langs de belangrijkste bezienswaardigheden en meer over de geschiedenis van de stad kan vertellen. Een tip aan het einde van de tour wordt wel gewaardeerd. Er zijn verschillende organisaties, maar de tour met Neno van Neno & friends Sarajevo Free Walking Tours is zeker een aanrader.

Hoe kom je in Sarajevo?

Met de trein

Je kunt voordelig met de trein naar Sarajevo reizen vanuit Mostar (2 uur).

Met de bus

Vanuit Split en Dubrovnik in Kroatië en Belgrado in Servië kan je met de bus naar Sarajevo. Koop online kaartjes via Flixbus.

Overnachten Sarajevo

In Sarajevo heb je een ruim aanbod aan hotels en hostels waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Sarajevo. Prijzen vanaf 8 euro per nacht.

Verder reizen na Sarajevo

Sarajevo is een bijzondere stad met vele gezichten om te ontdekken. De stad heeft interessante musea over de Bosnische oorlog, je kunt met een kabelbaan de bobsleebaan bezoeken en is ook nog eens rijk aan cultuur. Allemaal ingrediënten voor een onvergetelijke avontuur. Wil je meer zien van Bosnië-Herzegovina? Andere steden die je kunt bezoeken zijn Mostar, Banja Luka en Srebrenica. Ook kun je reizen naar buurlanden Kroatië, Montenegro en Servië.

Meer Bosnië-Herzegovina

Wil je meer informatie over Bosnië-Herzegovina? Lees ook deze artikelen over Bosnië-Herzegovina voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Sarajevo: een prachtige plek voor een bijzondere reis

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *