Wanneer kunnen we weer (normaal) reizen?

6 december 2020Angélico

Door de uitbraak van het coronavirus is het leven van ons allemaal drastisch veranderd. We hadden nooit kunnen bedenken dat de hele wereld op z’n kop zou staan. Niet alleen de dagelijkse gang van zaken werd verstoord. Ook onze reisplannen naar prachtige bestemmingen vielen in duigen en werden geannuleerd of omgeboekt. In dit artikel ga ik in op de vraag: Wanneer kunnen we weer (normaal) reizen?

Een bijzondere 2020

Aan het begin van dit jaar kreeg ik het gevoel dat 2020 een hele bijzondere jaar zou worden. Niet alleen vanwege het mooie jaartal. Er stonden ook een aantal leuke en interessante bestemmingen op de planning. Doordat ik al in een vroeg stadium wist wat de grote lijnen van mijn reizen in 2020 zou worden, kon ik alvast de bijbehorende reisvoorbereiding doen. Met andere woorden: ik stond in de startblokken om de wereld te verkennen.

De uitbraak van het coronavirus

Alleen, het moment van reizen heeft nooit plaatsgevonden. Door de uitbraak van het coronavirus werd het reisadvies voor vele landen veranderd in een negatief advies. Hierdoor vielen net als bij andere reizigers mijn reisplannen in duigen en kwamen de eerste annuleringen van accommodaties en vliegmaatschappijen binnen. De teleurstelling was enorm. Wat een geweldig jaar had moeten worden, is te niet gedaan door een virusuitbraak.

Tijdelijk geen reisverhalen

Omdat het nog onbekend was hoe lang het virus de wereld zou domineren, heb ik mijn reizen voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet. Ook de motivatie om over reizen te schrijven was verdwenen. Wat had het voor zin om over inspirerende en adembenemende bestemmingen te schrijven als je er toch niet heen mag vanwege een negatief reisadvies? Ik wist het even niet meer. Maar hoop doet leven en dromen over te gekke reizen waren voor mij essentieel om weer de draad op te pakken en dit artikel te schrijven.

De grenzen gingen weer open

Voor lange tijd was het niet mogelijk om te reizen. In juni gingen de grenzen weer open, zodat we in de zomer weer op reis konden gaan naar het buitenland. In de desbetreffende landen werden er voorzorgsmaatregelen genomen waarbij de handen goed werden gedesinfecteerd, er mondkapjes werden gedragen en er genoeg afstand werd gehouden.

Toch in Nederland gebleven

Ondanks dat de grenzen weer open gingen, koos ik er toch voor om dichtbij huis te blijven om er lekker erop uit te kunnen in Nederland. Maar al snel bleek dat bijna heel Nederland dezelfde gedachte had om vakantie in eigen land te houden. Zo waren bijvoorbeeld de Waddeneilanden erg populair. Ook in de steden was het erg druk. Misschien was een trip naar het buitenland een betere optie geweest, want van horen zeggen was het daar rustiger dan in Nederland.

Waarom ik niet naar het buitenland ging

Je maakt uiteindelijk voor jezelf een afweging. Op dat moment voelde ik mij niet prettig als ik het vliegtuig zou pakken om vakantie te kunnen vieren in het buitenland, omdat ik veiligheid, gemak en genieten toch wel belangrijk en fijn vind. Het gevoel van onbezorgd op reis gaan, had ik toen niet. Het idee dat op elk moment het reisadvies door corona negatief kon worden, wilde ik voorkomen. Want als dat zou gebeuren, dan moest je zelf uitvinden hoe je weer thuis zou komen. En daar had ik geen trek in.

Wanneer kunnen we weer (normaal) reizen?

Wanneer we kunnen reizen is afhankelijk van hoe de ontwikkelingen zijn van het coronavirus. Op korte termijn is er niet veel mogelijk. We zullen moeten afwachten hoe snel het aantal besmettingen met corona afneemt, welke maatregelen landen nemen, hoe en wanneer de vaccinaties voor het virus worden uitgerold en wanneer de reisadviezen voor de verschillende landen worden aangepast naar groen of geel. Voorlopig hebben we een nieuwe vorm van reizen waarbij voorzorgsmaatregelen enorm belangrijk zijn.

Naar welke landen kunnen we reizen?

Op het moment van schrijven heeft het kabinet aangekondigd dat er een negatief reisadvies geldt tot half januari. Wel is het toegestaan om naar de Canarische Eilanden, Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten te reizen. Daar geldt op dit moment een geel reisadvies. Voor actuele informatie over de reisadviezen, verwijs ik je door naar de Rijksoverheid.

Hoe wordt het ‘nieuwe’ reizen?

Reizen naar prachtige bestemmingen zullen we in lengte van jaren blijven doen. Althans, ik blijf de hoop en droom houden dat weer mooie reizen kunnen maken. Er komt vast een moment dat het weer mogelijk is, maar de komende jaren zal het nodig blijven dat we een mondkapje dragen, de handen goed desinfecteren en voldoende afstand van elkaar houden. Ook is men aan het nadenken om een coronavaccinatie te verplichten en dat je dat kan laten zien, zoals dat nu ook al is voor bijvoorbeeld gele koorts.

Gebruik je gezond verstand

We zullen de komende tijd meer letten op hygiëne en veiligheid. Maar ook je gezond verstand gebruiken bij de beslissingen die je maakt, is raadzaam. Niet alleen voor jouw eigen gezondheid, maar ook die van anderen. We moeten ons afvragen: Is het verstandig om een stedentrip te doen naar drukke bestemmingen of is het beter deze plekken te vermijden en naar alternatieve bestemmingen op zoek te gaan? Ook moeten we nadenken hoe we verantwoord, bewust en duurzaam kunnen reizen waarbij respect voor cultuur en natuur de aandacht hebben.

Niet alleen reizigers hebben hier een rol in. Ook de locals en landen zelf kunnen een slag slaan als het gaat om toerisme en bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van een limiet voor populaire bezienswaardigheden en hoe ze een bijdrage kunnen leveren als het gaat om de natuur door hun plastic en afval op een goede manier verwerken.

Tips als je gaat reizen in coronatijd

Ben je van plan om te gaan reizen in coronatijd of wil je alvast oriënteren op je nieuwe reis wanneer de grenzen weer opengaan, dan heb ik een aantal handige tips voor je:

1. Check de website van de Rijksoverheid voor de reisadviezen per land. De situatie in het desbetreffende land kan namelijk snel veranderen. Op deze manier ben je snel op de hoogte van de laatste informatie.

2. Laat je goed infomeren over de regels en maatregelen die er gelden in het desbetreffende land en leef die na.

3. Ga ook na of de bezienswaardigheden, hotels/hostels, restaurants en bars open zijn. Het zou jammer zijn als je daar pas op je bestemming achter komt dat ze gesloten zijn.

4. Houd tijdens je reis de ontwikkelingen in het land goed in de gaten en speel daarop in.

5. Als je op reis gaat en je neemt een reisverzekering ga dan na of je verzekerd bent als het reisadvies oranje of rood is. Mogelijk kan het zijn dat je dan niet verzekerd bent.

6. Ook is het verstandig om na te gaan of repatriëring bij je reis is inbegrepen. Wat gebeurt er als het reisadvies plotseling verandert tijdens je reis? Je kunt dit het beste vragen bij de reisverzekering of de organisatie waar je geboekt hebt.

7. Als je op internet kijkt, dan vind je verschillende (goedkope) vakanties naar het buitenland. Als je een vlieg- of pakketreis boekt bij een reisorganisatie, dan gebruiken ze meestal een flexibel omboekings- of annuleringsbeleid. Lees daarom goed de voorwaarden.

8. Bij het boeken van een hotel/hostel hanteren ze verschillende voorwaarden. Daarom is het goed om de voorwaarden te lezen. Zo krijg je bij Booking.com geen geld terug bij annulering of wijziging, maar bieden ze wel de optie tot annuleren of omboeken. Hiervoor betaal je dan meer. Bij Airbnb kan je niet gratis annuleren.

9. Blijf bij klachten thuis en ga niet op reis. Mocht je tijdens je reis klachten krijgen, informeer dan bij de lokale gezondheidsdienst welke stappen je moet ondernemen.

10. Op dit moment geldt het dringend advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Lees ook deze artikelen voor meer inspiratie voor je volgende reis.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Wanneer kunnen we weer (normaal) reizen

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.