Na je studie: niet werken, maar reizen

24 juli 2020Angélico

Laatst aangepast op 3 februari 2023

Na vier of meer jaren keihard gestudeerd te hebben voor een diploma heb je eindelijk dat erkende ‘papiertje’ binnen. Je bent er natuurlijk heel trots op. Weer een nieuwe mijlpaal in je leven bereikt. Maar wat nu? Wat wordt de volgende stap in je leven? In dit artikel bespreek ik het plan na je studie: niet werken, maar reizen.

Beginnen aan je eerste grote-mensen-baan?

Het ‘echte’ leven staat op het punt van beginnen. Er wordt van je verwacht dat je gelijk gaat solliciteren voor je eerste echte grote-mensen-baan. Daarna ga je werken voor je geld en uiteindelijk koop of huur je van dat geld een huis. Ik was daar helemaal nog niet klaar voor en ik had een plan om het anders te doen.

Ik was toen 22 jaar. Nog best jong om gelijk aan de slag te gaan en te werken tot aan mijn pensioenleeftijd. Zeker nu de gemiddelde Nederlander steeds ouder wordt en dus ook de pensioenleeftijd stijgt. Ik heb het gevoel dat ik tegen die tijd pas op mijn 80ste op pensioen kan gaan. Maar daar wilde ik eigenlijk niet over nadenken. We leven in het nu.

Vrijheid en geen verantwoordelijkheden

De wereld ligt voor het oprapen en aan de bak gaan, dat kan altijd nog wel. Ik ben van mening dat als ik nog dingen wil gaan doen of wil bereiken, dat ik dat nu moet gaan doen. Nu is het ideale moment om wat van het leven te maken om leuke dingen te doen en de avonturen op te zoeken. Je hebt nu nog de ultieme vrijheid en nauwelijks verantwoordelijkheden.

Tijdens mijn studie heb ik enkele bijbaantjes gehad. Het is verleidelijk om gelijk het verdiende geld allemaal te gebruiken. Je wilt de nieuwste smartphone kopen of misschien een nieuwe set merkkleren met bijpassende nieuwe schoenen aanschaffen. En voor je het weet is het geld waarvoor je gewerkt hebt weer bijna op.

Ha Giang Loop

Investeren in je eigen toekomst

Maar met spullen is het altijd hetzelfde aan de hand. Ze gaan een keer stuk, je raakt er op uitgekeken of het is weer uit de mode. Je gaat weer werken en geld verdienen om weer iets materialistisch te kopen en vervolgens begint de vicieuze cirkel weer. Ik wilde het geld investeren in iets waaraan ik meer zou hebben.

Het geld dat ik verdiende met de bijbaantjes heb ik niet allemaal meteen uitgegeven. Ik heb maandelijks een vast bedrag aan de kant gelegd om te kunnen sparen. Wat ik dan overhield, heb ik natuurlijk gebruikt om leuke dingen ervan te kopen. Dat moet toch kunnen? 😉

Op internet zag ik de mooiste foto’s van plekken in de wereld en las ik met enthousiasme verhalen van reizigers hoe zij hun avonturen op hun reis beleefden. Ik dacht bij mijzelf: dat wil ik ook! Hoe tof zou het zijn om meer van deze prachtige wereld te kunnen zien en de mooiste plekken op aarde te kunnen bewonderen die je alleen kent van foto’s van internet.

Het begin van iets moois…

Het plan om te reizen is ontstaan. Ik kon niet wachten om landen en steden te ontdekken, mensen van andere nationaliteiten te ontmoeten, andere culturen te leren kennen, de gaafste activiteiten te ondernemen en lokale gerechten te proeven waarvan je nog nooit eerder hebt gehoord.

Maar een reis maken is ook het opdoen van nieuwe ervaringen en belevenissen. In die zin is het een goede investering om je geld te besteden aan reizen. Uiteindelijk is het een investering in jezelf. De ervaringen van je reis vormen een onderdeel van je leven. Ze zijn niet als spullen vervangbaar. Het verrijkt jou als persoon.

Tot voor kort was reizen voor mij een grote koffer inpakken en het vliegtuig nemen om heerlijk op je strandbestemming vakantie te kunnen vieren. Het was allemaal al van tevoren geregeld door de reisorganisatie. Je had nergens meer het omkijken naar. Het enige wat je verder hoefde te doen, was lekker genieten van je vakantie. Maar ik besloot het dit keer anders aan te pakken.

Khao Sok

Eerste keer backpacken

Ik had weleens van het fenomeen backpacken gehoord en gezien op televisie en internet.  Het is een andere vorm van reizen. Het was nieuw voor mij en ik wilde de uitdaging aangaan om een keer de grote koffer in te wisselen voor een grote tas op de rug. Het was een spannende gedachte om voor de eerste keer op backpackreis te gaan. Ik wist niet wat mij te wachten stond en hoe ik het moest aanpakken. Maar wat ik wel zeker wist, was dat ik ook nog eens alleen wilde gaan. Zou dit wel goed komen?

Ik had de stoute schoenen gewoon maar aangetrokken. Ik had aan mijn familie verteld dat ik van plan was om alleen een backpackreis te maken en een enkele vliegticket wilde boeken naar Azië. Mijn familie was een beetje bezorgd en stelde allemaal vragen. Ga je echt alleen reizen? Is dat niet gevaarlijk? Waar ga je dan slapen? Waar ontmoet je dan mensen? Hoe lang blijf je weg?

Die vragen maakte mij even aan het twijfelen. Het zorgde ervoor dat ik andere vragen aan mijzelf ging stellen. Doe ik het wel goed aan om alleen op backpackreis te gaan? Maak ik mijn familie niet te ongerust? Wat als het niet zo gaat zoals ik gehoopt had?

Bekijk ook: Durf de stap te maken om alleen te reizen

Volg je hart

Soms moet je dingen opzij zetten en je hart volgen om toch je droom te kunnen najagen, je passie te kunnen volgen of je grote wens te kunnen vervullen. Als je afhankelijk blijft van meningen die niet dezelfde droom, passie of wens hebben als jij, blijf je precies op dezelfde plek hangen waar je op dit moment ook bent. Ik had besloten om mijn hart te volgen en mijn wens in realiteit te brengen. Ik ging mijn plan om naar Azië te reizen toch doorzetten. Plan: CHECK.

Maar waar begin je dan? Aangezien ik niet gebonden was aan een bepaalde periode, kon ik heel flexibel mijn vertrekdatum kiezen. Op internet was ik op zoek naar de goedkoopste vluchten die naar Azië gingen. Mijn favoriete websites daarvoor zijn Skyscanner, Momondo en Kayak. Na goed zoeken vond ik een enkele reis van Amsterdam naar Bangkok voor een leuke prijs. De vlucht met Egyptair zou bijna 13 uur duren met een tussenlanding in Caïro. Ik vulde mijn gegevens in en boekte een vliegticket. Enkele minuten later verscheen er een bevestiging in mijn mailbox. Vliegtickets: CHECK.

Bekijk ook: Handige reisbronnen voor je volgende reis

Niet werken, maar reizen

Check, check

Na het boeken van een vliegticket moest ik ook een plek vinden waar ik kon overnachten. Ik zocht naar een hostel in de buurt van het centrum van Bangkok. Maar waar let je op? Je hebt namelijk keuze uit tig verschillende accommodaties met hele goede aanraders, maar ook met slechte recensies. Uiteindelijk ging ik op mijn gevoel af en kwam ik bij een hostel uit die goede recensies had en ook nog eens leuk uitzag. Hostel: CHECK.

Ik had van tevoren een inpaklijst gemaakt met benodigdheden voor mijn backpacktrip naar Azië. Het eerste wat ik nodig had, is een backpack. Enkele weken voor vertrek ben ik naar Decathlon gegaan. Ik had daar verschillende backpacks geprobeerd en vervolgens er een aanschaft. Ook handige accessoires die van toepassing konden zijn, heb ik gekocht. Thuis heb ik aan de hand van mijn inpaklijst mijn backpack ingepakt en de nodige reisdocumenten in orde gemaakt. Ik was klaar om voor het eerst op backpackreis te gaan. Inpakken: CHECK.

Je reis gaat definitief van start

En dan was het zover. Het moment waar ik lang op had gewacht. Maanden naar uitgekeken en toen ging het echt gebeuren. Mijn reis naar Azië stond op het punt van beginnen. Hoe lang het zou duren? Ik had geen idee, de tijd zou het leren. Het enige wat vaststond, was een enkele reis naar Bangkok via Caïro en mijn verblijf voor een paar nachten in een hostel. Daarna was alles mogelijk…

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel de stap maakt om op reis te gaan na je studie en het zoeken van een baan nog even laat liggen. Wat wordt jouw volgende stap na je studie: werken of reizen?

Coronavirus

Op dit moment is de hele wereld in de ban van het coronavirus. Bekijk de website van de overheid voor actuele reisadviezen om vervelende verrassingen op reis te voorkomen. Houd er rekening mee dat reisadviezen plots kunnen veranderen vanwege (de stijging van) het aantal besmettingen in het land. Informeer ook bij je reisverzekeraar of een eventuele reis mogelijk is en hoe ze bij calamiteiten kunnen assisteren. Het is begrijpelijk als je op reis wilt, maar bekijk of het niet verstandiger is om je reis uit te stellen naar een later moment. Veiligheid en gezondheid is altijd first priority!

Lees ook deze artikelen voor meer inspiratie voor je volgende reis.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Na je studie: niet werken, maar reizen

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *