Durf de stap te maken om alleen te reizen

29 mei 2020Angélico

Misschien wil je interrailen door Europa of spookt het door je hoofd om een verre reis te maken naar Australië. De stap om te gaan reizen is in ieder geval gemaakt. Maar ga je samen met iemand het avontuur aan of wil je alleen op reis? Of twijfel je nu? In dit artikel vertel ik je meer over het alleen reizen.

Plannen maken met een goede vriend(in)

Je sprak laatst een goede vriend(in) en tijdens het gesprek kwamen jullie op het idee om samen een geweldige reis te maken. Jullie begonnen samen al de eerste plannen te maken om naar die ene mooie bestemming te gaan. Jullie waren er beiden nog niet geweest en het stond hoog op jullie lijstje.

De voorbereiding verliep fantastisch totdat je ‘reisbuddy’ op het laatste moment laat afweten. Hij of zij kan toch niet meer. Er komt ‘iets belangrijks’ tussen door, heeft niet genoeg geld (meer) om op reis te gaan of heeft ondertussen andere plannen gemaakt. Daar gaat je plan om samen die geweldige reis te maken naar die ene mooie bestemming.

Wat ga je nu doen?

Ga je de plannen uitstellen en voorlopig in de ijskast zetten met de hoop dat je vriend(in) over een aantal maanden alsnog met je meegaat? Of ga je niet wachten op hem of haar en ga je de reis alsnog maken, maar dan als soloreiziger?

Het komt vaak voor dat de meeste plannen die geparkeerd worden in de praktijk bijna niets meer van terechtkomen. Je kent misschien wel de bekende gezegde: van uitstel komt afstel.

Twijfels en aarzelingen

Je hebt geen zin om hierop te wachten en bent voorzichtig al aan het uitpluizen. Je vraagt jezelf af of alleen reizen iets voor je is. De twijfel slaat toe en de eerste aarzelingen komen in je op. Wat als er iets ergs mis gaat tijdens de reis? Wie gaat mij dan helpen? Misschien heb je zelfs de gedachte om helemaal niet meer op reis te gaan en lekker veilig thuis te blijven.

Het is normaal om in het begin te aarzelen om alleen op reis te gaan. Helemaal als je voor een verre bestemming gaat kiezen. Je hebt waarschijnlijk nog geen ervaring in het alleen reizen. Alles wat er komen gaat, is dan nieuw voor je.

Familie en vrienden vragen zich meer af of je niet beter kan werken, zijn van mening dat reizen in het buitenland onveilig is of vinden dat het überhaupt geen goed idee is om te gaan reizen. Je raakt teleurgesteld over en wordt er bijna onzeker over of je het wel goed doet om toch alleen te reizen.

Toch alleen reizen?

Maar het gevoel om toch in je eentje op reis te gaan wordt sterker. Je bekijkt toch weer deze en andere websites voor inspiratie en leest ervaringen van andere reizigers. Je wilt toch ontzettend graag die ene reis maken waar je al voorzichtig plannen hebt gemaakt. Maar je vindt het eng om op alleen op reis te gaan. En vooral als je geen ervaring hebt, ga je je toch op de een of ander manier zorgen maken.

Ik ken dat gevoel. Ik had na lang wikken en wegen eindelijk de beslissing genomen om voor het eerst alleen een backpackreis te maken naar Azië. Het was een spannende besluit, omdat je het daarna aan je familie moet vertellen wat je van plan bent.

Mijn familie maakte zich zorgen over mijn reis. Azië is natuurlijk niet om de hoek. Het was gelijk een verre bestemming. Ook over mijn plan om zonder een reisbuddy te reizen, hadden zij hen bedenkingen over. Hoe zit het met de veiligheid? Is alleen reizen niet te gevaarlijk?

Alleen reizen is een aanrader

Maar ik kan je gerust vertellen: je zorgen maken is helemaal niet nodig. Alleen reizen is een nieuwe ervaring en ik kan het je zeker aanraden. Tijdens mijn reis door Azië ben ik genoeg reizigers tegengekomen die ook alleen gingen reizen. De meeste mensen zaten in hetzelfde schuitje en hadden plannen om samen te gaan reizen met een goede vriend(in). Omdat hun reisbuddy toch niet meer ging, hebben zij toch de stap gemaakt om wel die ene reis te gaan maken. Maar dan alleen, vaak als backpacker.

Ik zou zeggen: wacht niet op anderen en laat je niet leiden door hen. Wacht zeker niet totdat je pas bij je pensioen kunt reizen. Doe de dingen die jij wil gaan doen. Maak die beslissing om nu te gaan. Het is jouw reis. Durf die stap te maken. Laat anderen niet in de weg staan om je droom of passie na te jagen.

Voordelen van alleen reizen

Het alleen reizen kent genoeg voordelen. Ben je op een gezellige plek en wil je toch een nacht langer blijven? Of die bijzondere tempel bekijken of naar een interessante plek te gaan? Jij bepaalt zelf wat je wilt zien en doen. Je hebt de vrijheid om op je eigen tempo te reizen zoals jij dat wilt en je bent niet afhankelijk van anderen om wat te ondernemen. Er is namelijk genoeg te beleven. Jij kan je reis maken zoals jij die misschien wel gepland had.

Alleen reizen is niet alleen voor extraverte mensen. Als je introvert ben, zoals ik, lukt het ook. Je ontmoet nieuwe mensen heel gemakkelijk, bijvoorbeeld in hostels. Iedereen staat namelijk open voor nieuwe ervaringen, gezelligheid en het delen van verhalen en tips. Misschien maak je hier je nieuwe ‘reisvrienden’. Het is natuurlijk aan jou of je in gesprek wilt gaan of dat je afzijdig gaat houden.

Naast dat ik veel reizigers tijdens het rondreizen ben tegengekomen, kwam ik ook in aanraking met locals. Zij hebben de beste tips en tricks om je bestemming nog veel waardevoller, leuker en gezelliger te maken.

Je bent op jezelf aangewezen

Maar als je alleen gaat reizen, houd er rekening mee dat je op jezelf bent aangewezen. Hoe ga jij tijdens jouw avontuur overleven? Waar ga jij overnachten? Hoe ga jij de zaken aanpakken als het niet gaat zoals jij voor ogen hebt? Wie durf je tijdens je reis te vertrouwen? Je leert tijdens je reis heel veel over jezelf en over hoe jij je beslissingen steeds neemt. Misschien kom jij jezelf weleens tegen. In ieder geval, je gaat gedurende de reis namelijk steeds meer op jezelf en in je eigen handelingen vertrouwen.

Reizen in een andere omgeving heeft tijd nodig. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld vaak alleen bent. Maar geef daarom niet te snel op. Het zou zonde zijn als je binnen enkele dagen nog naar huis gaat en op de terugweg spijt hebt dat je toch niet langer bent gebleven.

Toch nog naar huis?

Houd je het niet vol en ga je toch naar huis? Bekijk het van de positieve kant en zie het niet als een mislukking. Het is gewoonweg niet aan je besteed. Je hebt in ieder geval er aan mogen ruiken en weet hoe het is om alleen te reizen. Je bent weer een avontuur en ervaring rijker. 

Wil je het toch proberen, maar is een reis naar het verre buitenland te ver? Probeer dan dichter bij huis een vakantie. Denk bijvoorbeeld aan weekendje weg in de buurt en ga lekker kamperen. Ervaar het en bekijk of je het bevalt. Als dat zo is, kan je het later uitbouwen.

Ik hoop dat je de stap durf te zetten om alleen op reis te gaan. Durf jij het aan om die stap te zetten?

Lees ook deze artikelen voor meer inspiratie voor je volgende reis.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Durf de stap te maken om alleen te reizen

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.