Tweedaagse trekking in het prachtige Sapa

28 februari 2021Angélico

Laatst aangepast op 4 oktober 2023

Als je in het noorden van Vietnam bent, dan mag je Sapa niet overslaan. Hoewel het toeristisch begint te worden, gaan veel reizigers naar Sapa voor een meerdaagse trekking door de mooie rijstterrassen. Het is zeker een van de hoogtepunten van Vietnam. Ben je benieuwd naar deze trekking? In dit artikel vertel ik je meer over het magische Sapa.

Trekking Sapa

Sapa ligt in het noordwesten van Vietnam en is een van de bekendste plekken die je tegen gaat komen tijdens je reis door Vietnam. Sapa is misschien iets toeristischer dan bijvoorbeeld de Ha Giang Loop, maar tijdens mijn trekking kwam ik geen andere groepen tegen. Als je wilt genieten van geweldige rijstterrassen, bergachtige landschappen en waterbuffels, dan is Sapa zeker een plek die je niet mag overslaan.

Tweedaagse trekking Sapa

Tweedaagse trekking

Een (meerdaagse) trekking in Sapa kan op verschillende manieren geregeld worden. Er zijn genoeg organisaties te vinden die je graag willen helpen bij het organiseren van een trekking in Sapa. Allereerst moet je bedenken of je een trekking van een dag of meerdere dagen wilt doen. Daarna moet je ook nog eens uitzoeken of je dit pas in Sapa wilt regelen of dat je dit alvast geregeld wilt hebben in Hanoi.

Zelf heb ik samen met mijn reisgenoten een organisatie gevonden in Hanoi waarbij we een tweedaagse trekking in Sapa konden doen. Hierbij was de busreis van Hanoi naar Sapa (en terug) inbegrepen. Heel handig!

Bij onze tweedaagse trekking werden we door een local H’mong of Dzao gids begeleid die ons langs adembenemende plekken bracht, kregen we heerlijke maaltijden voorgeschoteld en zijn de entreetickets voor Sapa inbegrepen. Verder overnacht je bij een local homestay, lig je op goede matrassen, kook je samen met de familie het avondeten en krijg je een heerlijke voetmassage.

Dag 1

De wekker ging al heel vroeg in Hanoi en om 6 uur ’s ochtends stonden mijn reisgenoten en ik al bij de agency voor een ontbijtje. Daarna vertrokken we in een luxe bus naar Sapa. In de middag kwamen we daar aan en kregen we een overheerlijke lunch aangeboden op de bovenste verdieping van het hotel. Het uitzicht vanaf het balkon was heel spectaculair, dus dat beloofde wat voor tijdens de trekking.

Op onze eerste dag van de trekking stond er 12 kilometer op het programma: van Lao Chai naar Giang Ta Chai. Op zich moet dat te doen zijn zal je denken, maar de route naar onze local homestay was alles behalve vlak. Het wandelen was daardoor niet altijd even gemakkelijk. Op sommige plekken klauterde je steil omhoog en op andere momenten zet je de daling in.  Maar een ding was zeker tijdens onze trekking: waar we ook liepen en keken, we hadden een local gids die zorgde voor een authentieke ervaring en de omgeving was adembenemend mooi.

We kwamen langs diverse rijstvelden en watervallen. Ook zagen we enkele waterbuffels voorbij komen. De paden werden steeds modderiger. Op een gegeven moment was het zo glibberig dat het een uitdaging was om overeind te kunnen blijven. Dat maakte een trekking door Sapa heel uitdagend. Voordat je deze trekking doet, raad ik je aan om goed naar je profiel van je schoenen te kijken. Ik had schoenen van Converse aan waar ik nauwelijks nog grip mee had, waardoor het nog moeilijker voor mij werd om niet te vallen of weg te glijden.

Gelukkig liepen er een aantal H’mong vrouwen uit het dorp mee die ons handje wel wilden vasthouden. Ze trokken ons soms letterlijk over de paden heen. Zonder hen had ik de local homestay zeker niet schoon gered. We kregen tijdens de trekking een vermoeden dat we hier vast en zeker voor moesten betalen.

Dat bleek ook aan het eind, want ze lieten handgemaakte spullen zien die ze aan ons wilden verkopen. Ik had weinig geld meegenomen, alleen maar 30.000 dong. Dat heb ik ze maar als fooi gegeven. Ik voelde mij een beetje schuldig dat ik hun hulp indirect heb aanvaard en daardoor werd het heel ongemakkelijk. Dat werd niet door de organisatie of local gids aan ons verteld. Wees dus hierop voorbereid.

We kwamen later dan verwacht aan bij onze local homestay. De familie had alles al zelf gedaan, anders zouden we soort van samen koken. Maar ze hadden nog wel een klusje over. Ze vroegen ons of we wel verse spingrolls wilden vouwen. Met plezier gedaan! Na het eten heb ik een lekkere warme douche genomen en kregen we nog een voetmassage. Normaal kan ik daar niet tegen, maar het was best wel heerlijk. Op het laatst werden de teentjes nog even gekraakt en voelde ik mij weer helemaal fris voor de tweede dag van de trekking.

Dag 2

De dag begon met lekkere pannenkoeken als ontbijt. Dat hadden we zeker wel nodig, want vandaag liepen we 17 kilometer en kwamen we langs Y Linh Ho en Cat Cat. Ondanks dat het zonnetje scheen en de omgeving net zo schitterend was als de dag ervoor, was het toch wel pittig. We liepen langs rijstterrassen waar locals en waterbuffels aan het werk waren. Ook kwamen we chillende varkens tegen en zagen we een heel jong stelletje dat samen op de heuvel met z’n tweeën genoten van het uitzicht.

Het laatste gedeelte van de route was het soms afzien. We gingen alleen maar zigzaggend steil omhoog. De benen gingen verzuren en er leek maar geen einde aan de bochten en de weg omhoog te komen. Het laatste stukje deed ik nog een sprintwedstrijdje met onze local gids. Je zou zeggen dat hij een betere conditie zou hebben door de verschillende trekkings die hij in Sapa doet. Maar dat bleek niet zo, want ik won nipt van hem.

Na afloop bleek dit een heel slecht idee, want ik voelde het nog meer in mijn kuiten en we waren nog steeds niet boven. Uiteindelijk was ik als eerste boven bij de plek waar een busje ons weer naar het hotel zou brengen. Daar konden we ons opfrissen als we wilden. Ik heb maar een heerlijke douche genomen en vervolgens werden we weer met een luxe bus terug naar Hanoi gebracht.

Hoe kom je in Sapa?

Vanaf Hanoi

Vanuit Hanoi kan je op verschillende manieren naar Sapa. Zo is er een (nacht)trein die je naar het dichtstbijzijnde treinstation brengt en dat is in het plaatje Lao Cai. Sapa heeft zelf geen treinstation. Daarna neem je een minivan naar Sapa. Ook kan je vanuit Hanoi de (nacht)bus nemen die direct in Sapa aankomt. Of je boekt een trekking in combinatie met een privé transfer naar Sapa. Dit kan je boeken bij het hostel/hotel waar je verblijft in Hanoi of het bedrijf waar je de trekking gaat boeken.

Vanaf Ha Giang

Vanuit Ha giang pak je eerst de bus naar Lao Cai. Daar stap je over op een andere bus naar Sapa.

Voorbereiding

Een meerdaagse trekking doen door Sapa is hartstikke leuk. Maar het is verstandig om toch met een aantal dingen rekening te houden. Zo is het in de zomer goed weer en kan je veel van de rijstvelden zien. Een dunne jas is meestal wel voldoende. Alleen in de winter kan het extreem koud zijn en dan is een dikke jas en warme kleding raadzaam.  

Neem tijdens de trekking alleen spullen en/of bagage mee die je onderweg echt nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een dayback, een poncho, goede wandelschoenen met grip (ik had converse schoenen aan en die waren heel glad), handdoekje, (warme) kleding voor onderweg, (lange) kleding voor ’s nachts en slippers. In de zomer zijn een hoed of pet, zonnebril, muggenspray en zonnebrandcrème ook handig om mee te nemen. De overige spullen kan je mogelijk achterlaten bij je hostel/hotel of bedrijf waar je de trekking hebt geboekt. Ook kan een plastic zak handig zijn voor je vieze kleren.

Als je een trekking bij een agency hebt geboekt, dan zijn de maaltijden meestal inbegrepen. (Alcoholische) dranken zijn uitgezonderd. Maar het kan niet kwaad om dit extra te checken. Een fles water en eten/snacks meenemen is altijd goed. Ook het meenemen van geld kan verstandig zijn. Als je hulp tijdens de trekking hebt gebruikt, dan wordt er verwacht dat je ze na afloop een tip geeft of handgemaakte spullen van hen koopt. Anders kan het behoorlijk ongemakkelijk worden, weet ik uit ervaring!

Tweedaagse trekking Sapa

Schitterende trekking in Sapa

Ontdek het prachtige Sapa door een schitterende trekking van een of meerdere dagen te doen. Sapa is een bestemming die je niet mag overslaan als je een reis maakt door Vietnam. Je gaat met een local gids op pad die zorgt voor een authentieke ervaring. Je loopt dwars door de rijstvelden en komt op adembenemende plekken. En je kan genieten van al het moois die je tijdens je trekking tegenkomt. Het is een avontuur die je niet zo snel zult vergeten! Ook de indrukwekkende Ha Giang Loop is zeker een bucketlist bestemming in Vietnam.

Wil je meer informatie over Vietnam? Lees ook deze artikelen over Vietnam voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Tweedaagse trekking in het prachtige Sapa

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *