Ha Giang Loop: ontdek deze indrukwekkende trail in Vietnam

1 mei 2020Angélico

In het noorden van Vietnam heb je een van de mooiste trails ter wereld: de Ha Giang Loop. Ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur. Huur een scooter of  motor of spring achterop bij een Easy Rider en ontdek het prachtige noorden van Vietnam. Het is zeker een bucketlist bestemming als je in Vietnam bent. In dit artikel vertel ik je meer over deze indrukwekkende Ha Giang Loop.

Reizen naar Vietnam? Check de website Nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie over Vietnam. Informatie op deze pagina kan verouderd zijn, vanwege de snelle veranderingen mbt het coronavirus.

Ha Giang Loop

De provincie Ha Giang ligt in het noorden van Vietnam en staat bekend om de Ha Giang Loop. De loop is bekend onder reizigers, maar het is niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Sapa. Het is de plek waar je wilt zijn als je een stad als Hanoi wilt ontvluchten en wilt genieten van het mooiste stukje van Vietnam. Verbaas je over de groene rijstvelden, de adembenemende bergtoppen en al het moois wat je onderweg gaat tegenkomen en rijdt richting het Dong Van Karst Plateau, een van Unesco’s Geoparken.

Ha Giang Loop

Zelf rijden of achterop bij een Easy Rider (tour)

Zelf rijden

De Ha Giang Loop kan je zelf rijden met een scooter of motor, maar je kunt ook een tour boeken. Als je zelf gaat rijden dan heb je een super ervaring. Je hebt de vrijheid om zelf de tempo te bepalen en kan je onderweg zo lang stoppen als je wilt. Je moet zelf de route uitstippelen en zorgen voor eten, drinken en accommodaties voor onderweg. Ook moet je bedenken wat je gaat doen als je in de problemen terecht komt. Je bent goedkoper uit dan met een tour.

Achterop bij een Easy Rider (tour)

Als je niet zelf wilt rijden of geen ervaring hebt met het rijden van een scooter of motor, dan kan je met een tour gaan en wordt (bijna) alles voor je geregeld. Je zit bij iemand achterop de motor, dat is een Easy Rider. Deze personen zijn ervaren rijders en zijn tevens de begeleiders van de tour. Zij kennen de omgeving heel goed uit hun duim en weten waar de gevaren zitten tijdens de loop.

Ook weten ze de beste plekken te vinden waar je kunt stoppen voor het nemen van prachtige foto’s. Zo heb je de mogelijkheid om meer van de omgeving te kunnen zien en hoef je aandacht niet te focussen op het rijden. Je hebt mogelijk minder vrijheid, maar in overleg kan je veel bereiken. Houd er rekening mee dat het Engels van je gids niet heel goed is, maar met Google Translate kom je al een hele eind.

Andere opties

Als je de Ha Giang Loop op een andere manier wilt ervaren dan op de scooter of motor, dan kan heb je de mogelijkheid om een tour met de bus of auto te doen.

De route

Het startpunt van de Ha Giang Loop is in de stad Ha Giang. De route kan heel uitdagend zijn als je niet ervaren bent op een scooter of motor. Je moet een dosis lef en zelfvertrouwen hebben. De wegen zijn in slechte conditie en het is grotendeels geasfalteerd. Onderweg kom je veel gaten en kuilen tegen. Ook moet je rekening houden met veel smalle haarspeldbochten. Sommige delen van de route zijn onverhard. Rijd voorzichtig en haast je niet. Neem de tijd om van het uitzicht te kunnen genieten tijdens deze avontuurlijke loop. Het is een bijzondere ervaring die je niet snel zult vergeten.

De route van de Ha Giang Loop die ik heb gedaan:
– Dag 1: Ha Giang – Quan Ba Heaven’s Gate – Luang Khuy cave – Yen Minh
– Dag 2: Yen Minh – Luang Cu – Dong Van
– Dag 3: Dong Van – Ma Pi Leng pass – Meo Vac – Yen Mingh – Ha Giang

Je kan de route ook uitbreiden naar 4 of zelfs 5 dagen. Zo heb je de mogelijkheid om extra stops te doen in Du Gia (watervallen), Bao Lam, Bao Lac, Cao Bang en/of Ban Gioc (watervallen).

Driedaagse tour

Vanuit Hanoi heb ik een minivan naar Ha Giang genomen en een tour geregeld bij Mama’s Homestay. Voordat je aan de loop begint, kan je hier overnachten om vervolgens de volgende ochtend meteen te starten. Je kan hier een scooter of motor huren en zelf de loop rijden of je boekt een tour en gaat achterop bij een Easy Rider. Vanwege een miscommunicatie heb ik de loop niet zelf gereden, maar sprong ik achterop bij een Easy Rider. Voor een driedaagse tour betaalde ik 165 dollar. Dat is inclusief accommodatie, benzine, eten, etc.

Dag 1

Vanwege het weer werd ons vertrek uitgesteld. Uiteindelijk konden we om 10.00 uur van start gaan en reden we met negen man op de eerste dag 90 kilometer. Ik mocht achterop bij Easy Rider Hen. Vanaf de stad Ha Giang reden we naar Yen Minh. Een hartstikke mooie route. We kwamen langs groene rijstvelden, reusachtige bergen en prachtige rivieren.

Het was aardig fris tijdens het eerste gedeelte van deze route en het ging af en toe ook nog eens regenen. We maakten een stop bij een coffeeshop voor een lekker warme bakkie koffie of thee om ons zelf warm te houden. Hier heb je de perfecte uitzicht onder een genot van een drankje. Daarna begon het zonnetje langzaam te schijnen.

Onderweg reden wij langs de Quan Ba Heaven’s Gate. Het uitzicht hier is spectaculair. Daarna waren we op weg naar de Luang Khuy cave. Het is een ware meesterwerk van formaties dat lang verborgen was onder de bergen tot 2015. Om de grot te kunnen bereiken maar je eerst een wandeling langs een prachtige vallei.

We vervolgden onze route naar Yen Minh. Aangekomen bij onze homestay was het een grote gezelligheid. We zaten aan een grote tafel voor een lekkere familydiner samen met andere backpackers die ook de loop deden.

Dag 2

Voordat we begonnen met het volgende deel van de route haakten er twee reizigers af. Daardoor konden hun Easy Riders ook terug naar Ha Giang en waren wij nog maar met 5 man overgebleven. De route van vandaag was van Yen Minh via Luang Cu naar Dong Van. Een scooterrit van 110 kilometer.

Na het trotseren van prachtige bergen en rustige dorpjes kwamen we bij de schitterende haarspeldbochten van Tham Ma Slope en Dốc Chín Khoanh (Nine Turn Pass). Helaas regende het zo hard dat ik geen geweldige foto’s van deze bochten kon schieten. Toen we bij Hmong King’s Palace waren aangekomen, hield het pas op met regenen. Het is een paleis van een verloren koninkrijk. In de buurt van het paleis bezochten we ook de Sa Phin market. Hierna reden we door naar een onbewaakte grensovergang om even in China te kunnen zijn.

Na een lekkere lunch bezochten we Luang Cu Vietnam Flagpole. We beklommen de toren om van het mooie uitzicht te kunnen genieten. Aan het einde van deze twee dag reden waren we naar onze slaapplaats in Dong Van. Onderweg hadden we de pech dat er bij een rots allemaal stenen naar beneden kwamen. De weg was hierdoor geblokkeerd en konden we er niet langs. Een graafmachine uit de buurt moest aan te pas komen om de weg weer vrij te kunnen maken.

Dag 3

De laatste dag van de tour was het mooiste en indrukwekkendste van de hele loop. Vanaf Dong Van reden we via de Ma Pi Leng Pass, Meo Vac en Yen Mingh weer terug naar Ha Giang. Een rit van ongeveer 170 kilometer.

Na lekkere lokale pannenkoeken als ontbijt bezochten we de levendige ochtendmarkt in Dong Van. Daarna stapten we op onze scooters, want we hadden een lange dag voor de boeg. Het uitzicht dat we steeds onderweg tegen kwamen was adembenemend mooi. Om de 5 minuten was het wel de moeite waard om te stoppen voor een foto. Vooral de Ma Pi Leng Pass was geweldig om te zien. Het wordt niet voor niets ‘The happiness Road’ genoemd. Dit is zeker weten de mooiste plek van Vietnam.

In de afgelopen dagen tijd leerde ik mijn Easy Rider Khánh heel goed kennen. Ook al was er een taalbarrière tussen ons  – hij sprak nauwelijks een woord Engels – begonnen we steeds meer soort van beste vrienden van elkaar te worden. We hadden de dikste lol tijdens de loop en konden om alles lachen. Ik leerde van hem steeds nieuwe Vietnamese woordjes en ik hielp hem met z’n Engels. En als we elkaar echt niet begrepen dan kwam Google Translate aan te pas.

Volgens andere reizigers moesten we minder praten en meer gas geven. Ze hadden gelijk, want we moesten nog een aardig stukje rijden naar Ha Giang en het begon al aardig donker te worden. Gelukkig bleven we de pret houten en gingen we stug door, maar met een iets snellere tempo.

Hoe kom je in Ha Giang?

Vanaf Hanoi

Vanuit Hanoi rijden er vanaf My Dinh Bus Station verschillende (nacht)bussen die je direct naar Ha Giang brengen. Ook heb je mogelijkheid om een privé transfer te boeken bij het hostel waar je verblijft in Hanoi of het bedrijf waar je de tour gaat boeken.

Vanaf Sapa

Vanuit Sapa pak je eerst een bus naar Lao Cai. Daar stap je over op een andere bus naar Ha Giang.

Voorbereiding

Het is verstandig om met een aantal dingen rekening te houden om goed aan de Ha Giang Loop te kunnen beginnen. Eerst moet je rekening houden wanneer je de loop wilt rijden. In de zomer kan het lekker warm zijn, maar boven in de bergen is het fris en wanneer de zon onder gaat, koelt het snel af. Een dunne jas is meestal wel voldoende. Maar in de winter kan het extreem koud zijn en dan is een dikke jas en warme kleding raadzaam.

Neem verder alleen spullen en/of bagage mee die je echt nodig hebt tijdens de loop, zoals een poncho, goede (wandel)schoenen of sneakers, handdoekje, (warme) kleding voor onderweg en (lange) kleding voor ’s nachts. In de zomer zijn een hoed of pet, zonnebril, muggenspray en zonnebrandcrème ook handig om mee te nemen. De overige spullen kan je mogelijk achterlaten bij je hostel, verhuurbedrijf waar jij je scooter of motor hebt gehuurd of bedrijf waar je de tour hebt geboekt.

Als je zelf gaat rijden, moet je zorgen voor genoeg contant geld, benzine, eten, drinken en accommodaties voor onderweg.

Indrukwekkende trail

De Ha Giang Loop is een van de indrukwekkendste trails ter wereld die je gedaan moet hebben. Het is met afstand een van de tofste dingen die ik heb mogen doen in Vietnam. Je komt prachtige groene rijstvelden, adembenemende bergtoppen, mooie rivieren en spectaculaire haarspeldbochten tegen.

De Ma Pi Leng Pass mag je zeker niet overslaan, want het is de mooiste plek van Vietnam. Houd er rekening mee dat het nemen van een Easy Rider tour best prijzig is en veel van je budget vraagt. Zeker als je als backpacker op low budget reist. Om de kosten te drukken kan je de Ha Giang Loop zelf rijden. Ook een meerdaagse trekking in Sapa is geweldig om te doen als je in het noorden van Vietnam bent.

Wil je meer informatie over Vietnam? Lees ook deze artikelen over Vietnam voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.