Rondje zuid van Bonaire: deze hoogtepunten mag je niet missen
Laatst aangepast op 15 september 2024
Bonaire kan je ontdekken met de auto, scooter of zelfs op de fiets. Een van de leuke routes om het eiland te verkennen is de zuidelijke route. Het wordt ook wel rondje zuid genoemd. Van zoutpannen en turquoise zee tot hoge golven en flamingo’s. In dit artikel vertel ik je meer over rondje zuid van Bonaire en laat ik je de hoogtepunten van deze route zien.
De route
Heb je al een auto geregeld? Huur een auto op Bonaire en ga snel van start. Het startpunt van de route van rondje zuid is Kralendijk. Deze route kan je op twee manieren volgen. Dit artikel laat je de route zien waarbij je tegen de klok in rijdt. Het is een vlakke route en de weg is geasfalteerd.
Vanaf Kralendijk rijd je voorbij de luchthaven richting de luxe woonwijk Belnem. Je komt dan op de EEC Boulevard die naar het zuiden gaat. De route rijdt langs de kust van Bonaire. Je ziet dan: zoutpannen – Pink beach – White Slave – Kitestrand – Vista Blue – Red Slave – Pekelmeer en flamingo’s – Willemstoren – Lac Bay en Jibe City – Donkey Sanctuary of mangrove – terug naar Kralendijk.
De hoogtepunten van rondje zuid
Zoutpannen
Als je de weg naar het zuiden volgt, dan kan je in de verte de zoutpannen al spotten. Helaas is het niet toegestaan om de zoutpannen te betreden. Je zult de zoutpannen van een afstandje moeten bekijken. De combinatie van hoge bergen van wit zout en de roze kleuren van de zoutpannen is heel bijzonder om te zien. Tegenover de zoutpannen aan de andere kant van de weg zie je de prachtige turquoise zee. In de buurt van de zoutpannen zijn er enkele plekken waar je kunt duiken of snorkelen. Zeker leuk om te doen!
Pink Beach
Na de zoutpannen heb je aan de westkust een strandje dat Pink Beach heet. De naam doet vermoeden dat het strand roze van kleur is. Helaas is die kleur sinds de orkaan in 1999 verdwenen. Heel jammer, maar dat maakt het niet minder om. Zo kan je heerlijk genieten onder de palmbomen. Het water is lekker rustig, waardoor het een fijne plek is om te zwemmen, snorkelen en duiken. Er komen nauwelijks mensen naar dit strand, waardoor je meestal het helemaal voor jezelf hebt!
White Slave
De volgende stop is White Slave, de witte slavenhuisjes. Ze staan dichtbij de zee en zijn in 1850 gebouwd voor de slaven die op de zoutvlaktes werkten. De huisjes dienden als beschutting tegen regen en zon. Hun onderkomen waren erg klein en er sliepen meerdere slaven in zo’n huisje, soms wel tot 6 personen. Het is ongelofelijk om dat te kunnen bevatten. De slavenhuisjes zijn nu een monument ter herinnering aan de slavernij. Zeker de moeite waard om hier even te stoppen.
Kitestrand – Vista Blue
Na het bekijken van de witte slavenhuisjes rijd je verder naar het kitestrand dat Atlantis Beach heet. Dit is het domein van de kitesurfers. Zij hebben hier hun eigen strand. Je kan hier eventjes stoppen als je het leuk vindt. Iets verderop na Atlantic Beach heb je een lange strook strand dat Vista Blue wordt genoemd. Ook hier kan je een stop maken om lekker over het strand te lopen. Ook zwemmen of snorkelen in de zee is ook mogelijk. Als je heel goed kijkt, dan kan je op sommige plekken op het strand vlakbij de zee soms een roze gloed zien
Red Slave
Wanneer je voorbij het Kitestrand bent, is je volgende stop de gele slavenhuisjes. Vroeger waren deze slavenhuisjes rood. Daarom heet de plek nog steeds Red Slave. Doordat er een keer verkeerde verf is gebruikt, zijn ze nu geel geworden. Dit is uiteindelijk zo gebleven. In de buurt van de huisjes staan obelisken. Ze zijn geschilderd in de kleuren van Nederland: oranje, rood, wit en blauw. De kleuren van de obelisken verwezen naar de eigen zoutpan. Ze werden gebruikt als communicatiemiddel. De schepen konden dan naar de juiste pan varen om het zout op te halen.
Pekelmeer en flamingo’s
Verderop heb je mogelijkheid om aan de linkerkant van de weg de groep roze flamingo’s te spotten in het zoute water. Ze leven in beschermd gebied waardoor het niet toegestaan is om het gebied te betreden. Je kunt ze dus alleen van een afstandje bewonderen.
Willemstoren
Je rijdt nu richting de Willemstoren, de oudste vuurtoren van Bonaire. Je merkt aan de zee dat je bij de oostkust van het eiland bent. De vlakke zee verandert plots in een ruige zee. De golven slaan met een enorme kracht tegen de kust aan. Vanwege de hoge golven en de woeste zee waren er vroeger regelmatig schipbreuken. Om dit op te lossen werd er in 1838 een vuurtoren gebouwd. Het is vernoemd naar Koning Willem I. Het voormalige huis van de wachter is inmiddels in vervallen staat.
Lac Bay en Jibe City
Na de Willemstoren rijd je enkele kilometers verder en neem je bij de y-splitsing de weg naar rechts om naar Lac Bay te kunnen gaan. Het is een ondiepe baai gelegen aan de zuidoostkant van Bonaire. De groen blauw zee is fascinerend om te zien. Je krijgt er niet genoeg van en het is zeker leuk om een duik te nemen.
De place to be is Jibe City. Dit is het paradijs voor windsurfers. Het is een van mijn favoriete hotspots op Bonaire. Naast windsurfen kan je hier lekker lunchen en een koel drankje nemen bij de naastgelegen Hang Out Bar. Het is een heerlijke plek om te chillen. Zo zijn er ook strandstoelen en ligbedden aanwezig die op jou staan te wachten om de rest van de dag gebruikt te worden!
Einde van rondje zuid
Na je stop bij Lac Bay en Jibe City vervolg je weer de route van rondje zuid. Die kan je op twee manieren afmaken. De eerste manier is om de weg rechtdoor (Kaya Ir. Randolph Statius van Eps) te kiezen, zodat je de Donkey Sanctuary kunt bezoeken. Een andere manier om deze route te beeïndigen is de weg naar rechts (Kaminda Sorobon) te volgen om langs de mangrove te rijden en heb je de mogelijkheid om bij de mangrove een kajaktocht te doen. Daarna rijd je weer terug naar Kralendijk.
Meer Bonaire
Rondje zuid is echt een begrip in Bonaire en is zeker een leuke route om het zuidelijke gedeelte van Bonaire te verkennen. Of je nou met de fiets, scooter of auto gaat, je moet deze route zeker een keer gedaan hebben wanneer je op Bonaire bent. Andere aanraders zijn rondje noord, het bezoeken van het Washington Slagbaai National Park en Klein Bonaire.
Wil je meer informatie over Bonaire? Lees ook deze artikelen over Bonaire voor meer inspiratie.
Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!
Deel dit artikel op sociale media: