Washington Slagbaai: ontdek het National Park van Bonaire

3 april 2020Angélico

Laatst aangepast op 27 september 2023

Bonaire staat bekend om z’n ongerepte natuur en de serene rust. Wanneer je op reis bent in Bonaire, dan is een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park zeker een must do. Je ervaart Bonaire dan op z’n puurst. In dit artikel neem ik je mee en vertel ik over mijn bezoek aan het prachtige Washington Slagbaai National Park.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Het Washington Slagbaai National Park is een groot natuurpark dat ruim 5600 hectare groot is. Het is gelegen in het noordwesten van Bonaire en je hebt zeker een dag nodig om alle mooie plekken in het park te kunnen zien. Het park kan je op je eigen houtje bezoeken met de auto, maar een dagtour doen met een gids is ook mogelijk.

Naast cactuswouden en rotsformaties zijn er in het park ook zoutmeren en bergen te zien. Het heeft diverse hagelwitte stranden en tijdens je rit kan je ook dieren spotten, zoals leguanen, hagedissen, flamingo’s en bijzondere vogels. Ga lekker zwemmen in de zee of geniet van adembenemende uitzichten. Voor actieve reizigers zijn er mogelijkheden tot mountainbiken, hiken, snorkelen en duiken.

Washington Slagbaai National Park

Twee routes

Bij het bezoekerscentrum krijg je een kaart van het park. Daarop zijn er twee routes te zien die je met de auto kunt volgen, waarbij het laatste gedeelte van de routes elkaar overlappen. De gele route is de lange route en is 34 kilometer lang. Je doet er minstens 2,5 uur over. De korte route wordt aangegeven als de groen route en heeft een lengte van 24 kilometer. Je bent dan minstens 1,5 uur onderweg.

De routes zijn beiden eenrichtingsverkeer en je moet ze helemaal uitrijden om het park te kunnen verlaten. Vanwege de lange reistijd kunnen bezoekers nog tot 14.30 uur het park binnenkomen. De route bestaat grotendeels uit onverharde wegen met soms enorme gaten, waardoor het een hobbelige rit kan worden.

De lange route

Als je lange route volgt, dan rijd je grotendeels langs de kust. Je ziet dan: Saliña Matijs – Playa Chikitu – Boca Chikitu – Suplado Blow Hole – Seru Grandi – Boka Kokolishi – Seru Bentana en de vuurtoren – Pos Mangel (waterbron) – Malmok (ruïne) – Saliña Bartol – Boka Kantuna – Playa Bengé – Saliña Funchi – Playa Funchi – Bise Morte – Wayaka (1, 2 en 3) – Boka & Saliña Slagbaai.

De korte route

Als je de korte route volgt, dan ga snijdt je een grote gedeelte af en rijdt je binnendoor. Je ziet dan: Saliña Matijs – Brandaris (berg) – Put Bronswinkel (waterbron)  – Wayaka (1, 2 en 3) – Boka & Saliña Slagbaai.

De hoogtepunten van het Washington Slagbaai National Park

Playa Chikutu

Na Saliña Matijs is Playa Chikutu de volgende stop van de lange route. Het is een prachtige witte strand aan de zee. Vanwege de gevaarlijke stroming, golven en de sterke wind wordt zwemmen bij dit strand afgeraden.

Washington Slagbaai National Park - Playa Chikutu
Washington Slagbaai National Park - Playa Chikutu
Washington Slagbaai National Park - Playa Chikutu

Boka Kokolishi

Als je Seru Grandi en Suplado Blow Hole rustig bekeken hebt, dan is Boka Kokolishi de volgende plek om een stop te maken. De zee bij Boka Kokolishi is net als bij Playa Chikitu ruig, waardoor het niet geschikt is om te zwemmen. Het mooie aan deze stop is de inham dat door iedere golf steeds met groot geweld tegenaan klotst. Het is een spektakel om te zien.

Boka Kokolishi
Boka Kokolishi

Seru Bentana en de vuurtoren

Niet ver van Boka Kokolishi heb je Seru Bentana. Er is ook een witte vuurtoren en vanaf daar heb je een leuke view over het park.

Seru Bentana en de vuurtoren

Wayaka 1, 2 en 3

Wayaka ligt aan de westkust en bestaat uit 3 plekken, waarvan Wayaka 2 mijn favoriete spot is. Via een trappetje naar beneden is het afgelegen strand goed te bereiken. Dan zie je pas echt dat dit adembenemend mooie strand eigenlijk niet zo groot is. Als je op rustige momenten bij Wayaka bent, dan heb je het strand bijna voor jezelf en is het de ideale plek om te genieten. Naast zwemmen kan je ook uiteraard snorkelen en duiken.

Wayaka 1, 2 en 3
Wayaka 1, 2 en 3
Wayaka 1, 2 en 3

Boka & Saliña Slagbaai

Boka Slagbaai is de ideale plek om te rusten, maar is ook voor vele reizigers een favoriete snorkel- en duikplek. Het heeft een rotsachtige kiezelstrand en er is mogelijkheid tot zwemmen, maar in het water komen kan aardig lastig zijn.

Vroeger was Slagbaai het een haven van Bonaire. Het is heel gek om je dat te kunnen voorstellen. De naam is afgeleid van Slachtbaai. Geiten werden er hier geslacht en gezout, voordat ze werden vervoerd naar Curaçao. De okergele gebouwen waren het douanekantoor, het zoutmagazijn, het opzichtershuis en het slachthuis. Maar het zou ook kunnen dat de naam afgeleid is van het woordje ‘salu’. Dat Papiamento is voor zout.

Boka & Saliña Slagbaai
Boka & Saliña Slagbaai
Boka & Saliña Slagbaai

Brandaris

Als je de kleine route doet, dan naar de Brandaris, de hoogste berg van Bonaire. Het heeft een hoogte van 241 meter en ligt in het midden van het park. Om de Brandaris te kunnen bereiken, begin je eerst aan een wandelroute van zo’n 1,5 tot 2 uur. Na het beklimmen van de berg kan je genieten van het prachtige uitzicht. Vanwege de hitte en om te zorgen dat je weer op tijd terug bent, moet je voor 12.00 uur aan de tocht begonnen zijn.

Hoe kom je in het Washington Slagbaai National Park?

Vanaf Kralendijk is het een half uur rijden naar het Washington Slagbaai National Park. Je rijdt naar de plaats Rincon en volgt vervolgens de borden met hagedissen naar het park. Het park is dagelijks geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur. Na 14.30 uur mag je het park niet meer betreden.

De toegangsprijs van het park hangt af of je in het bezit bent van een nature tag of dive tag.
– Als je een dive tag van 45 dollar hebt, dan kan gratis naar binnen.
– Als je een nature tag van 25 dollar hebt, dan betaal je 20 dollar per persoon.
– Als je geen dive of nature tag hebt, dan betaal je 45 dollar per persoon.
– Kinderen onder 12 jaar zijn gratis.
– De tag zijn strict persoonlijk en zijn alleen geldig met een betalingsbewijs en ID.

Ingang Washington Slagbaai National Park

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk om lekker te kunnen genieten van je bezoek aan het Washington Slagbaai National Park. Het is handig om je eigen snorkel- en duikset, strandlaken, goede wandelschoenen, hoed of pet, zonnebrandcrème, voldoende eten en drinken en eventueel (strand)spelletjes mee te nemen. Er zijn namelijk nauwelijks voorzieningen in het park.

Het is niet toegestaan om met een motor, scooter of squad het park te betreden. Het is aangeraden om met een pick-up, 4×4 of een jeep door het park te rijden. Als je met de auto gaat, zorg er voor dat je tenminste een half volle tank hebt en een reserveband meeneemt. Een 4×4 is niet verplicht. Ook een fiets is toegestaan als vervoersmiddel.

Als er slecht weer wordt verwacht, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met het park. Hun telefoonnummer is +599 7889015. Het park kan door weeromstandigheden blank komen te staan, waardoor het park kan besluiten om dicht te blijven.

Washington Slagbaai National Park - Seru Grandi

Bijzonder natuurpark

Een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park is zeker de moeite waard tijdens je reis in Bonaire. Het is een prachtig natuurpark vol met rotsformaties, cactussen en zoutmeren met flamingo’s. Ook kan je leguanen en hagedissen spotten. In het park vind je afgelegen strandjes met hagelwitte zand. Niet alle stranden zijn geschikt om te zwemmen, maar er blijven genoeg leuke snorkel- en duikplekken over. Je vindt Bonaire hier op z’n puurst. Ontdek het ongerepte natuur en ervaar de serene rust.

Op een gegeven moment maak je de beslissing welke route je gaat nemen. Ik heb de grote route gekozen. Het is een leuke route om te rijden. Ideaal als je veel tijd hebt en veel wil zien. Het enige minpuntje is dat je best lang in de auto bent, maar de vele hoogtepunten tijdens de rit maakt al veel goed. Maak veel stops en geniet van je trip in het park.

Wil je meer informatie over Bonaire? Lees ook deze artikelen over Bonaire voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *