Rondje noord van Bonaire: 1000 Steps Beach, Gotomeer en Rincon

17 januari 2021Angélico

Bonaire is een fantastisch eiland om te ontdekken met de auto of scooter. Naast de zuidelijke route kan je ook het noorden van het eiland verkennen. Deze route staat bekend als rondje noord met heuvelachtige cactuslandschappen, uitzichtpunten en het prachtige Gotomeer. In dit artikel vertel ik je meer over rondje noord van Bonaire en laat ik je de hoogtepunten van deze route zien.

De route

Het startpunt van de route van rondje noord is Kralendijk. Deze route kan je rijden met of zonder het Washington Slagbaai National Park als stop. Als je meerdere dagen verblijft op Bonaire adviseer ik je om het nationaal park van Bonaire los te bezoeken. Je hebt bijna een hele dag nodig om tussendoor leuke plekken te kunnen bezoeken en genieten van wat je ziet.

Vanaf Kralendijk rijd je via de westelijke kust langs Santa Barbara richting het Gotomeer. Aangezien een deel van de route eenrichtingsverkeer is, namelijk het deel tussen Santa Barbara en Karpata, neem je de route met de klok mee. Je ziet dan: Santa Barbara Crowns – 1000 Steps Beach – Tolo en Karpata – het Gotomeer – Rincon – lunchen bij Posada Para Mira – Cadushy Distillery – wel of geen Washington Slagbaai National Park – Boka Onima – Seru Largu – terug naar Kralendijk.

Rondje noord van Bonaire

De hoogtepunten van rondje noord

1000 Steps Beach

Als je voorbij de luxe woonwijk Santa Barbara Crowns bent, kom je al snel langs een schitterende weg langs de kust. Je bevind je op de Queen’s Highway en passeert diverse stranden en duik- en snorkelplekken, waaronder Jeff Davis en Weber’s Joy.

1000 Steps Beach
1000 Steps Beach

Een van de mooie stops tijdens het rondje noord is 1000 Steps Beach. Om bij het strand te kunnen komen, loop je via een lange kalkstenen trap naar beneden. Bij het tellen van de treden kom ik uit op 73 treden en dus zeker geen 1000 treden. Je kunt hier goed duiken en/of snorkelen en de kans op het zien van schildpadden in het prachtig blauwe zeewater is groot.

Tolo en Karpata

Na het mooie 1000 Steps Beach maakte ik een kleine stop bij Tolo, een ander geliefde duik- en snorkellocatie. Je hebt hier indrukwekkende rotswanden met fantastisch uitzicht op het felblauwe water. Na een aantal foto’s te hebben genomen, vervolgde ik de route naar Karpata.

Tolo en Karpata
Tolo en Karpata

Bij Karpata heb je een andere locatie die bij duikers populair is en minder geschikt is voor snorkelaars. Aan de overkant van de duiklocatie kan je een oud landhuis vinden. Het ligt er verlaten bij, maar het is toch wel grappig om even binnen een kijkje te nemen.

Tolo en Karpata
Tolo en Karpata

Het Gotomeer

Je kunt rechtsaf slaan (Kaminda Karpata) om meteen naar het dorp Rincon te kunnen gaan, maar het is toch veel leuker om nog even het Gotomeer mee te pakken op deze route. Het Gotomeer is namelijk een prachtig zoutwatermeer dat een belangrijke voedselplek is voor onder meer flamingo’s. Als je doorrijdt, kom je van zelf olieopslagbedrij BOPEC tegen. Omdat ik in het nabijgelegen Gotomeer al meteen de eerste flamingo’s van de dag zag, maakte ik daar even een quickstop.

Het Gotomeer
Het Gotomeer

Als je met de bocht mee gaat, ga je landinwaart de Kaminda Goto in. De weg komt uit op een parkeerplaats. Het is zeker een aanrader om daar even te stoppen en even naar boven te lopen voor een geweldig uitzicht op het Gotomeer. De afstand was helaas te groot om goede foto’s te maken met een flamingo erop.

Het Gotomeer
Het Gotomeer

Gelukkig was de teleurstelling maar van korte duur. Zodra je de parkeerplaats verlaat en vervolgens langs het water rijdt, heb je meestal meer geluk. Je kunt daar de flamingo’s dan van dichtbij zien. Neem de tijd om foto’s te maken en rijd daarna weer rustig verder.

Rincon

Wanneer je het Gotomeer hebt bezocht, rijd je door naar Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Het was vroeger zelfs de hoofdstad van het eiland. Nu is dat Kralendijk. In Rincon kan je nog de authentieke sfeer voelen. Het is een uitstekende plek om de lokale keuken te proberen, kerken te bezichtigen en wat je niet mag overslaan hier is een bezoek aan de Cadushy Distillery.

Rincon
Rincon
Rincon

Lunchen bij Posada Para Mira

Als je de lokale keuken wilt proeven, dan ben je in Rincon zeker op de goede plek. Er zijn twee restaurants die daar om bekend staan: Posada Para Mira en Rose Inn. Ik koos voor Posada Para Mira, omdat ik hoorde dat ze daar heerlijke lokale gerechten serveren. Daarnaast hebben ze een vaste kaart, dus de gerechten veranderen niet.

Posada Para Mira
Posada Para Mira

Aanraders bij dit restaurant zijn leguanensoep (de smaak heeft iets weg van kippensoep) en geitenstoof. Zijn lokale gerechten niet echt je ding, dan heb je de mogelijkheid om andere gerechten te bestellen. Je kunt het restaurant vinden op de weg naar Rincon toe. Let er wel op dat je hier alleen terecht kunt om te lunchen. Het is namelijk niet mogelijk om te dineren.

Cadushy Distillery

Wat je niet mag missen tijdens je rondje noord van Bonaire is een bezoek aan de Cadushy Distillery. De toegang is gratis. Vroeger waren ze op bepaalde dagen open, maar tegenwoordig kan je er maandag tot en met zaterdag terecht van 10.00 tot 17.00 uur. Bij aankomst werd ik vriendelijk ontvangen en kreeg ik de volgende vraag: “Heeft u weleens cactus gedronken?”

Cadushy Distillery
Cadushy Distillery

Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik kreeg een glaasje met Cadushy likeur om te proeven. Het is dus een likeur gemaakt van cactus. De smaak was prima. Vervolgens word je meegenomen naar een hele kleine distilleerderij waar ze uitleggen hoe zij hun likeuren maken. Na afloop van de korte rondleiding kan je ook andere likeuren proeven.

Cadushy Distillery
Cadushy Distillery
Cadushy Distillery

Deze distilleerderij heeft voor elk eiland dat hoort bij Nederland een unieke likeur gemaakt met als basis een kenmerkende ingrediënt van het eiland. Zo is er een likeur voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint Eustatius. Voor Sint Maarten konden ze niks specifieks vinden, dus werd de zesde likeur ter ere van het Nederlandse koningshuis een oranjelikeur. Ook het proeven van andere dranken is mogelijk. De likeuren en de dranken zijn te koop als souvenir.

Washington Slagbaai National Park

Na een bezoek aan Rincon vervolg je weer de route van rondje noord. Die kan je op twee manieren afmaken. De eerste manier is om eerst het schitterende Washington Slagbaai National Park te bezoeken. Het is zeker een must do als je op Bonaire bent. Het Washington Slagbaai National Park is een gigantisch natuurpark dat ruim 5600 hectare groot is. Je kunt een dagtour met gids doen, maar het park op je eigen houtje bezoeken is veel leuker. Je kunt er zoutmeren en bergen zien, maar ook dieren spotten en zwemmen bij hagelwitte stranden.

Lees meer over Washington Slagbaai National Park: ervaar Bonaire op z’n puurst

Washington Slagbaai National Park
Washington Slagbaai National Park

Boka Onima en Seru Largu

Een andere manier om rondje noord te beëindigen is het Washington Slagbaai Natonal Park over te slaan en meteen naar Boka Onima en Seru Largu te gaan.  Bij Boka Onima kan je een aantal indrukwekkende oude indianenrotstekeningen bewonderen en een mooie inham zien waar golven erop los beuken. In Seru Largu heb je vanaf een grote heuvel een prachtig uitkijkpunt over Bonaire. Ideaal als je de zonsondergang wilt zien. Daarna rijd je door en ben je weer terug in Kralendijk.

Meer Bonaire

Ook rondje noord is echt een begrip in Bonaire. Je ontdekt het noordelijke gedeelte van Bonaire met deze bijzondere route langs mooie hoogtepunten als 1000 Steps Beach, het Gotomeer en Rincon. Als je in Bonaire bent, dan moet je zeker de auto of scooter pakken om deze route van je must do lijst op Bonaire te kunnen afvinken. Andere aanraders zijn rondje zuid, het bezoeken van het Washington Slagbaai National Park en Klein Bonaire.

Wil je meer informatie over Bonaire? Lees ook deze artikelen over Bonaire voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Rondje noord van Bonaire: 1000 Steps Beach, Gotomeer en Rincon

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.