Phnom Penh: de indrukwekkende hoofdstad van Cambodja

2 april 2023Angélico

Laatst aangepast op 3 februari 2024

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en is precies wat je van een Aziatische stad kunt verwachten. Glimlachende locals in de chaos van voorbijrazende tuktuks en jouw zintuigen die heerlijke geuren van de lokale markten ruiken. In dit artikel geef ik je de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je deze bijzondere stad wilt bezoeken.

Phnom Penh is een geweldige begin- of eindpunt van je reis door Cambodja. Sommige reizigers slaan deze stad over en gaan direct doorreizen richting het strand of naar de tempels van Angkor Wat. Dat is jammer, want als je Cambodja echt wilt leren kennen dan kan je deze stad niet overslaan. Dat heeft te maken met de keiharde en verschrikkelijke geschiedenis van het land.

In 1975 kwam de Rode Khmer, onder leiding van dictator Pol Pot, aan de macht in Cambodja. Zij hebben de hoofdstad helemaal verwoest. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de dood van zo’n 1,7 tot 2 miljoen inwoners. Dat is grofweg een kwart van de bevolking van Cambodja. Om de geschiedenis van het land te begrijpen, mag een indrukwekkende bezoek brengen aan de Killing Fields (Choeung Ek) en de S21-gevangenis (Tuol Sleng-museum) niet ontbreken.

Gelukkig zijn er ook andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Phnom Penh. Zo kan je naar het bijzondere Koninklijk Paleis, over de levendige boulevard wandelen en lekker eten op de Night Market.

Handig om te weten

Beste reistijd:
November t/m maart

Visum:
Ja

Munteenheid:
Cambodjaanse Riel / Amerikaanse dollar

Wereldstekker:
Ja

Wat te doen in Phnom Penh – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 9 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Phnom Penh in willekeurige volgorde.

1. Het indrukwekkende Killing Fields

Een van de bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken is de indrukwekkende Killing Fields (Choeung Ek). Duizenden mannen, vrouwen en kinderen zijn hier op mensonterende wijze vermoord en begraven in een van de massagraven. Bij de ingang van het complex vind je een toren met duizenden schedels. Een bezoek aan de Killing Fields zal niet het leukste onderdeel van je reis zijn door Cambodja, maar is wel de moeite waard wanneer je in Phnom Penh bent. Bezoek de Killing Fields met deze voorrangsticket.

Lees ook: Killing Fiels & S21-gevangenis: de keiharde geschiedenis van Cambodja

Killing Fields - Phnom Penh

2. De bizarre S21-gevangenis

Na de Killing Fields kan je de S21-gevangenis (Tuel Sleng museum) bezoeken. Wat ooit een middelbare school was, werd het gebouw tijdens het bewind van Pol Pot gebruikt als gevangenis. Dit was de plek waar de gevangenen werden ondervraagd en gemarteld, voordat ze naar de Killing Fields werden gebracht. Deze gevangenis stond beter bekend als de plek waar mensen naar binnen gaan en nooit meer naar buiten komen. Bezoek de S21-gevangenis met deze voorrangsticket.

Lees ook: Killing Fiels & S21-gevangenis: de keiharde geschiedenis van Cambodja

S21-gevangenis - Phnom Penh

3. Bewonder het Koninklijk Paleis

Middenin de stad vind je het Koninklijk Paleis. Het is de verblijfplaats van koning Sihamoni. Je kunt er informatie vinden over de geschiedenis van de koninklijke familie, een mooie binnenplaats en enkele interessante tempels. Tijdens je bezoek aan het Koninklijk Paleis is alleen de troonzaal en een paar andere gebouwen eromheen te bezichtigen.

4. Bekijk de Zilveren Pagode

Naast het Koninklijk paleis ligt de Zilveren Pagode, ook wel Wat Preah Keo (tempel van de smaragden Boeddha). De naam komt van de 5.329 zilveren tegels waarmee de vloer van de tempel is bedekt. Elke tegel weegt ongeveer 1 kilo. Binnen in de tempel vind je een enorme Gouden Boeddha. Het beeld is gemaakt van puur goud en is ingezet met diamanten.

5. Bezoek het National Museum

Naast het Koninklijk Paleis ligt het National Museum van Cambodja. Het is een indrukwekkend museum waar je meer dan dan 5.000 voorwerpen uit de oude Angkor-periode kunt bewonderen. Als je Angkor Wat nog gaat bezoeken, dan is dit een leuke voorbereiding. Alleen het gebouw van het museum zelf is een architectonisch meesterwerk.

6. Waanzinnig uitzicht vanaf de Wat Phnom

De Wat Phnom is een tempel die op een hoge heuvel staat midden in de stad. Hierdoor heb je een waanzinnig uitzicht over de hoofdstad. De tempel is leuk om te zien, maar het zal niet de meest indrukwekkende zijn als je een rondreis maakt door Cambodja. Toch is het een leuke plek om te bezoeken vanwege de gezellige sfeer die er hangt. Ook de locals komen hier graag.

Wat Phnom - Phnom Penh

7. Slenter over een van de markten

Net als in andere plekken in Azië heeft Phnom Penh genoeg markten die je kunt bezoeken. De leuke markten van de hoofdstad zijn: Central Market, Russian Market en Old Market. Zo kan je de Central Market (Phsar Thmei) herkennen aan het beige gebouw met een grote koepel in het midden waar je alles kunt vinden. De Russian Market dankt zijn naam aan de Russische expats die hier hun spullen kochten en de Old Market is de meest authentiekste markt van de hoofdstad waar je voornamelijk veel fruit vindt.

Central Market - Phnom Penh

8. Leuke wandeling over de boulevard langs de rivier

Phnom Penh heeft een kilometerslange boulevard, genaamd Sisowath Quay, aan de Tonlé Sap rivier. Ontdek het lokale leven en maak een leuke wandeling over de levendige boulevard. Onderweg kom je heel veel locals tegen die langs de waterkant genieten. Langs de weg zie je allemaal gezellige restaurants, cafés en bars. Ook kan je een boottocht boeken over de rivier.

Boulevard - Phnom Penh

9. Eten scoren op de Night Market

Aan de boulevard van Phnom Penh vind je de Night Market. Een van mijn favoriete stops als ik een Aziatische stad bezoek. Naast kleding en souvenirs kan je hier ook terecht voor een lekker hapje en een drankje. De perfecte plek om het lokale street food te proeven. Bestel eten bij een van de verschillende kraampjes en nuttig het daarna op een vloerkleed. De Night Market is een gezellige plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Night Market - Phnom Penh

Eten en drinken Phnom Penh

In Phnom Penh heb je een grote keuze aan eet- en drinkgelegenheden en kan je bijna op elke hoek van de straat lekker eten. Veel leuke restaurants liggen rond de rivieroever. Vooral de westerse restaurants kan je hier vinden. Voor lokale restaurants kan je het beste de aangrenzende straten inlopen. Ook is de Night Market een aanrader om eten en drinken te scoren.

Vervoer Phnom Penh

Phnom Penh heeft geen uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. De beste manier om je te verplaatsen in de hoofdstad is de tuktuk. Op elke hoek van de straat zijn wel tuktuks te vinden. De meeste chauffeurs spreken wat Engels. Spreek van tevoren een bedrag en een tijd af en laat je door de chauffeur naar de hoogtepunten van de stad vervoeren.

Wil je van Phnom Penh Airport naar het centrum, dan kan je de citybus, de tuktuk of met de taxi naar het centrum nemen. Voor de citybus betaal je ongeveer 0,40 USD, met de tuktuk tussen de 7,00 en 12,00 USD (afhankelijk van de afstand) en met de taxi tussen de 9,00 en 15,00 USD (afhankelijk van de afstand). De reis duurt tussen de 30 en 60 minuten.

Phnom Penh

Hoe kom je in Phnom Penh?

Met het vliegtuig

Vanuit Amsterdam gaan er verschillende vluchten met een 1 of 2 stops naar Phnom Penh. Afhankelijk van waar en het aantal tussenstops duurt de vlucht minstens 16 uur. Ben je van plan om op reis te gaan naar Phnom Penh? Vind hier de goedkoopste vlucht naar Phnom Penh. Een retourticket heb je vanaf 774 euro.

Ook kan je vanaf andere grote steden in Azië vliegen naar Phnom Penh. Zo gaan er vluchten vanaf Bangkok, Hanoi, Kuala Lumpur en Singapore naar de hoofdstad van Cambodja.

TIP: Je auto parkeren op Schiphol? Kies dan voordelig voor P3 Lang Parkeren of P6 Parking. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere parkeerplaats op loopafstand van het vliegveld, reserveer dan een parkeerplaats via Parkos, EazzyPark of Parkcare.

Met de bus

Binnen Cambodja kan je vanuit Battambang (5 uur), Siem Reap (6 uur) en Sihanoukville (4 uur) met de bus naar Phnom Penh. Ook kan je vanuit Ho Chi Minh City in Vietnam (6 uur) naar de hoofdstad reizen. Koop online kaartjes via 12Go.asia.

Overnachten Phnom Penh

In Phnom Penh heb je een ruim aanbod aan hotels en hostels waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Phnom Penh. Prijzen vanaf 5 euro per nacht.

Verder reizen na Phnom Penh

Heb je Phnom Penh bezocht en wil je meer zien van Cambodja? Andere plekken die je kunt bezoeken zijn Battambang, Koh Rong, Koh Rong Samloem, Siem Reap en Sihanoukville. Ook kun je reizen naar Ho Chi Minh City in Vietnam.

Meer Cambodja

Wil je meer informatie over Cambodja? Lees ook deze artikelen over Cambodja voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Phnom Penh: de indrukwekkende hoofdstad van Cambodja

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *