Een dagtrip op Malta: Mosta, Mdina en Dingli Cliffs

30 januari 2022Angélico

Laatst aangepast op 14 oktober 2023

In het midden op Malta liggen drie prachtige plaatsen, Mosta, Mdina en Dingli Cliffs, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt daarvoor een dagtrip ondernemen en deze plekken vanuit Valetta bezoeken. In dit artikel vertel ik je meer over deze bijzondere plekken en wat je er kunt doen als je ze gaat bezoeken.

Dagtrip Mosta, Mdina en Dingli Cliffs

Om meer van Malta te kunnen zien, is het ondernemen van een dagtrip zeker een ideale manier om het eiland te verkennen. Zo kan je een dagtrip maken naar Mosta, Mdina en Dingli Cliffs. Het zijn drie prachtige plaatsen die in het midden van het land te bezoeken zijn. Je kunt deze plekken makkelijk bereiken door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Als je een auto gehuurd hebt op Malta, dan kan je een leuke roadtrip erheen maken. Een andere mogelijkheid is om met een georganiseerde tour mee te gaan.

Handig om te weten

Beste reistijd:
Mei, juni en september

Visum:
Nee

Munteenheid:
Euro

Wereldstekker:
Nee

Mosta

Je vertrekt vanuit Valetta, de hoofdstad van Malta, en gaat naar Mosta, de eerste stop van deze dagtrip. Er zijn een aantal bussen die naar dit stadje gaan, zoals lijnen 41 en 42 of je pakt de huurauto. Mosta betekent centrum en dat is gezien de ligging van dit stadje niet gek. In Mosta is er niet heel veel te doen, behalve het bezichtigen van de Mosta Dome. Het is de grote publiekstrekker van dit stadje. Deze neoklassieke kerk met beroemde koepel is gebaseerd op het Patheon in Rome.

Wat mij betreft is het zeker de moeite waard om te zien. Het verhaal over deze koepelkerk is heel bijzonder, want in de Tweede Wereldoorlog is er een bom gevallen die niet is ontploft. Gelukkig raakte niemand gewond, want toen het gebeurde waren er 300 mensen in de kerk die de mis bijwoonden.

Voor het betreden van de kerk betaal je 2 euro (januari 2022). Als je de koepel binnenkomt, word je verrast door de grootte ervan en de mooiheid. Het is zeer indrukwekkend. Daarnaast kan je de binnengalerij bezoeken en een rondleiding krijgen door de schuilkelders die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Met een combinatieticket van 5 euro (januari 2022) heb je toegang tot al deze attracties.

Mdina

Na een bezoek aan Mosta rijd je verder met de huurauto of buslijn 186 naar Mdina. Het is de voormalige hoofdstad van Malta en staat bekend als The Silent City. Deze unieke stad ligt centraal op het eiland op de top van een heuvel en is volledig ommuurd. Eigenlijk is deze stad helemaal niet zo groot, want er wonen zo’n 300 mensen.

Mdina gate

Je loopt de brug over en komt de stad binnen via de elegante 18e -eeuwse Mdina poort. Je kunt genieten van alles wat Mdina te bieden heeft en gemakkelijk door de stad wandelen. De stad is enorm fotogeniek vanwege de charmante smalle straatjes en een mix van middeleeuwse en barokke gebouwen. De prachtige huizen zijn fantastisch om te zien.

Er zijn diverse bezienswaardigheden te zien in Mdina, waaronder de St. Paul’s Kathedraal. Vanaf Bastion Square heb je de beste uitzichten over de omgeving van Mdina. Daarnaast kan je in de stad ook heerlijk lunchen. De meeste mensen stoppen voor een hapje bij de Fontanella Tea Garden (met uitzicht) of bij Coogi’s Restaurant & Tea Garden. Bij het laatstgenoemde restaurant heb ik iets bijzonders geprobeerd. Een van de lokale gerechten op Malta is het eten van konijn. Durf je het niet aan, dan zijn er andere gerechten waar je uit kan kiezen.

Dingli Cliffs

De laatste stop van deze dagtrip is de Dingli Cliffs. Er rijden verschillende bussen vanaf Mdina naar deze plek toe, waaronder buslijn 181 en 201. Als je een liefhebber bent van mooie uitzichten dan moet je zeker deze plek bezoeken. De Dingli Cliffs zijn kalkstenenrotsen en bevinden zich aan de westkust van Malta. Je hebt bij de Dingli Cliffs een uitkijkpunt waar je een fantastisch panoramisch uitzicht hebt over de zee. Ook kan je de St. Mary Magdalena Kapel zien. Bij de kliffen zie je dat er land wordt bebouwd.

Je kunt een prachtige wandeling maken over de uitgestrekte kliffen. Vergeet zeker niet om prachtige foto’s te maken. Op het hoogste punt sta je 253 meter boven de zee. Ik kreeg de tip dat dit een mooie plek is om de zonsondergang te aanschouwen. Helaas was het daar een beetje te bewolkt voor.

Aan het eind van de middag keer je vanuit de Dingli Cliffs terug naar Valetta. Ik nam de bus richting Valetta, maar na enkele meters begaf de bus door een technische storing. De buschauffeur wist nog niet of er een vervangende bus zou komen of dat er een monteur zou worden gestuurd. De volgende bus volgens de dienstregeling zou pas over 30 minuten komen. Hierdoor zaten we nog wel even in de bus. Om de tijd een beetje te doden, liep ik naar de kliffen toe om nog even van het mooie uitzicht te genieten.

Er kwam nog geen vervangende bus en een monteur was nog niet te zien. Dit duurde nog wel een tijdje. Uiteindelijk zagen we in de verte in de tegengestelde richting een bus aankomen. Die ging weer terug naar Mdina, Rabat. Vandaar heb ik de bus weer naar Valetta genomen om te dineren.

Meer Malta

Als je op zoek bent naar een leuke dagtrip op Malta, dan raad ik je aan om Mosta, Mdina en Dingli Cliffs te bezoeken. Deze drie bijzondere plaatsen liggen vlakbij elkaar, waardoor je ze gemakkelijk in een dag kunt verkennen. Zo kom je een prachtige koepelkerk tegen, ontdek je de oude stad van Malta en eindig je met een prachtige wandeling langs de kliffen.

Wil je meer zien van Malta? Vanuit Valetta kan je verschillende dagtripjes ondernemen naar de eilanden Comino en Gozo, het mooie visserdorp Marsaxlokk, de Blue Grotto, St Peters Pool en Popeye Village. Ook kun je met het vliegtuig reizen naar Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië, Jordanië, Kroatië, Spanje, Tunesië en Turkije.

Wil je meer informatie over Malta? Lees ook deze artikelen over Malta voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Een dagtrip op Malta: Mosta, Mdina en Dingli Cliffs

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *