Dagtrip Comino en Gozo: een fantastische boottocht naar Blue Lagoon

23 januari 2022Angélico

Laatst aangepast op 14 oktober 2023

Als je op Malta bent, dan kan een dagtrip naar Comino en Gozo niet ontbreken. De eilanden vlakbij Malta zijn razend populair om te bezoeken. Zo is de Blue Lagoon het hoogtepunt van Comino en kan je de mooiste bezienswaardigheden op Gozo ontdekken. In dit artikel neem ik je mee en vertel ik je over de leuke dagtrip naar de eilanden Comino en Gozo.

Dagtrip Comino en Gozo

Comino en Gozo zijn twee eilanden die horen tot de eilandengroep van Malta. Ze liggen op enkele kilometers van de noordelijke kust van Malta. Comino is het kleinste eiland dat bewoond is (3 mensen door het jaar heen) en ligt tussen Malta en Gozo in. Het eiland heeft een oppervlakte van 3,5 vierkante kilometer. Gozo daarentegen is ongeveer 67 km2 groot. De hoofdstad van dit eiland is Victoria en wordt ook wel Rabat genoemd. Je merkt meteen dat je in een andere omgeving bent als je op Gozo aankomt. Het eiland is veel groener en rustiger dan Malta.

Een dagtrip naar Comino en Gozo is een uitstekende activiteit om te doen. Je kunt de eilanden het best bezoeken met een boottocht vanaf Malta of kies voor een georganiseerde dagtrip. Als je zelf op pad gaat, dan raad ik je aan om vroeg te vertrekken en de eerste boot naar Comino te nemen. Het wordt gedurende de dag steeds drukker en zo heb je het eiland eerst helemaal voor jezelf. Dus laat je verrassen en breng een bezoek aan de eilanden Comino en Gozo.

Wat te doen op Comino en Gozo – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Comino

Je dagtrip naar Comino en Gozo begint met een fantastische tour langs de rotsformaties en inhammen met uitzicht op het prachtige Comino. Nadat je bent aangemeerd op het eiland, zie je rechts een strandje dat uitzicht heeft op de Blue Lagoon.

Blue Lagoon

Dit is verreweg het hoogtepunt van het eiland en de beste plek om te zwemmen, snorkelen en te relaxen. Heb je ooit zo’n plek met heldere en prachtige turquoise wateren gezien? Vergeet daarom niet je zwemkleding mee te nemen. Gedurende de dag komen er steeds meer mensen aan die van deze adembenemende locatie willen genieten (vooral in de zomermaanden). Ga daarom zo vroeg mogelijk naar het eiland om de Blue Lagoon helemaal voor je zelf te hebben.

Blue Lagoon - Dagtrip Comino en Gozo

Cominotto

Wil je tijdelijk even op een onbewoond eiland wanen, dan kan je vanuit de Blue Lagoon zwemmend naar de overkant gaan. Je bent dan op het naastgelegen eilandje Cominotto. Hoe cool is dat?

Santa Maria Bay

Als je naar een iets rustigere plek zoekt, dan kan je bijvoorbeeld naar andere (rotsige) stranden gaan. Zo is Santa Maria Bay op loopafstand van de Blue Lagoon. Daarnaast kan je verder een mooie wandeling maken over het kleine eiland.

Crystal Lagoon

Langs de kliffen heb je een schitterend uitzicht over de wateren. Ook kan je dan Crystal Lagoon vanaf boven zien. Als je hier wilt zwemmen of duiken, is deze onwijs mooie lagoon alleen per boot te bereiken. Verder is er op het eiland de Saint Mary’s Tower (was tijdelijk gesloten tijdens mijn bezoek) te bezoeken en een verlaten ziekenhuis te zien.

Gozo

Na een bezoek aan Comino verlaat je het eiland en ga je met de boot naar Gozo. Dit is het ideale moment om te gaan lunchen. Je kunt hiervoor naar de hoofdstad Victoria gaan. Vervolgens is het tijd om het prachtige eiland te verkennen met de auto, scooter, bus of fiets. Maak een keuze tussen een aantal schitterende bezienswaardigheden die je op Gozo wilt ontdekken, want er zijn zoveel dingen te zien en te doen. Daarvoor zou je minstens een aantal dagen op Gozo moeten zijn.

Victoria en Citadel

Zoals eerder gezegd is Victoria de hoofdstad van Gozo, dat ook weleens Rabat wordt genoemd. Je kunt deze charmante plek natuurlijk niet overslaan. Naast enkele restaurants, is het een perfecte plek om even rond te slenteren.

Je kunt vanaf Victoria ook naar de Middeleeuwse Citadel. In deze omwalde stad kan je een een mooie klim maken met goede uitzichten over Gozo. De Citadel kent een aantal schitterende gebouwen en een aantal leuke musea die je kunt bezoeken. Zo kan je de Kathedraal van Maria-Tenhemelopneming bezichtigen.

TIP: Voor 5 euro (januari 2022) kan je The Citadella ticket kopen dat toegang geeft tot de volgende musea: Gozo Museum of Archaeology, Gran Castello Historic House, Gozo Nature Museum, Old Prison en Citadel Visitor Centre.

Overige bezienswaardigheden op Gozo

Na een bezoek aan Victoria en Citadel heb je de mogelijkheid om andere prachtige plekken van Gozo te ontdekken. Je zult een aantal keuzes moeten maken welke bezienswaardigheden je nog wilt zien.

Voor historische plaatsen zijn de Ggantija Temples, Ta’ Kola Windmill en Ta’ Pinu Basilica aanraders. Ook kan je de zoutpannen bij Xwejni Bay bezoeken. Wil je nog meer stranden zien op Gozo, dan kan je het beste naar Il-Mixta Cave bij Ramla Bay, Wied il-Ghasri en The Blue Hole bij Dwejra Bay gaan.

Aan het eind van de dag keer je vanuit Gozo terug naar Malta met de ferry. Op de terugweg naar Mgarr, waarvan de boot naar Malta vertrekt, kan je de Rotunda St. John Baptist Church in Xewkija bezoeken en voor 3 euro (januari 2022) mag je met de lift naar het dak voor een mooi panoramisch uitzicht over Gozo. Een aanrader is dat je met een wenteltrapje zelfs bij de klokkentoren kan komen. Doe het vooral niet als ze aan het bellen zijn, want dan hoor je een tijdje niks ;).

Dagtrip Comino en Gozo

Hoe kom je op Comino en Gozo?

Om op de eilanden Comino en Gozo te kunnen komen, kan je een (verzorgde) dagtrip met de boot maken. De boottocht zelf is al een leuke ervaring op zich. Dit kan je boeken bij een van de vele organisaties die een dagtrip aanbieden naar Comino en Gozo. De kosten zijn minstens 20 euro per persoon (exclusief eten en drinken).

Je kunt er ook voor kiezen om deze dagtrip zelf te organiseren. Je moet daarvoor eerst naar Cirkewwa gaan, met de huurauto (ruim 45 minuten) of bus (ruim 60 minuten), waar je de boot neemt naar Comino en Gozo.

TIP: Ik raad je aan om de eerste boot die naar Comino gaat te nemen, omdat het gedurende de dag steeds drukker wordt op het eiland. Je hebt voordat de groepen mensen en tours aankomen deze mooie plek voor je zelf. Ook kan je een er voor kiezen om eerst Gozo te bezoeken en dan aan het einde van de dag naar Comino te komen.

Vanuit Malta naar Comino

Als je met jouw dagtrip eerst Comino wilt bezoeken, dan vertrek je vanaf Cirkewwa of Marfa. Als je een huurauto hebt, dan kan je er makkelijk komen. Wil je er met de bus komen, dan gaat er vanaf Valetta de lijnen  41, 42 en 232. Vanaf Sliema en St. Julians kun je lijn 222 nemen.

Vanuit Cirkewwa vertrekt er een boot van Comino Ferries naar Comino. De eerste boot vertrekt rond 9.10 uur en de boottrip duurt zo’n 25 minuten. Voordat je Comino bereikt, krijg je nog eerst een fantastische tour langs de rotsformaties en inhammen. Je kunt gemakkelijk een ticket naar Comino kopen voordat je gaat boarden bij de kiosk (vertrekpunt). Een retourticket kost 13 euro (januari 2022).

Vanuit Comino naar Gozo

Als je bij het kopen van je retourticket laat weten aan Comino Ferries dat je naar Gozo wilt, dan kan je met dezelfde retourticket naar Gozo en geven ze je informatie over de vertrektijden naar het eiland. Je vertrekt vanaf de plek waar je bent aangemeerd bij Blue Lagoon, Comino. Let goed op de vertrektijden, omdat ze vanaf 12.00 uur pas naar Gozo gaan. Ik nam de boot van 12.00 uur, zodat er genoeg tijd is om Gozo te verkennen. De boottocht naar Gozo duurt zo’n 10 minuten.

Je kunt daar de bus nemen naar Victoria, de hoofdstad van Gozo. Vanaf daar kan je alle kanten op. Als je een huurauto hebt, dan ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer en kan je zelf beslissen wat je wilt zien, wanneer je wilt zien. Je kunt op het eiland ook een scooter of fiets huren. Mocht je zoveel mogelijk bezienswaardigheden willen zien, dan kan je de rode Hop-On Hop-Off bus nemen.

TIP: Houd er rekening mee dat de meeste busverbindingen via Victoria gaat!

Vanuit Gozo naar Malta

Vanaf Mgarr op Gozo kan je de Gozo Channel Line ferry terug naar Malta nemen en de boottocht duurt zo’n 25 minuten. De ferry vaart 24 uur per dag. Je kunt gemakkelijk een ticket kopen voordat je gaat boarden. Een enkele ticket kost 4,65 euro (januari 2022). Er rijden vanuit Cirkewwa diverse bussen terug naar Valetta, St. Julians of andere plekken op Malta.

Dagtrip Comino en Gozo

Organisaties dagtrip Comino en Gozo

Er zijn een aantal aanbieders die een dagtrip naar Comino en/of Gozo organiseren. Je vertrekt dan vanaf Sliema of Bugibba / St. Paul’s Bay. Afhankelijk van wat voor soort dagtrip je kiest, stap je op een catamaran en maak je een boottocht langs de kust. Je kunt dan zwemmen in kristalhelder water bij Blue Lagoon. Ook zijn er dagtrips waarbij je na Comino vervolgens naar Gozo gaat. Bij de boottocht is het meestal exclusief eten en drinken. Een pick-up bij je verblijf kan eventueel voor extra kosten geregeld worden. De dagtrip duurt meestal 5 – 6 uur. De kosten van een dagtrip Comino en Gozo zijn vanaf 20 euro (januari 2022).

Voorbereiding dagtrip Comino en Gozo

Een goede voorbereiding is het halve werk om lekker te kunnen genieten van je dagtrip naar Comino en Gozo. Het is raadzaam om een rugzak en voldoende drinken mee te nemen. Op zowel Comino als Gozo kan je in euro’s betalen.

Op Comino heb je de mogelijkheid om te zwemmen bij Blue Lagoon, dus zonnebrandcrème, zwemkleding, eigen snorkel- en duikset, (onderwater)camera, hoed of pet, strandlaken en eventueel (strand)spelletjes kan je meenemen. Houd er rekening mee dat het er in de zomermaanden erg druk is. De beste plekken zijn mogelijk al bezet. Op Gozo heb je ook leuke plekken waar je kunt zwemmen.

Toffe dagtrip naar eilanden Comino en Gozo

Een dagtrip naar Comino en Gozo is eigenlijk een must-do als je vakantie viert op Malta. Het is een onvergetelijk activiteit om te doen. De prachtige eilanden liggen maar zo’n 25 minuten varen vanaf Malta. Zo kan je je de verschillende kleuren blauw in de zee aanschouwen, een heerlijke duik maken bij Blue Lagoon en heb je schitterende bezienswaardigheden op Gozo die je kunt ontdekken. Heb je meer tijd te besteden op de eilanden, dan zou ik je zeker aanraden om Comino en Gozo afzondelijk van elkaar te bezoeken!

Wil je meer informatie over Malta? Lees ook deze artikelen over Malta voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterst: Dagtrip Comino en Gozo: een fantastische boottocht naar Blue Lagoon

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *