Lanzarote: het meest spectaculaire Canarische eiland

10 april 2022Angélico

Een vakantie op Lanzarote is wat mij betreft een aanrader. Op het Canarische eiland vind je pittoreske dorpjes en prachtige witte zandstranden. Maar wat het eiland heel spectaculair maakt is het vulkanische landschap. Een bezoek aan het Nationaal Park Timanfaya mag dan niet ontbreken om de lavavelden en rotskraters te zien. In dit artikel geef ik je de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je dit spectaculaire Canarische eiland wilt bezoeken.

Lanzarote behoort tot de Canarische Eilanden. Het is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, waar ook Gran Canaria, Fuerteventura en Tenerife onderdeel van uitmaken. Hoewel Lanzarote ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara ligt, is het eiland Europees en kan jij gewoon gebruik maken van je Nederlandse bel- en internetbundel. Wel zo handig.

Een bekende man op Lanzarote waarover je veel zult horen en lezen is César Manrique. Deze architect en kunstenaar heeft veel invloed gehad op de meest bijzondere bezienswaardigheden op het eiland. Hij heeft ervoor gezorgd dat er een wet is die hoogbouw op het eiland voorkomt. Daarom zal je in de populaire badplaatsen geen enorme hotels en resorts tegenkomen.

Handig om te weten

Beste reistijd:
Mei, juni en september

Visum:
Nee

Munteenheid:
Euro

Wereldstekker:
Nee

Wat te doen op Lanzarote – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 15 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Lanzarote in willekeurige volgorde.

1. Verken Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote

De hoofdstad van het vulkanische eiland is Arrecife en het ligt vlakbij de luchthaven. Heel groot is deze pittoreske stad niet, maar het is wel de moeite waard om een bezoekje te brengen. Er zijn een aantal hoogtepunten waar je naar toe kunt. Zo kan je door het centrum wandelen en de mooie witte huisjes aanschouwen. Ook El Charco de San Ginés, de haven met kleurrijke vissersbootjes, is de moeite waard om te bezoeken. 

Verderop ligt het Castillo de San Gabriel (entree is 3 euro, februari 2022). Het imposante fort uit de 16e eeuw ligt in de zee en is te bereiken via de bruggen. Vroeger werd het gebruikt om piraten tegen te houden en tegenwoordig is het een historisch museum. Op het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad. Loop vervolgens over de kilometers lange promenade richting Playa del Reducto, het strand van Arrecife. Lanzarote heeft naast dit strand nog andere schitterende stranden die je niet mag missen.

Arrecife
 El Charco de San Ginés

2. Het prachtige Nationaal Park Timanfaya

Wanneer je op Lanzarote bent, dan mag een bezoek aan het Timanfaya National Park niet ontbreken. Het park is gratis te bezoeken en is ontstaan door de verschillende enorme vulkaanuitbarstingen. De overheid wil met het park de verwoestende kracht van vulkanen en tegelijkertijd de schoonheid laten zien.

Wil je ook naar de Montañas del Fuego gaan, dan betaal je entree van 12 euro (februari 2022). Ik raad je aan om dit wel te doen, want dit is het meest spectaculairste gedeelte van het park. Bij de entree hoort een busrit voorzien van audiogids waarbij je langs een aantal toffe uitzichtpunten rijdt. Helaas mag je niet zelf door dit gedeelte van het park rondlopen ter bescherming van de natuur.

Ook kan je een dagtour door het Timandaya National Park-gebied boeken. Naast een bezoek aan de Montañas del Fuego kom je met deze dagtour ook langs Los Hervideros, El Golfo, het Groene Meer, wijnmakerij La Geria en dorp Yaiza. Je betaalt 35 euro (februari 2022).

Nationaal Park Timanfaya
Nationaal Park Timanfaya
Nationaal Park Timanfaya

Als je denkt dat dit alles is, dan krijg je nog meer spektakel te zien. Na afloop krijg je een aantal demonstraties te zien. Je krijgt van een medewerker een handjevol stenen om te voelen hoe heet het onder de grond is. Ook zie je hoe hooi door de warmte wordt verbrand. Als laatste gooit een medewerker een emmer water in de diepste krochten van de aarde. Schrik niet, want binnen enkele seconden komt er kokend hete stoom eruit. In het restaurant kan je vlees proeven dat op een vulkanische BBQ wordt bereid. 

TIP: Het park is van 9.00 – 17.00 uur open. Ik raad je aan om zo vroeg mogelijk naar de ingang van Montañas del Fuego te rijden en met de eerste gegidste bus van 9.30 uur te gaan. Na 9.30 uur wordt het steeds drukker en ontstaat er file, want er zijn maar een beperkt aantal parkeerplaatsen.

TIP: Mocht je een begeleide wandeling in het park willen maken, reserveer dan maanden van tevoren omdat het heel populair is om te doen en snel is uitverkocht. Reserveren kan via de website van de nationale parken van Spanje. Vraag naar de Tremensana Route of de Coastal Route. Ook kan je via GetYourGuide een begeleide wandeling boeken.

3. Het Groene Meer van Charco de los Clicos / El Golfo

In het Timanfaya Nationaal Park kan je nog een ander spectaculair natuurverschijnsel zien. Bij de baai van El Golfo, een dorpje in het westen van het eiland, kan je naar het adembenemende uitzichtpunt lopen om Charco de los Clicos te zien. Het zwarte vulkanische zandstrand is omgeven door rode kliffen en Lago Verde, een grote groene meer die door algenvorming zijn smaragdkleur krijgt. Je kunt dit strand niet betreden om lekker te gaan zonnen, omdat het ter bescherming is afgesloten.

TIP: Met een dagtour door het Timandaya National Park-gebied kan je ook het Groene Meer van Charco de los Clicos bezoeken.

Groene Meer van Charco de los Clicos / El Golfo
Groene Meer van Charco de los Clicos / El Golfo
Groene Meer van Charco de los Clicos / El Golfo

4. Natuurfenomeen Los Hervideros

Een natuurfenomeen die je kunt bezoeken is Los Hervideros. Langs de kust vind je bijzondere rotsformaties en indrukwekkende kliffen die te bewonderen zijn. Er zijn grotten ontstaan die gedeeltelijk onder water liggen. Tussen en boven de rotsen is een pad aangelegd zodat je tussen Los Hervideros kunt wandelen.

TIP: Met een dagtour door het Timandaya National Park-gebied kan je ook Los Hervideros bezoeken.

Los Hervideros - Lanzarote

5. Bijzondere plaats Salinas de Janubio

Salinas de Janubio is een bijzondere plaats waar zout uit zeewater wordt gewonnen. Het zijn de grootste zoutpannen van de Canarische eilanden. Vroeger werd het zout gebruikt om vis en vlees mee te pekelen. Door de komst van koel- en vriessystemen is dit onrendabel geworden. Tegenwoordig kan je een bezoekje hieraan brengen om het prachtig schaakbord van verschillende kleuren door de verschillende zoutpannen te aanschouwen.

Salinas de Janubio - Lanzarote

6. Prachtige Jardin de Cactus

Lanzarote is rijk aan cactussen en de mooiste en bijzondere cactussen vind je in Jardín de Cactus. Het was het allerlaatste project van César Manrique. Ik heb daar goede verhalen over gehoord, maar tijdens mijn vakantie op Lanzarote moest ik noodgedwongen deze bezienswaardigheid overslaan omdat het tijdelijk was gesloten. De cactustuin is aangelegd in de vorm van een arena. Ook is er een oude windmolen die je kunt beklimmen. Van horen zeggen krijg je een fantastisch uitzicht op de tuin.

TIP: Het park is van 10.00 – 17.00 uur open. De toegangsprijs is 6,50 euro p.p. (februari 2022). Je kunt deze plek ook bezoeken als je een combinatieticket hebt gekocht.

7. Stratefied City

Stratified City ligt tegen een voormalige steengroeve en is te vinden langs de LZ-404. Je bent op een vrij onbekende plek vol met bijzondere rotsformaties. Een prima stop om even door heen te wandelen en toffe foto’s te maken.

TIP: Een andere verstopte plek waar je mooie foto’s kunt maken ligt langs de weg als je van Tías richting San Bartolomé rijdt.

Stratefied City
Stratefied City

8. Beroemde Cueva de los Verdes

De beroemde Cueva de los Verdes is een vulkanische tunnel van meer dan zes kilometer lang die tijdens een van de vulkaanuitbarstingen werd gevormd. Onder begeleiding van een gids ga je een wandeling maken van de eerste kilometer en krijg je uitleg hoe deze grotten zijn gevormd. Waarschijnlijk zal al je aandacht gaan naar het betoverende landschap. Aan het eind van de tour krijg je nog een prachtige voorstelling van de gids. Ik zal niet zeggen wat het is, maar het heeft iets te maken met gezichtsbedrog.

TIP: De toegangsprijs is 10 euro p.p. (februari 2022). Je kunt deze plek ook bezoeken als je een combinatieticket hebt gekocht.

TIP: Met deze dagtour kan je ook Cueva de los Verdes bezoeken.

Cueva de los Verdes
Cueva de los Verdes
Cueva de los Verdes

9. Lavatunnel Jameos del Agua

Ook het prachtige Jameos del Agua is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Lanzarote en is door de hand van César Manrique beïnvloed. Deze natuurlijke gevormde lavatunnel ligt in een ander deel van de vulkanische grot en is omgetoverd tot een ondergronds complex met o.a. een restaurant, een concertzaal en een ondergronds meer. In het meer vind je albino blinde krabben en om deze reden mag je geen muntjes in het water gooien. Het mooiste gedeelte vind ik het ontwerp van de tuinen en het zwembad. Hoewel het heel aanlokkelijk lijkt, mag je geen duik nemen in het zwembad. Helaas!

TIP: De toegangsprijs is 5 euro p.p. (februari 2022). Je kunt deze plek ook bezoeken als je een combinatieticket hebt gekocht.

TIP: Met deze dagtour kan je ook James del Agua bezoeken.

Jameos del Agua
Jameos del Agua
Jameos del Agua

10. Uitzicht vanaf Mirador del Rio

Een van de beste uitzichtpunten heb je bij de Mirador del Rio. Vanaf hier kan je het buureiland La Graciosa zien. Je kunt dit Canarische eiland ook als dagtrip bezoeken (zie #14). De Mirador del Rio is een uitzichtsplatform dat ontworpen is door César Manrique. Naast de prachtige uitzichten kan je binnen genieten van het unieke interieur en een heerlijk drankje.

TIP: De toegangsprijs is 5 euro p.p. (februari 2022). Je kunt dit gebouw ook bezoeken als je een combinatieticket hebt gekocht. Als je de toegangsprijs niet willen betalen, dan raad ik je aan om naar de naastgelegen kliffen te lopen. Je hebt daar hetzelfde uitzicht en het is helemaal gratis.

TIP: Met deze dagtour kan je ook Mirador del Rio bezoeken.

Uitzicht vanaf Mirador del Rio
Uitzicht vanaf Mirador del Rio

11. Bezoek de mooiste stranden van Lanzarote

Playa del Papagayo is zonder twijfel het populairste en mooiste strand van Lanzarote. Het ligt in een beschermd gebied en is alleen te bezoeken met de auto. Het strand ligt verborgen in een inham en je krijgt al snel het gevoel alsof je in een paradijs bent beland. Ontdek het prachtige zandstrand, zwem in het azuurblauwe water en verken de spectaculaire kliffen voor adembenemende uitzichten op andere stranden. Deze betoverende plek wil je niet missen!

Lees ook: Roadtrip langs de mooiste stranden van Lanzarote

Playa del Papagayo - Lanzarote

12. Wijnen bij La Geria

Ben je een liefhebber van heerlijke wijnen, dan is La Geria een prachtige bezienswaardigheid voor jou. De vulkanische wijnen zijn overheerlijk en je kunt deze proeven in een van de wijngaarden. Tegelijkertijd kan je genieten van de bijzondere uitzichten. Je kunt de wijngaarden in La Geria op eigen houtje verkennen. Houd er rekening mee dat er een nultolerantiebeleid is voor alcohol achter het stuur. Het kan daarom verstandig zijn om met een tour mee te gaan die je bij jouw hotel ophaalt. Zo kan je meerdere wijnen proeven..

TIP: Met een dagtour door het Timandaya National Park-gebied kan je ook La Geria bezoeken.

13. De mooiste dorpen van Lanzarote

Op Lanzarote zijn er een aantal pittoreske dorpjes die het bezoeken meer dan waard zijn. Zo is Teguise het artistieke historische hart van Lanzarote. Het was de hoofdstad van het eiland. Op zondag wordt een wekelijkse markt houden. Ook Haria wordt door veel reizigers als een favoriete stop gezien, omdat het dorp omringd is door het mooie berglandschap. En Yaiza wordt gezien als het mooiste dorp van Lanzarote. De witte huizen hebben meestal groene deuren en ramen.

Dorp Lanzarote Haria - Lanzarote

14. Dagtrip La Graciosa

Heb je de meeste bezienswaardigheden op Lanzarote al gezien en wil je een ander eiland bezoeken? Dan kan je vanuit Lanzarote naar buureiland La Graciosa varen. Het is een van de kleinste Canarische eilanden. Doordat het ook minder ontwikkeld is, zijn er geen verharde wegen. Je kunt dus hier naar toe gaan als je op zoek bent naar het echte eilandgevoel en genieten van de prachtige stranden.

Om op La Graciosa te kunnen komen, rijd je met de auto eerst naar Órzola en neem je daar de ferry naar het eiland (26 euro p.p. voor een retour, februari 2022). Of ga met een georganiseerde dagtrip (59 euro p.p., februari 2022).

15. Dagtrip Fuerteventura

Ben je op zoek naar nog een dagtrip? Vanuit Lanzarote heb je ook de mogelijkheid om een dagje naar buureiland Fuerteventura te gaan. Op het eiland kan je de duinen van het natuurpark Corralejo ontdekken, het bijzondere vissersdorp El Cotillo verkennen en genieten van een  prachtige zandstrand. Fuerteventura wordt ook wel de Caribbean van Europa genoemd vanwege de parelwitte stranden en felblauwe zee.

Om op Fuerteventura te kunnen komen, rijd je met de auto eerst naar Playa Blanca en neem je daar de ferry naar het eiland (35 euro p.p. voor een retour, februari 2022). Of ga met een georganiseerde dagtrip (49 euro p.p., februari 2022).

Eten en drinken Lanzarote

Op Lanzarote kan je genieten van heerlijke gerechten uit de Canarische keuken. Zo zijn tapas en visgerechten aanraders. Ook kan ik je de papas arrugadas aanbevelen. Het zijn aardappelen die in schil worden gekookt met grof zeezout en vrijwel altijd geserveerd worden met twee sausen: mojo rojo (rode saus) en mojo verde (groene saus). Ook is er een ruim aanbod van Aziatisch eten en andere internationale keukens op Lanzarote.

Vervoer Lanzarote

De afstanden tussen verschillende bezienswaardigheden zijn groot. Het is aan te raden om een auto te huren. Een internationale rijbewijs is niet nodig. Als je geen huurauto hebt, dan kan je met het openbaar vervoer reizen. Er zijn ook taxi’s beschikbaar die betaalbaar zijn. Voor korte afstanden wordt de meter gebruikt. Bij lange ritten raad ik je aan om van tevoren een prijs af te spreken met de chauffeur.

Hoe kom je op Lanzarote?

Vanuit Amsterdam en Eindhoven gaan er verschillende directe vluchten naar Lanzarote. De vlucht duurt zo’n 4 uur en 30 minuten. Vlieg je vanaf Rotterdam, dan heb je een tussenlanding in Fuerteventura op de terugvlucht. Ben je van plan om op reis te gaan naar Lanzarote? Vind hier de goedkoopste vlucht van Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam naar Lanzarote. Een retourticket heb je vanaf 102 euro. Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI, Corendon en Vakantiediscounter.

TIP: Voordelig je auto parkeren op het vliegveld? Kies voor Eindhoven Airport Parkeren of Schiphol P3 Lang Parkeren of P6 Parking. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere parkeerplaats op loopafstand van het vliegveld, reserveer dan een parkeerplaats via Parkos, EazzyPark of Parkcare.

Overnachten Lanzarote

Op Lanzarote gaan de meeste reizigers voor luxe en verblijven ze in mooie hotels of prachtige resorts. Ook appartementen met een buitenzwembad zijn zeer populair. Zo verbleef ik zelf bij TIME TO SMILE Guinate Club in de levendige badplaats Puerto del Carmen. Dit valt onder de verzorgde pakketreis van TUI die je via de website kan regelen. Naast een verblijf in een hotel of appartement zit een transfer naar je verblijf vaak inbegrepen. Andere aanraders zijn:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties op Lanzarote. Prijzen vanaf 10 euro per nacht.

Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij TUI, Corendon en Vakantiediscounter.

Verder reizen na Lanzarote

Hoewel Lanzarote een leuke bestemming is voor een heerlijke zonvakantie, is het mogelijk om naar de overige Canarische eilanden te gaan. Vanuit Lanzarote kan je per boot naar La Graciosa en Fuerteventura. Wil je naar andere landen? Naast de Canarische eilanden zijn België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Schotland en Spanje met het vliegtuig te bereiken. 

Meer Spanje

Wil je meer informatie over Spanje? Lees ook deze artikelen over Spanje voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Lanzarote: het meest spectaculaire Canarische eiland

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *