Dagje Córdoba: een prachtige stad in Andalusië

22 januari 2023Angélico

Córdoba is een leuke stad in de Spaanse regio Andalusië. Deze stad is klein en overzichtelijk, waardoor je alle bezienswaardigheden gemakkelijk te voet kunt doen. Het is een perfecte bestemming voor een dagtrip, want vanuit Málaga of Sevilla is de stad goed bereikbaar. In dit artikel geef ik je de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je deze prachtige stad wilt bezoeken.

Handig om te weten

Beste reistijd:
Mei, juni en september

Visum:
Nee

Munteenheid:
Euro

Wereldstekker:
Nee

Wat te doen in Córdoba – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 13 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Córdoba in willekeurige volgorde.

1. Ontdek de Mezquita

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Córdoba is Mezquita. Je trip aan Córdoba is niet compleet als je deze bijzondere moskee niet hebt bezocht. In de loop van de jaren is het omgebouwd tot een katholieke kathedraal. Eenmaal binnen de Mezquita raak je onder de indruk van het prachtige interieur en de verschillende bouwstijlen. Dit bouwwerk staat vooral bekend om de rood-witte bogen. Bezoek de Mezquita met deze voorrangsticket. Wil je de Mezquita met een gids bezoeken, dan raad ik je deze tour aan.

TIP: Tussen 8.30 en 9.30 uur op maandag t/m zaterdag kan je een gedeelte van de Mezquita gratis bezoeken.

Mezquita
Mezquita

2. Beklim de Bell Tower

Bij de Mezquita vind je ook de Bell Tower. Vanuit deze klokkentoren heb je een schitterend uitzicht over de kathedraal en de stad. Je kunt de Bell Tower betreden via de Patio de los Naranjos. Het diende vroeger als minaret van de moskee. Het kost je 3 euro als je de Bell Tower wilt beklimmen.

Bell Tower Córdoba

3. Bewonder Alcázar de los Reyes Cristianos

Het koninklijke paleis in Córdoba is zeker de moeite waard om met eigen ogen te bewonderen. Je bezoekt eerst het binnen gedeelte van het kasteel. Daar kan je indrukwekkende Romeinse mozaïeken zien en de toren beklimmen voor een mooi uitzicht. Aan het einde kan je genieten van de prachtig aangelegde tuinen met bloemen, fonteinen en vijvers. In dit kasteel hebben gesprekken plaatsgevonden met Columbus voordat hij Amerika heeft ontdekt. Bezoek de Alcázar de los Reyes Cristianos met deze voorrangsticket inclusief gids.

Alcázar de los Reyes Cristianos
Alcázar de los Reyes Cristianos

4. Puerta del Almodóvar

In Córdoba kan je deze oude stadspoort vinden, de Puerta del Almodóvar. Het stamt nog uit de 14e eeuw en het geeft je toegang tot Judería, de oude Joodse wijk van de stad. Naast de stadspoort zie je stadsmuren die nog in uitstekende conditie zijn. Het is een van de drie toegangspoorten van Córdoba.

5. Een andere stadspoort, Puerta del Puente

Naast de Puerta del Amodóvar kan je nog een andere stadspoort in Córdoba vinden. Puerta del Puente was namelijk de belangrijkste toegangspoort tot het centrum. De oude stadspoort staat bij Puente Romano, de Romeinse brug van de stad. Het wordt ook wel de Arc de Triomf van Córdoba genoemd.

Puerta del Puente Córdoba

6. Wandel over de Puente Romano

De bekendste en mooiste brug van Córdoba is Puente Romano. De Romeinse brug verbindt het prachtige oude centrum van Cordoba met de buitenwijk. Vanaf Puerta del Puente kan je naar de overkant lopen over de rivier Guadalquivir. Er stroomt alleen weinig water, waardoor er eilandjes zijn ontstaan. Vanaf de brug heb je een schitterende plek om van de zonsondergang te genieten.

Puente Romano Córdoba

7. Uitzicht vanaf Torre de la Calahorra

Aan de andere kant van de brug heb je de Torre de la Calahorra. Deze toren is niet tegelijkertijd met de brug gebouwd, maar pas later om Córdoba te beschermen tegen indringers en aanvallen. Tegenwoordig is in de Torre de la Calahorra het Museo Vivo de Al-Andalus gevestigd. Je kunt naar het dak van de toren voor een mooi uitzicht over de stad.

Torre de la Calahorra Córdoba

8. Bezoek Sinagoga de Córdoba

In de oude Joodse wijk Judería bevindt zich de Sinagoga de Córdoba. Het kleine gebedshuis is gebouwd in 1315 en is slechts een van de drie overgebleven middeleeuwse synagogen van Spanje. In de synagoge kan je Hebreeuwse motieven en teksten vinden. De synagoge werd behalve als gebedshuis ook een periode gebruikt als ziekenhuis en kapel. In 1885 staat het geregistreerd als nationaal monument.

Sinagoga de Córdoba

9. Plaza de las Tendillas

In het centrum van Córdoba vind je het hart van de stad, namelijk het plein Plaza de las Tendillas. In het midden staat een fontein en is het er vrijwel altijd gezellig druk. Rondom het plein kan je op een van de banken zitten en genieten van de mensen die langslopen.  

Plaza de las Tendillas Córdoba

10. Calleja de las Flores, een fotogenieke steegje

In de buurt van de Mezquita vind je het meest sfeervolle straatje van Córdoba: Calleja de las Flores, de straat van de bloemen. De vele fleurige bloemen die aan de muurgevels hangen en voor de ramen staan maakt dit smalle steegje een pareltje van de stad. Een ideale plek voor het nemen van prachtige foto’s.

11. De restanten van Templo Romano

In het centrum van Córdoba kan je de restanten van een Romeinse tempel vanaf de straat aanschouwen. Het werd ontdekt tijdens opgravingen in 1950, vanwege uitbreidingen van het stadshuis dat ernaast ligt. Je zult slechts enkele zuilen zien die je een goed beeld geven van de oorspronkelijke marmeren tempel.

Templo Romano Córdoba

12. Plaza de la Corredera

Het meest bekende plein van Córdoba is Plaza de la Corredera. Het plein kan je herkennen aan de rechthoekige vorm. Het is een gezellige plek waar je een hapje en een drankje kunt doen op een van de terrassen. In de 19e eeuw werd dit plein gebruikt als een arena voor stierengevechten, als een gevangenis en er waren executies van de Inquisitie.

Plaza de la Corredera Córdoba

13. Relaxen in Jardines de la Victoria

Córdoba heeft een prachtige stadspark dat in 1776 is aangelegd. Het ligt tussen twee drukke wegen in. Als je vanuit het bus- en treinstation komt, dan loop je via dit park richting het centrum van Córdoba. Een fijne plek om te relaxen en te genieten van de zon.

Jardines de la Victoria Córdoba

Hoe kom je in Córdoba?

Vanaf Málaga

Met de auto: Vanuit de richting Málaga rijd je via A-45 naar Córdoba.

Met de bus: Vanaf Málaga, Estación de Autobuses rijden er bussen op diverse tijden naar Córdoba. De busreis duurt 2,5 uur en een ticket heb je vanaf 13 euro. Koop online kaartjes via Flixbus of Omio.

Met de trein: Vanaf Málaga María Zambrano gaan er regelmatig treinen naar Córdoba Central. Met de trein ben je een uur onderweg. Een enkele ticket kost vanaf 16 euro. Koop online kaartjes via Omio.

Vanaf Sevilla

Met de auto: Vanuit de richting Sevilla rijd je via A-4 van Córdoba. 

Met de bus: Vanaf Sevilla, Estación de Autobuses (Plaza de Armas) rijden er bussen op diverse tijden naar Córdoba. De busreis duurt zo’n 2 uur en een ticket heb je vanaf 14 euro. Koop online kaartjes via Flixbus of Omio.

Met de trein: Vanaf Sevilla-Santa Justa gaan er regelmatig treinen naar Córdoba Central. Met de trein ben je zo’n 45 minuten onderweg. Een enkele ticket kost vanaf 18 euro. Koop online kaartjes via Omio.

Córdoba

Overnachten Córdoba

Mocht je willen overnachten in Córdoba, dan heb je een ruim aanbod aan hotels en hostels waar je kunt verblijven. Ontdek de beste accommodaties in Córdoba. Prijzen vanaf 13 euro per nacht. Of check deze aanbiedingen voor een complete vakantie (vlucht + hotel) bij Vakantiediscounter.

Verder reizen na Córdoba

Heb je Córdoba bezocht en wil je meer zien van Spanje? Andere steden die je kunt bezoeken zijn Barcelona, Madrid, Málaga, Sevilla en Valencia. Ook kun je reizen naar Portugal en Gibraltar.

Meer Spanje

Wil je meer informatie over Spanje? Lees ook deze artikelen over Spanje voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: Dagje Córdoba: een prachtige stad in Andalusië

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *