City Guide Maastricht: ontdek deze bourgondische stad

16 mei 2021Angélico

Op zoek naar een leuke stedentrip in Nederland? Dan is Maastricht een perfecte bestemming voor een dagje uit of weekendje weg in eigen land. De hoofdstad van de provincie Limburg heeft gezellige pleinen, lekkere restaurants en toffe hoogtepunten om te ontdekken. In deze City Guide Maastricht geef ik de leukste tips en bezienswaardigheden voor als je deze Bourgondische stad wilt bezoeken.

Wat te doen in Maastricht – Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Dit zijn mijn top 10 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Maastricht in willekeurige volgorde.

1. Bezoek het bekendste plein van Maastricht: Het Vrijthof

Begin je bezoek aan deze leuke stad op het Vrijthof. Het is namelijk het bekendste plein van Maastricht die je misschien wel kent van de concerten met André Rieu, waarbij het plein volstaat met publiek. Het Vrijthof heeft veel gezellige terrassen waar je een heerlijk hapje en een drankje kunt doen. Vanaf het plein kan je ook de Sint Servaasbasiliek en de Sint Janskerk bezichtigen die te herkennen is aan de rode toren.

Vrijthof Maastricht

2. Een kaarsje steken in het Onze Lieve Vrouwebasiliek

Naast het Vrijthof is ook het Onze Lieve Vrouweplein een populaire plek in Maastricht om een drankje te doen. Je hebt namelijk vanaf een van de terrassen op het plein een prachtig uitzicht op het gelijknamige basiliek. Je kunt binnen een symbolisch kaarsje opsteken, ook als je niet religieus bent. Achter het glas is Maria te zien. Het is zeker een bezoekje waard.

Onze Lieve Vrouwebasiliek
Onze Lieve Vrouweplein

3. Boekhandel Dominicanen in de Dominicanenkerk

Een bijzondere plek om te bezoeken is boekhandel de Dominicanen. Je vindt deze boekenparadijs in de Dominicanenkerk. Het is zeker de moeite waard om een even naar binnen te lopen, ook al houd je niet van lezen. Alleen het gebouw al is fascinerend om te zien. In de boekenwinkel kan je gelijk ook even een kop koffie of thee drinken bij Coffee Lovers en genieten van de prachtige kerk.

Dominicanen
Dominicanen

4. Over de Sint Servaasbrug en ontdek Wyck

Als je de bekende Sint Servaasbrug oversteekt vanaf de binnenstad, dan loop je Wyck binnen. Het is een hippe wijk in opkomst met sfeervolle straatjes en heeft een aantal leuke eettentjes en koffiezaakjes. Wat mij betreft de ideale plek voor een heerlijke koffie, een lekkere lunch of een biertje op een terras aan de Maas. Neem de Wyckerstraat en de Rechtstraat om via de Hoge Brug weer in het hart van de stad te komen.

Sint Servaasbrug
Wyck

5. Helpoort Maastricht

Tijdens je bezoek aan de stad is het ook leuk om even door de Helpoort van Maastricht te lopen. Het is de oudste stadspoort van Nederland en tevens de enige stadspoort die in Maastricht nog aanwezig is. De Helpoort is gebouwd in 1229 en is te vinden in het Jekerkwartier.

Helpoort Maastricht

6. Stadspark Maastricht

Ook het Stadspark van Maastricht ligt in het Jekerkwartier. Bij mooi weer wordt dit park goed bezocht. Het is de ideale plek voor een goede wandeling met zicht op de oude stadsmuren en kan je genieten van de rust aan het water. Op zomerse dagen is het rondom de fontein druk, want dan kan je lekker in het gras ploffen voor een heerlijke picknick.

Stadspark Maastricht
Stadspark Maastricht

7. Sphinxkwartier: stadshaven het Bassin en de Sphinxpassage

Het Sphinxkwartier is het culturele en creatieve hart van Maastricht. Begin bij de historische binnenhaven het Bassin. De haven is omgeven door pakhuizen en gezellige restaurants. Maak een ontspannende wandeling langs de boten en neem een verfrissende drankje op het terras. Loop daarna door naar de 120 meter lange Sphinxpassage. Het is de meest speciale wandelgang van Maastricht die het verhaal van de Sphinxfabrieken in 26 hoofdstukken en 30.000 tegels vertelt.

Bassin Maastricht
Sphinxpassage Maastricht

8. Bewonder Street art in Maastricht

In Maastricht zijn er weinig muurschilderingen te vinden, maar sinds april 2020 kan je een prachtige mural vinden op het pand aan de Fransensingel 65 in het Sphinxkwartier. Lange tijd leken spuitbussen en graffiti in de stad taboe, maar na ruim zes jaar lukte het kunstenaar Collin van der Sluijs om dit bij de gemeente te kunnen regelen. Nu is er een levensgrote zanglijster te bewonderen die past bij de uitstraling van het Sphinxkwartier.

Street art Maastricht

9. Wandelen naar ENCI-groeve en Sint Pietersberg

In de omgeving van Maastricht kan je een mooie wandeling maken. Een aanrader is om naar de ENCI-groeve en Sint Pietersberg te gaan. Parkeer je auto op de parkeerplaats Het oog van Sint-Pieter en vanaf hier starten er verschillende routes die je kunt volgen. Zo is er een route van 7 kilometer die aangegeven wordt met een gele zeshoek die je naar het uitzichtplatform brengt met een fantastisch uitzicht over de groeve. Via het platform heb je de mogelijkheid om de groeve af te dalen om aan de andere kant van de groeve te komen.

Enci-groeve
Enci-groeve

10. Ontdek Maastricht ondergronds

Op zoek naar donker en mysterie en wil je nog meer ontdekken van Maastricht? Ga dan ondergronds en ontdek de grotten, het fort en de kazematten. De grotten in de Sint Pietersberg is te bezoeken met een gids en daal je af naar zo’n 30 meter onder de grond. Fort Sint Pieter heeft een spectaculair uitzicht over de Limburgse stad en een fascinerende ondergronds gangenstelsel en de kazematten zijn tunnels die speciaal zijn gegraven om de stad tegen indringers te beschermen.

Fort Sint Pieter Maastricht

Eten en drinken Maastricht

In de binnenstad van Maastricht zijn er genoeg gezellige restaurants, cafés en terrassen te vinden waar je heerlijk kunt eten en drinken. Zo kan je goed ontbijten bij ’t Wycker Cabinet en Van Wijck. In de middag kan je een lekkere lunch scoren bij Café Zondag, in een voormalig brandweerkazerne bij De Brandweerkantine of haal een patatje op bij Reitz. Vergeet niet om een Limburgse Vlaai te eten. Dit kan bijvoorbeeld bij de Bisschopsmolen.

In de avond heb je genoeg keuze waar je kunt dineren. Zo kan je aan het Vrijthof, de Markt, Platielstraat, Heggenstraat en Sint Pieterstraat goede restaurants vinden met sfeervolle terrassen. Ook bij het Bassin zijn leuke horecagelegenheden te vinden, zoals Lumière en The Harbor Club.

Vervoer Maastricht

In het centrum van Maastricht kan je prima wandelen. De stad is goed te bereiken met bus of trein en vanaf het station loop je binnen enkele minuten de binnenstad in. Koop meteen een losse treinkaartje naar Maastricht. Ook kan je met de auto komen en parkeren in een van de parkeergarages in de binnenstad van Maastricht.

Vanuit Maastricht kan je met de bus naar Eindhoven, Amsterdam en Brussel. Een enkele ticket kost vanaf 5,99 euro.

TIP: Er geldt betaald parkeren in het centrum van Maastricht. Als goedkoop alternatief kan je je auto gratis parkeren op P+R Maastricht Noord en reis je verder met het openbaar vervoer. De buslijn 10 en 30 van Arriva brengen je elk kwartier voor maar 2,20 euro per persoon naar hartje stad en weer terug. Je betaalt 5,45 euro voor een groepsretour van 3 tot 5 personen. Een andere optie is het kiezen voor een Park+Walk parkeerterrein dat slechts 10 minuten lopen van het centrum is.

Overnachten Maastricht

Als je een weekendje Maastricht gepland hebt, zoek je natuurlijk een plek waar je kunt overnachten. Maastricht heeft genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Als je op zoek bent naar een hostel, dan boek je je overnachting bij:

Wil je meer luxe en overnachten in een hotel? Dan kan je terecht bij:

Op zoek naar iets anders? Ontdek de beste accommodaties in Maastricht. Prijzen vanaf 25 euro per nacht.

Verder reizen na Maastricht

Maastricht is de zuidelijkste stad van Nederland waar je misschien niet zo snel naar toe gaat, maar het is zeker een aanrader voor een stedentrip. Ontdek deze bourgondische stad en beleef de sfeer op het Vrijthof! Vanuit Maastricht kan je de provincie in om plaatsen als Sittard, Kerkrade en Valkenburg te verkennen. Ook kan je vanaf Maastricht naar steden als Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Zwolle en Groningen.

Meer Nederland

Wil je meer informatie over Nederland? Lees ook deze artikelen over Nederland voor meer inspiratie.

Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!

Pinterest: City Guide Maastricht: ontdek deze bourgondische stad

Deel dit artikel op sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *