10 tips: hoe plan je een reis?
Laatst aangepast op 15 september 2024
Een reis plannen is geweldig om te doen. Het is alleen niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk met veel dingen rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een visa of nadenken over je reisplanning. Het kan erg stressvol zijn als je niet weet waar je moet beginnen. In dit artikel plan je een reis in 10 tips.
1. Bedenk wanneer je op reis wilt gaan
De meeste reizigers hebben al een bestemming in hun hoofd waar ze heen willen gaan, maar ze hebben niet gedacht over de periode wanneer ze willen reizen en over de lengte van de reis. Daarom is het handig om eerst te kijken wanneer je op reis wilt gaan. Kan je vrij krijgen van werk? Wil je in het laagseizoen of hoogseizoen op vakantie gaan? Vormt reizen in het regenseizoen een belemmering voor je trip? Ga je een week op reis? Een maand? Of zelfs een jaar? En als je vliegt, wanneer kom je dan het goedkoopst uit?
2. Bepaal je bestemming
Misschien heb je een bucketlist opgesteld van plekken waar je graag naar toe wilt reizen. Een goed moment om die lijst weer eens bij te pakken. Zo niet, bekijk dan deze bestemmingen voor inspiratie. In ieder geval, houd rekening met tip 1 en zoek een bestemming uit die bij de periode past wanneer je wilt reizen. Wat voor soort reis gaat het worden? Is het een stedentrip, een actieve reis of een relaxte zonvakantie? Blijf je in Nederland, ga je op doorreis in Europa of bezoek je een van de landen in het verre buitenland?
3. Denk na over je reisbudget
Heb je wel genoeg gespaard voor de bestemming die je uitgekozen hebt of moet je nog even doorsparen? Je kan een reis zo goedkoop of zo duur maken als je wil. Maar het is wel raadzaam om na te denken over hoeveel geld je wilt spenderen aan je volgende trip. Het heeft namelijk heel veel invloed of je steeds op je centen moet letten of dat je zoveel mogelijk kunt genieten zonder geldzorgen.
Wil je graag slapen in een hotel met prachtig uitzicht of ga je voor iets goedkopers, zoals een hostel waar leuke activiteiten worden georganiseerd en je snel andere reizigers ontmoet. Ga je elke dag in restaurants eten of ben je van plan om boodschappen te doen om vervolgens zelf te koken. Onderneem je elke dag activiteiten die (veel) geld kosten of zoek je naar activiteiten die (bijna) niets kosten, zoals een free walking tour?
4. Zoek informatie over je bestemming
Doe onderzoek over het land waar je naar toe gaat reizen om inspiratie op te doen. Maak een lijst van gezellige restaurants, toffe (uitgaans)plekken en interessante bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens jouw bezoek. Gebruik Instagram, Pinterest, reisblogs als Travelandgo of old-school een reisgids voor het opdoen van ideeën en het verkrijgen van geweldige reistips.
5. Maak een globale reisplan
Nu je alle tips hebt verzameld, kan je een globale reisplan maken. Maar plan het niet vol en houd ruimte over voor spontaniteit. Via Google Maps of Maps.me kan je de locaties pinnen en zie je in een overzicht wat de afstanden tussen de locaties zijn. Zo kan je verschillende attracties/activiteiten/bezienswaardigheden makkelijker groeperen. Wees ook flexibel. Een reis gaat nooit zoals je het hebt gepland. Het kan zijn dat het openbaar vervoer plat ligt, waardoor bepaalde lijnen eruit liggen. Of dat een activiteit is uitgelopen. Ook is het belangrijk is dat je tijd plant om even te chillen zonder per se iets te hoeven doen.
6. Boek je vliegticket, accommodatie en activiteiten
Als je definitief je bestemming weet, dan kan je bezig gaan met het boeken van je reis. Begin bij het regelen van je vliegticket. Ik gebruik Kayak of Skyscanner om de goedkoopste vliegticket te kunnen vinden. Een ticket met een layover of stopover is vaak veel voordeliger dan een directe vlucht.
Vervolgens ga je jouw accommodatie regelen. Je kunt kijken welke buurt het beste is om te overnachten. Als je dichtbij het centrum en de bekende bezienswaardigheden wilt slapen, is dit vaak merkbaar in de prijs. De beste deals vind je via Trivago.
Als je voor een of twee weken reist, zou je jouw accommodatie vast kunnen leggen voor de gehele duur van je reis. Ook bij hoogseizoen raad ik je aan om jouw accommodatie alvast te boeken. Als je langer dan twee weken reist, boek dan alleen de eerste nachten. Op deze manier ben je verzekerd van een slaapplek bij aankomst en kan je op je bestemming bepalen wat je volgende stap wordt. Zo kan je tevens informatie vragen aan locals, maar ook andere reizigers hebben vaak goede tips voor je volgende verblijfplek. Ook kan het zijn dat je door deze info tussentijds je reisplan gaat aanpassen.
Als laatste, reserveer de activiteiten die je wilt gaan doen. GetYourGuide ben je in ieder geval verzekerd van een plek op je bestemming.
TIP: Wacht niet te lang mee met het boeken, want vliegtickets stijgen naarmate de datum dichterbij komt en je hostel/hostel naar keuze kan al vol zitten. Ook is het raadzaam om je activiteiten alvast te reserveren, want populaire bezienswaardigheden zijn vaak al snel uitverkocht.
7. Organiseer papierwerk
Regel de reisdocumenten en zorg dat de papieren in orde zijn als je naar jouw bestemming gaat. Zo is het handig om goed te checken of je paspoort nog geldig is, een annulerings- en reisverzekering af te sluiten, het nemen van vaccinaties en een visa te regelen als dat nodig is. Neem kopieën van je paspoort, vliegticket, accommodatie, activiteiten en verzekeringen mee en bewaar ze veilig in je handbagage. Voor reizigers die voor een lange tijd op reis gaan, is het meenemen van pasfoto’s raadzaam.
8. Bereid je aankomst voor
Als je een lange vlucht hebt gehad, dan is het fijn om te weten hoe je meteen van het vliegveld naar je accommodatie moet gaan en wat de kosten daarvan zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarom is het handig om dit alvast uit te zoeken. Neem je het openbaar vervoer of reis je verder met de taxi/uber om zo snel mogelijk bij je verblijf te kunnen zijn?
Andere tips:
- Zorg dat je bankpas op wereldwijd staat als je buiten Europa op reis gaat.
- Neem je creditcard mee om een reservering te kunnen plaatsen voor je overnachting.
- Koop een lokale simkaart (op het vliegveld) om te kunnen internetten. Zo kan je apps als WhatsApp en Uber blijven gebruiken.
- Download de kaart van je bestemming bij Google Maps of Maps.me. Zo kan je offline navigeren naar diverse locaties.
- Leer alvast enkele woorden en zinnen in de lokale taal. Gebruik bijvoorbeeld Duolingo.
- Wissel euro’s om in de valuta van het land waar je naar toe gaat, zodat je altijd wat cash geld achter de hand hebt mocht je niet kunnen pinnen. (En ja, dat kan nog wel eens gebeuren bij een buitenlandse pinautomaat.)
9. Informeer het thuisfront
Als je op reis gaat, laat familie of vrienden weten waar je naar toe gaat en wat je globale reisroute wordt. Zo hoeven zij zich niet ongerust te maken over jou. Het kan verstandig zijn om een adres of telefoonnummer achter te laten van de accommodatie op je bestemming. Zij kunnen jou bereiken als er iets mis gaat thuis, maar andersom kunnen zij jou makkelijker helpen als er iets mis gaat met jou.
10. Gaan met die banaan en geniet van je reis!
Het moment is aangebroken, je reis staat op het punt van beginnen. Je hebt al veel werk verzet met het plannen van je reis. Nu hoef je alleen maar te vertrekken en is het belangrijk dat je gaat genieten en plezier hebt van je geweldige reis dat komen gaat.
Lees ook deze artikelen voor meer reistips voor je volgende reis.
Vind je dit artikel interessant? Volg mij op Pinterest en pin dit voor later!
Deel dit artikel op sociale media: